Skocz do zawartości
Arik

Czy jażeniówki Osram ( : Fluora L36 W/77 nadaja sie do marskieg

Rekomendowane odpowiedzi

Otrzymałem kilka świetlówek tego typu a jestem już na końcowym etapie budowania akwa morskiego. Mam ich 6 czy one mogą działać samodzielnie czy musze dokupic ) : inne świetlówki?Mam zamiar chodować rafe i ryby w akwa ponad 600L niestety fundusze mi sie nimiłosiernie topią..... o lampach HQ itp moge już sobie tylko pomażyć i gdyby ktoś mi mógł doradzić jakieś proste i w miare tanie rozwiązanie to było by miło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co kojarzę barwa 77 to albo odpowiednik aquarelle philipsa czyli 10000K z lekką domieszką czerwonego i ta była by prawie ok. do morskiego z rybami, albo coś koło 4000K czyli żółta i nie nadaje się do niczego jak tylko rośliny w słodkowodnym. Jesli to ta pierwsza to w połączeniu z niebieskimi mniej więcej da to dośc dobrą barwę i wzmocni kolory ryb.

Ale IMO jeśli myślisz o rafie to, to co masz nie przyda Ci się do niczego. Korale to stwory wymagające sporej ilości światła i dobrej jakości.

600l to spooory wydatek kasowy a światło to pikuś w porównaiu do reszty..Bo za minimalne światło do takiego baniaka zapłacisz koło 800zł, to za samą żywą skałę

zapłacisz minimum trzy razy tyle.

pozdro..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fluora to typowa świetlówka dla roślin (chyba pomiędzy 4000 a 6000 K). Świeci na fioletowo i jako samodzielne źródło światła moim zdaniem niespecjalnie się nadaje, bo po prostu wszystko jest pod nią szpetnie fioletowe.

Z aquarelle nic wspólnego nie ma i daje zdecydowanie mniejszy strumień światła (1400lm -flura / 2400lm – aquarelle). Jesli chcesz mieć 600 l rafę to możesz zapomnieć o sześciu świetlówkach samodzielnie. Do 600 l moim zdaniem potrzebujesz 2 HQI + 4-6 świetlówek (mix aktynika z np. aquarelle ewentualnie jako ciekawostka przyrodnicza - fluora)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to oddam kumplowi te świetlówki i dokupie inne. Dzienki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.