Skocz do zawartości
irek1972

Co to za robale

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich łebskich morszczaków mam problemik ,pojawiło mi się pełno robali małych i dużych i nie wiem czy zagrażają moim zwierzakom .Jak można je wyeliminować , prosze o pomoc i porady

post-10922-0-18976000-1380229409_thumb.jpg

post-10922-0-01818300-1380229416_thumb.jpg

post-10922-0-34658200-1380229424_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne jak w każdym akwarium - wieloszczety :) małe - nie ruszaj. (nie łap w palce bo to boli :) )

Jak znajdziesz takiego ze 30 cm to wtedy go łap ;)

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem takie po 20 cm straszne ale szybkie ,czy moga zrobic jakąś krzywde i gdzie moge o nich poczytać ,pozdrówko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klasyczny wieloszczet, ja bym go nie ruszał bo z tego co mi widomo są całkiem pożyteczne ( żywią się syfem w akwa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po forum krąży takie powiedzenie, że wieloszczet dopóki nie wyjdzie z akwa i psa nie zadusi to jest pożyteczny :)

a potrafią urosnąć ...

Picture-2.png

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze dokładnie :)

Swoją drogą wieloszczety które zazwyczaj wychodzą ze stały nie osiągają takich rozmiarów. Wszystko tutaj będzie zależało od wielkości zbiornika w jakim przyjdzie im żyć. W dużym faktycznie mogą urosnąć z racji tego iż będą miały miejsce się gdzie schować. w Małym zbiorniku raczej szybko nasze oko dostrzeże włochatą dżdżownicę wielkości suszonej krakowskiej :p

Osobniki ze zdjęcia żerują zazwyczaj tylko w nocy i podczas karmienia. Są niegroźne nawet dla miniaturowych kiełży. Jedynie o co można by zadbać to o naturalnego wroga, który by pilnował wielkości populacji w zbiorniku by nie stały się plagą.

A że kolega ma widzę nie małe akwarium to ze 1 lub 2 mniejsze modele krewetki boksującej by się przydały by tego przypilnować.

Edytowane przez giant19s (wyświetl historię edycji)

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.