Skocz do zawartości
And

And i kostka 200l

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, ponieważ moja kostka za chwilę będzie miała rok od startu chciałbym i ja zaprezentować jej pierwsze urodziny na łamach nano-reef.

Krótko technicznie: wymiary 60x60x55(wys.), sump ok 70l, odpieniacz schuran 100, małe refugium, balling, lampa LED Cree 180W. Staram się nie przepełniać jej życiem stąd nie ma za dużo gatunków, głownie LPS-y i miękkie.

Ponieważ nigdy nie ogarniałem robienia zdjęć baniaka a ostatnio po zmianie telefonu ze zdziwieniem stwierdziłem, że ten model całkiem dobrze nagrywa film pod lampą LED i kolory o dziwo nie są tylko niebieskie ale bliskie naturalnym więc będzie film:

Przy okazji pozdrowienia dla dawców szczepek oraz sklepu Murena w Lublinie - 70% pewnego i zdrowego życia jest od was chłopaki :clap:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ładne - ale ten hepatus i kosteczka...

Gdyby ich nie było to byłoby idealnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny efekt falowania, hepatus jak podrośnie można wymienić na mniejszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Debora takie rybki podrastające są często motywem do rozmyślań nad większym akwarium .... BTW kostka (krówka) to moja ulubiona rybka szczególnie jak pluje na mnie wodą :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

And. Jaki jest stosunek tej krowki do korali i innych zwierząt w akwarium? Na co trzeba by przy niej zwracać uwage?

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne i bardzo czyste akwa. Podoba mi się że masz dużo miejsca do pływania dla ryb i nie zrobiłeś gruzowiska.

Czym tak falujesz? Pompa 6055 w trybie On/off czy coś innego?

Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h
ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160,

OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 +  1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-).....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

And. Jaki jest stosunek tej krowki do korali i innych zwierząt w akwarium? Na co trzeba by przy niej zwracać uwage?

Krówka zupełnie omija korale i ryby, jedyne czego się może czepić to ślimaki osiadłe ale to akurat na plus jej można zaliczyć, wyjadła u mnie wszystkie. Problematyczna jest jak jest mała, przy wymiarach sześcianu 1cm x1 cm x1 cm (tak ją kupiłem) przyklejała się do pompy cyrkulacyjnej lub grzebienia w kominie, jak podrośnie to już daje radę pływać swobodnie ale na początku przy tych wymiarach cyrkulacja musi być mała. Je wszystko od płatków po krewetki koktajlowe które daje jej w całości a ona je wysysa swoim dziobem. Najlepiej trzymać ja razem z doktorkiem ponieważ jest wrażliwa na ospę i choroby skóry. To najinteligentniejsza ryba z jaką miałem do czynienia mam wrażenie że rozpoznaje mnie jak wchodzę do pokoju :).

Fajne i bardzo czyste akwa. Podoba mi się że masz dużo miejsca do pływania dla ryb i nie zrobiłeś gruzowiska.

Czym tak falujesz? Pompa 6055 w trybie On/off czy coś innego?

Dzięki, wiesz twoją kostkę brałem za wzór :). Udało mi się cyrkulację załatwić jedną pompą 6055 a jest sterowana sterownikeim DIY wg schematu Tomasza z małymi przeróbkami, jednak nie ustawiam jej on-off podobno pompy tracą żywotność, przy on-off potrafiłem wychlapać wodę z akwarium taką falę robiła przy tym ustawieniu skały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki And. Powiedz mi, skoro czepia sie slimakow osiadlych to co z rurowkami? Chyba tez sobie sprawie taka rybke :)

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rybkę polecam, tak jak hepatusa szybko się pozbędę bo urósł i widać, że brakuje przestrzeni to krówka za szybko mi nie rośnie i nie potrzebuje tyle przestrzeni, ona niewiele pływa a na pewno nie tak jak pokolec. Jak widać na filmiku mam protulę bispiralis już prawie rok i jest nieruszona, ale małych rurówek to prawdę mówiąc u siebie nie widzę więc może nie tylko ślimaki wcięła krówka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super to wyglada i fajnie ze z moich stron :) powodzonka dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.