Miklas Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Macie pomysł dlaczego mi wyszły takie dziwne pomiary . Nie robiłem podmian 3 tygodnie, byłem na urlopie. Stosuję ballinga light ale nie dozuję magnezu. Poprzedni pomiar 1400 , obecny 1580 . Obecny pomiar powtórzyłem dwa razy dla pewności. Zanim zrobiłem pomiar kleiłem szczepki klejem dwuskładnikowym takim jak w linku http://erybka.pl/product-pol-5778-Deltec-Aquascape-113-4-g-Szary.html . Czy to może być przyczyną takiego dziwnego pomiaru? Stosuję proszki oryginalne z FM. Podmianki na pewno nikt nie robił w międzyczasie. Akwarium opiekuje się mój Tata a jego przeraża czyszczenie kubka odpieniacza. Zasolenie wzrosło z 33 ppm do 34 ppm. Czy jeden gram soli na litr robi taką różnicę? Wcześniej też miałem wahania w tych okolicach i nie miałem takich problemów. Następne pomiary będę mógł zrobić dopiero w niedzielę. Ostatni pomiar zrobiłem przy okazji, w drodze z jednego miejsca urlopowania do drugiego. Jeszcze jedna sprawa. Mam ukwiał stychodactyla haddoni i pompuje się b. ładnie. Ukwiały raczej nie lubią wysokiego magnezu. To mogłoby świadczyć o przekłamaniu testu. Załączam jeszcze zrzut z ostatnich pomiarów W opisie dane oznaczają zmiany w dozowaniu płynów w ml. Pozdrawiam, Marek (z telefonu) Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez Miklas (wyświetl historię edycji) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabelss Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 Ja bym zaczął od kupna nowego testu, miałem tak kiedyś że test zwariował w ciągu miesiąca i również zawyżał znacznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 Hej, to prawdopodobnie przez wzrost ca. Ja mam bufor ca, który dozuje raz w tygodniu i zawsze mg idzie też do góry. Z resztą jest informacja o tym na opakowaniu. Zwroc uwagę że ca dodales bardzo dużo i skok był ogromny. Do tego po tym też mi spada kh, jak u Ciebie :-) Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 ten 1400 też nie wygląda za ładnie, zbyt stały jak na akwarium morskie tej wielkości, jakich testów używasz? Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 Ja bym pomyślał o dozowaniu czegoś innego bo strasznie rozjechane parametry .Zbyt wielkie skoki w bardzo krótkim czasie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 Hmm, może to jest powodem. Po przyjeździe uśmiechnę się do Darka VDRa i spróbuję zrobić jego testy. A może już ktoś miał ten problem z testami red see? Pozdrawiam, Marek (z telefonu) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 Parametry rozjechane bo źle używałem testu i miałem bardzo wysoki magnez, długo dochodziłem żeby zbić go do 1400. Teraz zauważyłem wzrost konsumpcji wapnia i dałem za duże dozowanie. Tak naprawdę dopiero uczę się suplementacji. Pozdrawiam, Marek (z telefonu) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 Hej, to prawdopodobnie przez wzrost ca. Ja mam bufor ca, który dozuje raz w tygodniu i zawsze mg idzie też do góry. Z resztą jest informacja o tym na opakowaniu. Zwroc uwagę że ca dodales bardzo dużo i skok był ogromny. Do tego po tym też mi spada kh, jak u Ciebie :-)Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2 Dzięki za informację, to rzeczywiście może być przyczyną. Pozdrawiam, Marek (z telefonu) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 w suplementacji najważniejsze nie robić zbyt gwałtownych ruchów, a u ciebie są duże zmiany. staraj się częściej i mniej dozować, jest to lepsze niż rzadziej i więcej. Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 Hej, to prawdopodobnie przez wzrost ca. Ja mam bufor ca, który dozuje raz w tygodniu i zawsze mg idzie też do góry. Z resztą jest informacja o tym na opakowaniu. Zwroc uwagę że ca dodales bardzo dużo i skok był ogromny. Do tego po tym też mi spada kh, jak u Ciebie :-) Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2 faktycznie też kiedyś to zauważyłem, że stężenie ca, ma wpływ na wynik pomiaru mg Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 w suplementacji najważniejsze nie robić zbyt gwałtownych ruchów, a u ciebie są duże zmiany. staraj się częściej i mniej dozować, jest to lepsze niż rzadziej i więcej. Masz rację, z wapniem za bardzo pojechałem. Co do opisu dozowania, są to dawki dzienne rozbite na kilka w ciągu dnia, korygowane mniej więcej co tydzień po podmiance i testach. Pozdrawiam, Marek (z telefonu) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam, kolega cYg miał chyba rację, zbyt duża suplementacja wapnia spowodowała taki skok Mg. Ostatnim razem zmniejszyłem dozowanie wapnia i podbiłem trochę KH w wyniku czego magnez jak i Ca powoli zjeżdża w dół. Wklejam screena z pomiarów: Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez Miklas (wyświetl historię edycji) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kyzak Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2013 Też miałem wysoki magnez koło 1680, myślałem że to przez skrobanie glonów wapiennych. Teraz ostro podbijam kH i Ca ballingiem - chcę uzyskać takie poziomy jak zaleca Red Sea kh 12,6 Ca 465 myślę że ten Mg sobie zleci. Bo przy parametrach "probiotycznych" czyli kH 6,7 Ca 400 to magnez poszedł u mnie w górę. Nie wiem dlaczego. Cytuj Obecnie suchy dok... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach