Skocz do zawartości
patryczysko

Jak to złożyć do kupy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Chciałbym do swojego akwarium dołożyć sumpa, gdyż nie mogę już się patrzyć na odpieniacz wewnątrz akwarium. Odpieniacz jaki posiadam to haqos ps150 na kostkę lipową. Posiadam też pompę jbl proflow u500. Moje pytania:

-czy da się to wykorzystać, żeby zrobić jakiś odpeniacz na pompie?

- co jeszcze trzeba do tego dorobić?

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz wszystko o swoim akwarium. Jaki to zbiornik, ile ma litrów, na czym stoi, czy masz miejsce i ile na sumpa.

Ta pompa będzie słabiutka, wiedz że będzie musiała wodę podnieść pewnie na jakiś metr do góry... więc jej wydajność spadnie o połowę albo i lepiej.

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium ma, jak narazie 54litry. O podniesienie wody się nie martwie, bo mam jeszcze nj1700 :thumbup: Tą mniejsza chciałem wykorzystać do samego odpieniaczaMiejsca na sumpa mam więcej niż akwarium ma litrów, gdyż szafkę robiłem z tą myślą, że w przyszłości posatawię tam większe akwarium, a to co mam teraz będzie na sump.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Akwarium ma, jak narazie 54litry. O podniesienie wody się nie martwie, bo mam jeszcze nj1700 :thumbup: .

Domyślam się że ta JBL ma 500l wody \h

Jeśli zrobisz ją na mesh będzie brała jeszcze mniej. NJ1700 podaje ok 1000l na 1m o ile dobrze pamiętam.

Nie wiem czy to dobry układ,by pompować przez sump 2-3 razy więcej wody niż przez odpieniacz....

Pozdrawiam

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za słaba ta pompka na odpieniacz, już lepiej zostaw tą kostkę a NJ wykorzystaj jako obieg.

Skoro Ty akwarium masz 54 literki to sump jaki chcesz zrobić?

ja mam 180l i sump 80 litrów, a wiadomo że wody w sumie jest około połowy wysokości sumpa.

Więc zastanów się czy chce Ci się pakować w koszta i potem denerwować za każdym razem jak będziesz miał coś tam zrobić.

Bo chyba nie zamierzasz robić sumpa 60l :)?

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sump chciałem zrobić 25l, bo takie mam szkło na zbyciu. To czyli z tego co rozumiem, to są dwa wyjścia: albo zostawić odpieniacz na kostkę, albo zakupić do odpieniacza pompę o większej wydajności, zblizonej do nj?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

Ta pompa o wydajności 500L spokojnie nada się do odpieniacza jak przerobisz wirnik i dorobisz zwężkę.Ta pompa ma wirnik podobny do New Jeta .Przerabiałem je i fajnie chodziły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta pompa o wydajności 500L spokojnie nada się do odpieniacza jak przerobisz wirnik i dorobisz zwężkę.Ta pompa ma wirnik podobny do New Jeta .Przerabiałem je i fajnie chodziły.

Mógłbyś mi napisać, jak to wszystko złożyć razem? Z czego zrobić zwężkę itd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

Wirnik z biobala taki jak tu;

bioball-na-wirnik.jpg

zwężka np z redukcji do hydrauliki lub końcówek do węży ogrodniczych;

dysza-venturi-ab-2000asf.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, a jak połączyć pompę z odpieniaczem? Robic do niego jakąś podstawę, czy coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

Do tego odpieniacza nie możesz podłączyć pompy tak po prostu ponieważ ma on za małą komorę i wszystką mieszankę wybije.Jak już chcesz przerabiać ten odpieniacz to po pierwsze musiał byś przedłużyć tą rurkę i to sporo, następnie zamontować przerobioną pompę z boku .Zostaje jeszcze kwestia regulacji , albo zamknąć od spodu komorę i zrobić zawór lub otwarty z gąbką na spodzie i regulować podnosząc lub opuszczając odpieniacz na przyssawkach.Tak czy inaczej sporo będziesz miał do przerobienia :thumbup: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumiem, że gra nie warta świeczki? Lepiej zaczynać budowę od początku, niż ten przerabiać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość erni

Dokładnie tak, ale jak byś chciał się pobawić to możesz spróbować .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno coś będę próbował zrobić, bo już ten brzęczyk doprowadza mnie do szału :wallbash:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz mały zbiornik. Jeśli nie chcesz mieć odpieniacza w środku, a zarazem chcesz zrobić coś prostego i estetycznego, poczytaj o odpieniaczach HOB.

Wtedy sump nie potrzebny.

Pozdrawiam

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz mały zbiornik. Jeśli nie chcesz mieć odpieniacza w środku, a zarazem chcesz zrobić coś prostego i estetycznego, poczytaj o odpieniaczach HOB.

Wtedy sump nie potrzebny.

Pozdrawiam

Marek

Czytałem trochę o tym. Zastanawia mnie jedno: czy jeżeli mam też kaskadę fzn-3, to czy ją można wykorzystać na odpieniacz typu hob?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Nie wiem jakby miało to wyglądać. Ale może Erni coś z tego wymyśli :rolleyes:

Ja zrobiłbym dodatkowy zbiornik z HOB za akwarium. Byłoby więcej miejsca na graty i sporo na pianę

Pozdrawiam mobilnie

Marek

@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie myślałem o wyrzuceniu tych koszyków i wtedy coś kombinować, ale chyba jednak typowy hob będzie najlepszym rozwiazaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.