Skocz do zawartości
Muniek

wieloszczet olbrzym

Rekomendowane odpowiedzi

Odkryłem że razem ze skała przyszedł do mnie wieloszczet. Jest cały czarny z przodu wystają mu wąsy takie jak u suma. Jest grubości ołówka. Trudno powidzieć jaki jest długi bo go całego nie widziałem Jest bardzo ostrożny. Załatwił mi już jedno turbo, podejrzewam że grzybka czerwonego a dzisiaj małego blue leg hermita kraba. Muszę się sukisyna jakoś pozbyć. Tylko jak to zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krewetka bokująca!!! niewiem czy zje aż tak duzego ale widziałęm jak takiego 3-5cm wcina

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raffy na 4 cm to on mi się wychylił jak wciągnął turbo do swojej jamki. Przypuszczam że jest dużo dłuższy. Boję się że to raczej on wrąbałby krewetkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wiesz w ktorej skale, dzurze siedzi, to wyjmij ja i nalej do srodka wrzatek, albo kalwasser. Powinien pasc. jak nie to w ostatecznosci pozbadz sie skalki, albo wygotoj ja. Troche drastyczne, ale chyba konieszne...

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprobuj zlapac go na butelke ja tak wylapalem swojego mial z 12 cm dlugosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wiesz w której norce siedzi to wlej tam troche wody mineralnej,kraby podobno spierniczają jak szalone od tego

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jest grubości ołówka to może mieć kilkadziesiąt centymetrów długości i mocno użreć więc bądź ostrożny, jak wiesz która skałka to ją wyciągnij w grubej rękawiczce gumowej i lej wrzątek, tu nie ma zmiłuj się. Ty, albo on ! :D

Pamiętam, że ktoś w stanach wyhodował prawie 2 metrowego grubości kciuka i zapchał w końcu rurę od pompy głównej.

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swojego czasu w AM zlapali w jednym zbiorniku takiego co mial z 1 metr dlugosci niezle bylo bydle mialem ta przyjemnosc go zobaczyc jak grasowal po zlapaniu w wielkim wiadrze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palola albo Eunice, rosna do mniej wiecej 1,80 m, pierwsze sa ciemne, zwykle czarne, drugie czesciej w tonacji brazowej. Zlapac bardzo ciezko, praktycznie nie opuszczaja w calosci swojej kryjowki, tzn czesc w niej zostaje gdy buszuje po akwa :D Z reguly zajmuje dolne skalki wiec proba ich wyciagniecia wraz z nia wiaze sie z demolka prawie calego zbiornika, pomijajac ze bardzo trudno namierzyc skale w ktorej sie zagniezdzily. Sa bardzo szybkie i ostrozne.

Raczej sa niegrozne, mam jednego od lat, nie ma nic na sumieniu a gabaryty ma takie ze z pewnoscia poradzilby sobie z kazdym zwierzakiem w akwa pokolcow nie wylaczajac.

Jesli jego zlapanie nie bedzie klopotliwe tzn nie masz duzo skaly albo latwy do nie dostep mozesz urzadzic polowanie, w innym wypadku dalbym sobie spokoj. Jestes pewien ze ma cos na sumieniu?

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm, ja mam odmienne zdanie - maly robal - maly apetyt, duzy robal - duzy apetyt. lepiej na zimne dmuchac :D

userbar548926yr3.gif ______________________________________________________

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie mój skubaniec jest czarny i ma takie wąsiki jak mały sumik lub liszka motyla Faktycznie siedzi skubaniec na w dolnej skały na garnicy z piachem. Nie wyłazi cały z dziury max 5 cm. Dokładnie nie wiem czy ma coś na suminiu ale widziałem jak obgryzał klapkę po ślimaku turbo. Podczs mojej tygodniowej niebecności zniknął mi mały czerwony grzybek ze skałki obok jego norki. Wczoraj po południu zauważyłem resztki pustelnika wyciągniętego ze skorupki.Rano z karbem było wszystko ok pasł się na skałce. Coś za dużo tych dziwnych przyapdków i zniknieć. Zastanawiam się jak go złapać na butelkę jak to się robi. Skalki na razie nie chcę wyciągać bo rośnie na niej sacro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jaja wieloszczet nie załatwił mi tego pustelnika bo przed chwilą go widziałem jeden z pustelników miał po prostu wylinkę Kurcze a już chciałem ewakułować pozostałe do sampa Ale pomimo wszystko muszę się tego wieloszczeta jakoś pozbyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do pulapki bierzesz duza plasikowa butelke obcinasz odcinek 1/4 od poczatku szyjki nastepnie obciety kawalek wsadzasz odwrotnie tak aby szyjka znalazla sie w srodku butelki nastepnie wkladasz do srodka kawalki np fileta z ryby i wkladasz do baniaka ale tak aby wejscie do butli znajdowalo sie rowno z piaskiem no i czekasz ja w ten sposob reguluje u mnie populacje tych drani wywalam tylko te najwieksze male zostawiam bo jednak tez sa pozyteczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na butelke mozna lapac "zwyklego" wieloszczeta, w tym przypadku nie wroze zadnego sukcesu, zbyt duze, zbyt ostrozne, prawie na pewno nie wpakuja sie do butelki w calosci. IMO pozostaje wyciaganie go wraz ze skalka.

Agresywne pochodza glownie z Karaibow i sa zwykle jaskrawo ubarwione (pomaranczowy, czerwony). Te nalezy bezwglednie wylapaywac. Reszta to juz decyzja akwarysty. Niestety sa dosc dlugowieczne. Na pocieszenie wiele o nich nie wiadomo ale nie ma zadnych dobrze udokumentowanych przypadkow konsumpcji mieszkancow akwa. Grzebia w odpadkach. Zreszta moj nie byl zupelnie zainteresowany malych chrysusem ktory przeplywal mu tuz kolo wasow, zwykle na widok wiekszej ryby sie wycofuje, w zasadzie to sie boi wlasnego cienia - cokolwiek go zaniepokoi, od razu wieje.

Drapieznikami sa najwieksze gatunki, z wymiarami 10 - 15m wiec raczej w akwa nie zyja :D

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak pisałem moje bydle jest całe czarne ( więc może nie jest najgorszy ) jeśli chodzi o wygląd to najbardziej przypomina tego czerwonego Scavenging polychaete - Eunice antennata ( oprócz koloru ) Spróbuje go złapać na butelkę ale obawiam się że tak jak napisał tdew będzie ciężko bo jest bardzo ostrożny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to nie najlepsza chwila ale musze spytać: ile takich "potworów" może być w 10kg żywej skały?

"W trakcie zakładania ""solniczki"""

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niechcial bys wiedziec :D

poswiec w nocy myszka optyczna (odpowiedni kolor) a sam sie przekonasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja dopiero zakładam akwa tzn. dopiero mam zbiornik zamówiony. Więc tak mniejwięcej ile?

"W trakcie zakładania ""solniczki"""

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na poczatku miałem sporo a teraz po 2 latach w nocy z 5 widziałem takich 5-6 cm:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.