Skocz do zawartości
Adamoss1201

Ustawienie BK 250 DeLux

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Próbowałem znaleźć w historii podobny temat, ale nie zanlazłem. Zwracam się zatem o pomoc najlepiej do uzytkowników dokładnie tego modelu. Wczoraj włożyłem do sumpa i mi przelewa. Mokra piana po 3 sekundach podchodzi do kubka i jest kłopot. Oczywiscie przeczytałem instrukcje 5 razy. Mamy dwie regulacje:

1. Rura czerwona na wejściu do pompy: wkręcanie i wykręcanie powoduje zmianę stosunku woda/powietrze

2. Rura teleskopowa czerwona, poprzez skręcanie regulujemy poziom wody w odpieniaczu

...i teraz, próbuję ustawić odpieniacz na minimalną wydajność tzn. odkręcając max rurę przy pompie(mała ilość powietrza) i otwierając rurę teleskopową dając tym samym maksymalny przepływ wody przez odpieniacz i dalej przelewa. Myśląc, że może coś robię nie tak stosuję wariant odwrotny a potem mieszany.... Poziom w komorze mam 22,5 cm.

Proszę o rady lub odnośnik do wcześniejszych informacji pisanych na forum

dzięki

Adam

Edytowane przez Adamoss1201 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałeś podnieść go - np na jakiejś podstawce aby był płycej ...i wówczas sprawdzić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rura teleskopowa pracuje też góra dół ustawia się nią poziom wody w odpieniaczu ,wsuń ją i będzie ok

Edytowane przez marbecz (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi już dzwoniłem do NIemiec i przez telefon w prosty sposób wyjaśnili mi problem. Rzeczywiście w instrukcji pisze, że w pierwszych godzinach użytkowania może być problem z pianą. Moja inarpretacja była dosłowna, że będzie problem z pianą a umnie był problem ale z jej nadmiarem. Okazało się, ze to działa w dwie strony i nadmiar zdarza się tak samo jak jej brak. Rzeczywiście już po kilku godzinach wszsytko ustabilizowało się i jest ok!

Inmar, nie rozumiem dlaczego Twój post został usunięty...nie bedę tego komentował ani prowokował niczego moimy interpretacjami. To szerszy temat. Pewnie już ktoś przedstawił Ci swoją wersję. Dzięki za próbę pomocy. Zdążyłem go przeczytać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Próbowałeś podnieść go - np na jakiejś podstawce aby był płycej ...i wówczas sprawdzić ?

Nie ma takiej potrzeby, a juz napewno nie przy nowym sprzecie prosto z pudelka, w instrukcji jest to zjawisko opisane, wystarczy "chwila" cierpliwosci i po problemie.

W instrukcji to "zjawisko" jest opisane na stronie 3 ( prawa kolumna) zaczyna sie od slow..... New skimmers....

(przepraszam ale nie dam rady tego opisu wkleic z telefonu..)

Instrukcja:

http://royalexclusiv.net/images/content/bk_deluxe/eng/bk_deLuxe_operating_maintenance_eng.pdf

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

Marzenia w trakcie realizacji......

Akwarium w trakcie kompletowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.