Skocz do zawartości
BartY

xenia nie rośnie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam 3 krzaczki xenii i nie chcą rosnąć ,mam je w szybkim prądzie więc są niskie, nie chcą się kłaść i przyklejać się do skał , nie widzę również przyrostu kolonii na boki . Wygląda na zdrową bo pióropusze ma bardzo ładne i bardzo ładnie/szybko pulsuj(nawet z częstotliwością 1sek). Prawie nic nie urosły , sa takie jakie dostałem. Dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sie ciesz :):)

a tak na serio,długo masz tą xenie w tanku?

dodajesz jod?

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedna mam 2 mise? drug? 1 mie?. dodaje na zmiane preparaty Knop'a koral Vit J i koral Vit B, 1/3 dawki.

Ciesz? si? , ale oststnio mnie to troche martwi:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@BartY

Dawaj więcej danych.

Dawno tem za górami za lasami ...eee to nie tak miało być :)

Wiec dawno temu jak miałek jeszcze 30l akwarium , pewien kolega a naszego forum przysłam mi chyba 4 lub 5 szczepak xeni wielkosci mała i srednia (takie chciałem)

Mineło tylko kilka tygodni (moze 3-4) i już były pierwsze zbiory ledwo co sie mieściło w akwarium.

Dałem kilka szczepak (2 lub 3 ) jednemu z forumowiczów.

Bardzo łądnie rosło i szybko.

Nastały czasy 144l i oświetlenie HQI i du.. żo mi nie urosło xeni.

Rośnie bardzo wolno hoć oświetlenie jest lepsze i daje jodu.

Inne korale rosną bardzo dobrze i szybko ale nie xenia.

Jak narazie nie przejmuje sie tym ale obiecałem xenie jeszcze 2 osobą

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrazenie ze Xenia lubi srednio duzo swiatla i raczej niewielka cyrkulacje tj. preferuje miejsca o mniejszej cyrkulacji i bardziej rownomiernym przeplywie. Dobrze reaguje na czeste podmiany wody.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartek Xenia precz od pompek, woli cyrkulację spokojną i zmienną. Żadnych tam jodów i innych dupereli tylko Balling zwykły i podmiany 10% co 2 tygodnie. Daj sobie spokój z tymi Kentami szkoda kasy.

Aha czytałeś moją propozycję na priv?

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpowiadam:

światło 100W (T5+PC) na 60-70 l. Knopa mam już od dawna, przy moim podawaniu zużyje go prawdopodobnie gdzieś koło 2008-9r. Parametry ok. testy sa stare wiec nie przytaczam niby wszystko po "0" wapna tyle co w soli kenta, Kh 9, podmiana częsta. xenie specjalnie umieściłem w miejscu o silnym przepływie bo z "wolnej" wody mi się nie podoba, takiej ładnej jakmam teraz, nigdy nie miałem:) ino nie rośnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam podobny problem z xenią w poprzednim baniaku który niestety pękł mi latem zeszłego roku xenia rosła bardzo ładnie po przeprowadzce do nowego lokum niestety po jakimś czasie moja którą miałem całkowicie zanikła a następne krzaki jakie dostaję od kolegi po trzech dniach już nie pulsują i robią się takie jakby stopione oświetlenie 150 W HQI i 4 X T5 ( w tym dwie niebieskie) podaje gro-techa A,B,C dawki codzienne oczywiście reaktor i mixer parametry wody są oki PH od 7,8 do 8,4 KH 9-10 Ca 450 MG 1500 i jak tu takiej dogodzić ??? dodam na koniec że inne koralowce rosną bardzo ładnie zwłaszcza sps-y szybko przyrastają

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.