Skocz do zawartości
_KRISU_

Wargatek sanitarnik

Rekomendowane odpowiedzi

Mom nowo rybka Wargatek sanitarnik pływoł przez 2 godziny i zniknoł ok 18-tej i nikaj go nie widza czy mógł wyskoczyć albo sie chowo w skały czy piasek ???? Czy to je normalne że sie stracił ???? Czytoł jo że na noc niektóre z rybek tego gatunku robią jakiś kokon w kryjówce ale u mnie jeszcze nie jest ciemno.

Akwarium 290 l w obiegu 80 x 50 x 50 komin prawy bok z tyłu , Sump 80 x 42 x 45 , Odpieniacz Bubble Magus Curve 5

Pompa cyrkulacyjna Tunze Turbelle Nanostream 6025, Pompa obiegowa Jebao/Jecod DCT-6000 + końcówka Loc-Line podwójna, 20 kg żywej skały z E-RYBKA , 18 kg żywego piasku Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White ,Lampa LED DIY 220 W projekt oraz wykonanie _KRISU_ , 4 Litry Siporax 25mm , Grzałka Eheim Jager 200 W ,Sól Red Sea Salt

http://nano-reef.pl/...oblemy-i-posty/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

śpi w skałach szczelinie,jutro będzie

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta zorta tak mo :evil:

pozdr.Jarek

akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzięki :cheers:

Akwarium 290 l w obiegu 80 x 50 x 50 komin prawy bok z tyłu , Sump 80 x 42 x 45 , Odpieniacz Bubble Magus Curve 5

Pompa cyrkulacyjna Tunze Turbelle Nanostream 6025, Pompa obiegowa Jebao/Jecod DCT-6000 + końcówka Loc-Line podwójna, 20 kg żywej skały z E-RYBKA , 18 kg żywego piasku Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White ,Lampa LED DIY 220 W projekt oraz wykonanie _KRISU_ , 4 Litry Siporax 25mm , Grzałka Eheim Jager 200 W ,Sól Red Sea Salt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak tam znalazła się zguba?

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno, mój pierwszej nocy też mi napędził stracha.

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest znalazł się :thumbup: ale ja wszystkie szczeliny za i pod komodą przekopałem przynajmniej tera mom tam porządek. A już jo myśloł że się powtórzy akcja jak z krewetką boksującą że na drugi dzień ino szczypce zostały. Całe szczęście że nic jej nie jest. Polecam doktorka jest zarąbisty jak wkładam rękę do karmienia rurówki to mi w palce skubie :thumbsup:

Edytowane przez _KRISU_ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doktorek to fajna i pożyteczna rybka a jednocześnie narusza prawo i powoduje (przynajmniej u mnie) eutanazję u ślimaków turbo.

Jak ślimak padnie do góry kołami gdzieś na piasek to doktorek jest pierwszy żeby go leczyć. Tak stresuje ślimaka że ten boi się wysunąć stopę i najczęściej kończy się to śmiercią ślimaka po jakimś czasie. Resztę zrobią w nocy padlinożercy.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto słyszał że Wargatek to jest rybka która ma oba narządy płciowe,rodzi się z dwoma ale tylko jeden żeński ma rozwinięty w 100% a męski jest uśpiony na wypadek utraty partnera...po śmierci partnera potrafi w ciągu 12h zmienić płeć na męską a wciągu kilku dni zmienić też ubarwienie i od nowa szukać partnerki dla podtrzymania gatunku.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś jak posło Grocka.

Ps. Blazny tez tak mają

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś jak posło Grocka.

Ps. Blazny tez tak mają

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Błazny mają na odwrót są samcami a samiczkami stają się w razie potrzeby.

Ciekawy jestem czy dwa wargatki w akwarium będą tak samo się przekształcać jak Błazny...?

Swoją drogą ciekawe czemu w obiegu sklepowym nie ma wargatków żeńskich tylko same samce?

Edytowane przez bober6662 (wyświetl historię edycji)

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.