Skocz do zawartości
bakuba

nie, nie zapytam czy setki milimetrowych rozgwiazdek to plaga

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie właśnie rozpłynął mi się czerwono-zielony zoa. Posądzałem Quadri, bo się koło niego przechadzał, ale wcześniej robił nie takie numery. Quadri potrafił siedzieć 3 dni na zoa i miziać innego zoa mackami, dlatego dziwiło mnie, że ten akurat się rozpłynął a tamte nie. Może to jednak asteriny???

http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie właśnie rozpłynął mi się czerwono-zielony zoa. Posądzałem Quadri, bo się koło niego przechadzał, ale wcześniej robił nie takie numery. Quadri potrafił siedzieć 3 dni na zoa i miziać innego zoa mackami, dlatego dziwiło mnie, że ten akurat się rozpłynął a tamte nie. Może to jednak asteriny???

Niestety wyglada to na asteriny. U mnie przy wzroście populacji zachowywały sie jak szarańcza.

Można je było znaleść prawie wszędzie . Nie kontrolowane potrafią zrobić nie złe spustoszenie.

W moim przypadku kalkulacja była prosta .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przywlokłem kilka miesięcy temu do baniaka asteriny z ciemno granatowym wzorkiem, wcześniej miałem jedynie z czerwonym.

mam wrażenie, że czerwone dzieliły się rzadziej niż granatowe, których nocą wyłazi coraz więcej, i co ciekawe dominują wsród granat. małe/ b. małe osobniki. na razie na koralach znajduję je sporadycznie. glonów zielonych mam śladowe ilości, wapiennych sporo (było dużo więcej przed zakupem białobrodego). i tu pytanie, czy populacja asterin, gdy pojawi się duża ich ilość, a wraz z nią niedobór pokarmu mają tendencję do wymierania i samoograniczenia, czy raczej nie można na to liczyć? czekam na wasze obserwacje.

ps. na czym polega większa szkodliwość granatowych wzgl. czerwonych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.