Skocz do zawartości
kivi

totalny zgon, ile odczekać?

Rekomendowane odpowiedzi

Wróciłem z nart. Przez tydzień mojej nieobecności padły mi wszystkie ryby. Tylko dzięki Zbylowi który robił za grabarza akwarium nie wywaliło sie na plecy.

Wyglądało to tak:

W akwarium pływało 5 ryb. 2 occelarisy i mandaryn od 10 miesięcy. Prawie 2 miesiące temu wpuściłem 2 chetoniki biało czarne. Chetoniki Jadły z apetytem pływały po akwarium itp, jednak od czasu do czasu wyskakiwały im kropki. Nie przejmowałem się tym zbytnio uważając, że kropki to efekt stresu związanego z aklimatyzacją. Zwłaszcza, że wyglądało na to, że ryby są w dobrej kondycji (tu najprawdopodobniej popełniłem błąd)

Wyjechałem w sobote rano. W poniedziałek przyszedł Teściu nakarmić ryby, nie było jednego chetonika, nie udało się znależć zwłok. We wtorek na pomoc przybył Zbyl, wyłowił trupy obu chetoników i odpalił UV. Occelarisy nie wyglądały najlepiej, jeden miał powiększone oko. W środę nie chciały żerować i chowały się w skałach. W czwartek w akwarium nie było już ryb :-( Wszystkie inne zwierzaki mają się dobrze.

I tu moje pytania:

1. Wiecie co to mogła być za choroba? (powiększone oko)

2. Ile czasu odczekać zanim znowu zacznę zarybiać akwarium?

3. Powinienem coś zrobić przed ponownym wpuszczeniem ryb do akwarium?

pozdrawiam

370L 2xT5-54W cyrk- 8000l/h foto: http://www.nano-reef...e=gallery&f=716

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie odpowiem na Twoje pytanie, ale podpowiem kto pomoze.

Aquarius !! Widzialem tam kiedys chyba jakiegos pokolca z taki objawem, byl w trakcie leczenia. Z tego co kojaze to jakis wirus.

"-------------------------------------- Elektronika - zawod, Akwarystyka - hobby

""Akwarysta""

Wersja 2ga kontrolera z MMC/SD w testach, miernik konduktancji w przygotowaniu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kpw

Ryb leczonych w Aquariusie też widziałem na pęczki.

Pytanie tylko, czy ktoś widział tam rybę wyleczoną?

(pytam z ciekawości - nie złośliwości)

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

Powiekszone oko to objaw silnego uderzenia albo jakiegos wirusa.

Witek leczy ryby ,ale moze nie kazdy przypadek jest lekki i da sie "naprawic".Musze uczciwie przynac(moze sie wydac dziwne co niektorym),ze tylko z Aquariusa nigdy nie zdechla mi ani jedna rybka!Robie tam zakupy od poczatku istnienia tego sklepu.Chwale sobie kondycje ryb ,korali- nie.

@kivi Gdyby mi sie przydazyla taka przykra sprawa,odczekalbym troszke, bacznie poobserwowal reszte mieszkancow,sprawdzal parametry wody i wtedy zasiedlal.

A moze to wszystko ,to po prostu zbieg okolicznosci?

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po tygodniu czasu od zdechniecia wszystkich ryb , akwarium jest wolne od " zarazy ".

Wszelkie wiry i "bakterie" ktore nie znajda zywego organizmu przez ten czas , zdychaja.

pozdr...

zycie jest jak herbata , gdy ja wypijesz do konca to nabiera blasku .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi Reset.

Nie bylbym tego taki pewny. Raczej odczekalbym 2 miesiace.

Ciau

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reset:"po tygodniu czasu od zdechniecia wszystkich ryb , akwarium jest wolne od " zarazy ".

Wszelkie wiry i "bakterie" ktore nie znajda zywego organizmu przez ten czas , zdychaja."

a przetrwalniki?

myśle,że można odczekać ze 2-3 tygodnie ,w tym czasie filtrując wodę przez węgiel i lampe UV ,a później zacząć zasiedlanie od jakichś tanich łatwych rybek np: amphiprion ,chromis (taki urok akwa morskiego)

pozdr......

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UV i wegla wolałbym nie stosować ze względu na inne zwierzaki zwłaszcza strzykwę. A odczekac planuję jakieś 2 miesiące. Moje obawy budzi fakt ze cysty niektórych pasozytów potrafia przetrwać w skale wiele miesięcy.

pozdrawiam

370L 2xT5-54W cyrk- 8000l/h foto: http://www.nano-reef...e=gallery&f=716

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 miesiace temu mialem to samo

no prawie, bo przezyly chromisy

odczekalem prawie dwa miesiace i wsadzilem ryby i wszystko jest ok, o dziwo nawet nie mialy wysypki po wpuszczeniu.

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.