Skocz do zawartości
dawidmNS

Jakie miejsce w gory na sylwestra/narty?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

W sylwestra planujemy z znajomymi wybrac sie na sylwestra w gory. Szukamy czegos w alpach, przegladalismy cos rowniez w Norwegi. Zalezy nam by wybrac sie rowniez na stok i pozjezdzac na nartach 1-2dni.

Wylot bedzie z Londynu i planowany pobyt okolo 5-7 dni.

Znacie moze jakies fajnie nie drogie miejsca,hotele, itp w gorach ktore mozecie polecic?

Pozdrawiam

Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Solden,Mayrhofen,Chamonix,Zermatt.

Najlepsze miejsca narciarskie w alpach i ładne.

Pełno jest niedrogich pensjonatów 80-150zł os/doba

W sylwka wybrałbym się chyba do Zermatt mają lepsze fireworks - nie traktują ludzi jak bandę kretynów więc sylwester będzie huczniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ben_sage masz jakieś namiary na jakieś niedrogie pensjonaty w chamonix ? Gdzies w jakiś ciekawych miejscach ? Tez jade w Alpy w tym roku ale jeszcze nie wiem gdzie najlepiej gdzies co sa długie i nie za ostre trasy no i oczywiście wyciągi krzesełka bo z linkami juz mi sie nie chce walczyć ;) ? Co bym musiał nauczyć jeździć moja drugą połówek.

Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie polecam pensjonaty na uboczu miast dojdzie pieszo ale ceny spadają ,Chamonix jest wielkie więc dużo łażenia będzie.....W środku nic taniego nie będzie.

Nie hotele tylko prywatne pensjonaty.Nie uwzględniłem tylko terminu sylwester, ja jeżdże latem i nigdy nie płaciłem więcej niz 120zł/doba z kiblem.W austrii to nawet rok temu miałem 18euro/doba z kiblem i śniadaniem 15min do centrum w mayrhofen i wypaśnym balkonem z ładnym widokiem.

W chamonix mogą być ceny oscylujące w 30-40euro za tańsze pensjonaty zimą, to najbardziej komercyjna miejscowość.

Sa 2 znane wyszukiwarki pensjonatów wpisujesz termin,kwote i ci znajduje, mam linki na innym kompie ale znajdziesz szybko w googlu.

W Chamonix nie ma nieciekawych miejsc czasu braknie...

Co roku jadę do innego pensjonatu jest w czym przebierać zwłaszcza pare miesięcy wcześniej.

U nich biedne pokoje są conajmniej takie jak u nas średnie a widoki z balkonu masz często 5x lepsze niż w najlepszym pensjonacie u nas dlatego warto o to pytać.

Wyciągów jest bardzo dużo do wyboru do koloru, zdziwisz się.

Jeśli bym tylko z myślą o nartach jechał skupił bym się raczej na Austrii ceny niższe zwłaszcza żarcie - podobne u nas,

i bliżej do wyciągów.Masz tam wszystkie trasy od cienkich do grubych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z sezonem kiedy sie sezon zaczyna i kończy ? Chodzi mi o stoki ogolnie to plan jest spędzać większość czasu na jeździe.Co do mniejsza to jeszcze nie wybrałem raczej chce uniknąć płacenia po 100£ za noc w hotelu w którym i tak mnie nie będzie przez większość czasu

Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sezon zimowy trwa aż pogoda aż śnieg się nie rozpuści, musisz obserwować pogodę.

Mnie narty tak nie kręcą a górskie piesze wycieczki.

Sezon narciarski w tych miejscowościach trwa myślę co najmniej 1/3 roku latem w sierpniu po nocy niektóre szczyty są całe uśnieżone na wysokości 3000m ale są też lodowce i cały rok można śmigać

Np Hintertux obok mayrhofen, pod wyciąg masz busem miejskim 15min dojazd ok 3-5euro.

Jeśli samolot to polecam do innsbrucka i stąd 30min do godziny busem lub kolejką do jednej z 3 znanych dolin do wyboru do koloru ja polecam zillertal.

Solden ma ładniejszą dolinę do wędrówek ale niektórzy wolą Solden niektórzy Mayrhofen kwestia gustu.

Chamonix i Zermatt to narty dla bogatszych ale droższe miejsca i znane ich szczyty przyciągają kupę turystów.Wybrałem imo najładniejsze i najbardziej komercyjne miejscowości ale te mniej znane też mają dziesiątki wyciągów, chodź już niekoniecznie muszą być tak urokliwe widoki.

Edytowane przez Ben_sage (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.