Skocz do zawartości
guzalki

30-steczka guzalków

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Siedziałem czytałem i chorowałem na akwarium morskie. W końcu udało się kupić używane akwarium 30l Aquaela wraz z gratami.

Mój zestaw to:

Akwarium 30l aquael

Kaskada oryginalna z zestawu.

Oświetlenie 2x aquael duo marine z tym że w jednej tylko 1 aktynka druga standardowa białe i aktynka. Nocne pasek 3 diód (DIV)

Karolia nano 900

Odpieniacz na pompce DIV ( z tego co wyczytałem )

Do środka weszły

4,7 kg żywej skały podobno odgazowanej, w planach dołożenie 1 - 2 kg ( część w kaskadę ) - kupione w erybce koło warszawy

paczka żywego piachu 4,6 kg

Żywa woda ze zbiornika w erybce.

Piach i skałą trafiły do akwarium i zostały zalane wodą

2qeh.jpg

Po zalaniu obserwacja skałek w celu znalezienia życia i ogromne zaskoczenie ponieważ pan w erybce powiedział że przy odgazowanej skale nie ma co liczyć na jakieś rewelacje jeśli chodzi o życie a tu masa życia :).

Na początek koral który kupiłem jako gruz :)

co ciekawe poniżej korala w tym kawałeczku otwierają żyją jakieś 2 stworzonka ( ślimaki osiadłe ) ale one nie wysuwają nici ani macek jak inne osiadłe ślimaki w moim akwarium.

zync.jpg

Dodatkowo z dziury w skale zaczął wychodzić ślimaczek nawet nie wiem co to za ślimak bo mały.

75e9.jpg

Sporo jest takich małży jaki i trochę innych

kpuw.jpg

Las mikro rurówek jak i normalne rurówki ( tak mi się wydaje )

fq4w.jpg

Chyba niebieskie zoa

gn83.jpg

jak i zielone ( takie nawet w żółte wpadające )

22z8.jpg

Rozgwiazda

zy61.jpg

3 białe chyba gąbki

oep0.jpg

Do tego jedna krewetka wielkości jakieś 5mm z białymi kropeczkami po bokach i druga krewetka której nie da się rozpoznać jaka ponieważ wielkości mrówki.

Co ciekawe obie krewetki trzymają się razem i mają wspólną norkę pod skałką.

Do tego 3 duże wężowidła plus sporo malutkich jeszcze białych.

Jeszcze coś co myślę że jest rurówką ale nie jestem pewien.

bfba.jpg

Tyle co udało mi się wypatrzeć. Na dniach będę miał testy więc podam jakie mam parametry.

Dodatkowo w sobotę będę miał brakującą wodę wtedy ruszy kaskada wraz z odpieniaczem.

U mnie najgorsze jest to że wszędzie daleko najbliżej chyba kielce gdzie można cokolwiek kupić. Na start cieszę się że mam to życie które przyjechało do mnie na skale i piasku bo morszczaków nie ma w pobliży żeby chociaż urwać jakąś szczepkę czegoś co by oko cieszyło.

Ale jestem dobrej myśli na razie muszę dać zbiornikowi dojrzeć to najważniejsze.

Nie wiem dlaczego ale zdjęcia z image shark nie dość że źle wyświetla to jeszcze nie każde ma miniatury.

Sorki za jakość ale robione telefonem.

Edytowane przez guzalki (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Powodzonka z akwa ale popraw proszę linki do fotek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Powodzonka z akwa ale popraw proszę linki do fotek ;)

Nie wiem co się dzieje z tyli linkami do zdjęć ale postaram się to zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie wiem ale postaram się pomóc a właściwie nie ja ;)

Zobacz tu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś zaczęły się pokazywać na skałce glony miejscowo ale nie takie nitkowate ale jak miniaturowy trójkątny zielony listek wielkości jakieś 2mm jak uda mi się zrobić zdjęcie to wrzucę. Dodatkowo pokazuje się cyjano na górnej skałce. Nie wiem ograniczyć świecenie czy na razie nic nie robić i czekać ( w razie czego węgiel w aptece ;) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja. Dzisiejszego dnia dzięki użytkownikowi Aquel zdiorniczek zaczął tętnić dodatkowym życiem, za co szczególnie mu dziękuję. Akwarium dojrzewa i pojawia się w nim coraz więcej życia.

vz3d.jpg

e5qh.jpg

Jakieś glony zaczęły rosnąć

l0jv.jpg

4a9o.jpg

p9xd.jpg

Nie wiem czy wężowidła tak urosły ale miałem okazję dojrzeć gagatka którego ramię miało jakieś 4 cm.

Co najgorsze ( a może i nie najgorsze w końcu akwarium dojrzewa ) pokazały się chyba okrzemki czego nie jestem pewien ale szyby piach jak i skała szczególnie w miejscach gdzie jest najmocniej oświetlona. Kolor brązowo rudawy.

Wreszcie udało mi się uruchomić kaskadę oraz odpieniacz i tu zonk. Odpieniacz słabo od pienia albo tylko mi się wydaje.

g6lq.jpg

Z tego co udało mi się wyszperać jest to odpieniacz od Gienka

7hq3.jpg

Tylko totalnie skatowany. Szkoda bo widać że włożone było w niego sporo pracy.

Jeśli nie uda się go poprawić będę musiał szukać innego odpieniacza który wejdzie w kaskadę.

Testy jeszcze nie dotarły :( ach to allegro ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze widzę, szczepki są przyczepione gwoźdźmi...weź je wymień na igły nierdzewne lekarskie- takie jak do pobierania krwi. W morskim nie wolno używać elementów metalowych ze skłonnością do korozji...

Ja jeszcze swojego nie zalałam, ale już widzę, że wszystko idzie za szybko...daj zbiorniczkowi dojrzeć, niech zarośnie, potem wprowadź ekipę sprzątającą- jak parametry będą w porządku...i wtedy myśl dalej o zasiedlaniu koralami...

Edytowane przez akarka (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ukrzyżowałem xsenię :) a tak na poważnie. To nie gwoździe tylko szpilki :) szczepki malutkie notabene xenie udało się w końcu umocować na gumkę. Z życiem i wprowadzaniem jego wiem tylko tyle że ze skałą przyszła masa życia włącznie z krewetkami i pp jest ich więcej niż 2.

Do tego znów widziałem jajeczka ślimaków chociaż mnie to dziwi ponieważ za dnia udało mi się tylko raz trafić i to na malutkiego ślimaczka ( może w nocy buszują ). Zbiornik musi dojrzeć to wiem. Dziś siedzę i poprawiam zwężkę Venturiego, ktoś mocno kombinował przy pompce i otworów próbnych które wykonał naliczyłem 3. Ja próbuję o przebudować dziś może ruszy odpieniacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkiełko dojrzewa teraz zaczyna się w nim robić zielono

z9i0.jpg

Sporo różnego typu glonów się pokazuje

65el.jpg

jak i takie

y7yn.jpg

Dojrzewanie raczej spokojne, najgorsze to chyba temperatury chociaż okiełznałem je i przy tych upałach udaje się utrzymać 26 - 27 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo mała aktualizacja. Ze względu na to że jestem czasowo w Holandii zdjątka robi ,żona i troszkę zajmuje się akwarium. Niedługo przesiadka na większe jakieś 200 liter. Odpieniacz już kupiony sera 400 z pompą po okazyjnej cenie. Nowy w sklepie w Wert. To co w małym zostanie przeniesione i mam pytanie jakie oświetlanie ledowe najlepsze będzie do takiej 200l. Będzie to oczywiście qube czyli sześcianiak + sump. Pozdrawiam wszystkich Janusz. Ps jak dam radę jutro wrzucę zdjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten glon z ost. zdjęcia to chyba makroglon halimeda, też miałam takiego, wpuścilam kraby i śladu po nim nie ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem bez netu więc przepraszam że nieaktualizowanie. Z powodu pobytu w Holandii akwarium zajmuje się moja żona. Jak widzę na zdjęciach daje radę :).

Parę zdjątek :

2f5d3001cfca51a8m.jpg

8c047d248b504f64m.jpg

597f523acec3cfb1m.jpg

1d415bf9c730429em.jpg

Jakiś robal w cyrkulacjii

2d061a8d6a5e9af9m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zbiornik jest dopiero zalany?

A już życie wkładasz?

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 lipca pierwsze życie, szybko, ale widać, że przeżyło.

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie ma się dobrze i podobno obżera. Poza ślimakami i koralami żona dojrzała kraba przybysza ze skałki, krewetki, kiełże ślimaczki ze skałki widać przy nóżce zoa jak i ślimaki osiadłe do tego wężowidła rozgwiazda i pełno różnego rodzaju robactwa. Akwarium zakładane na odgazowanej skale, woda z działającego dojrzałego zbiornika. Może dlatego. Dojrzewanie było dość szybkie czyli okrzemki, zielone glony. Jestem dobrej myśli. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze względu na to że siedzę w tej wiatrakowni i tęsknię strasznie za moim małym baniaczkiem postawiłem tu superfish iq 13 czyli dymax iq5 w europejskiej edycji :) jak mi się uda to jutro pierwsze zdjątka. Ta choroba jest straszna niedługo w szklance albo w słoiku po ogórach zrobię piko rafkę ;). Pozdrowionka dla wszystkich z krainy wiatraków :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 lipca pierwsze życie, szybko, ale widać, że przeżyło.

Dla potwierdzenia że wszystko ma się dobrze a życie biega po akwarium w najlepsze zamieszczam filmiki.

Sorki za jakość ale robione komórką przez moją żonę.

i drugi

Trochę później zdjęcia piko rafki tylko na kabel czekam.

Pozdrowionka dla wszystkich z krainy wiatraków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam akwarium pięknie się rozwija pod moją nieobecność a życiem tętni. Ze względu ze przybyli nowi mieskańcy zapadła decyzja uważam najlepsza jaka mogła być czyli przesiadką na większy baniaczek. Przy okazji likwidacji wrzuce ostatnie zdjęcia.

Wreszcie coś większego będzie :).

Pozdrowienia z krainy wiatraków.

Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD

post-7103-1386606199,6_thumb.jpg

post-7103-1386606436,85_thumb.jpg

post-7103-1386606483,26_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.