Piotrek_D Zgłoś Napisano 29 Września 2013 (edytowane) witam, potrzebuję porady czy ktoś z was wie może dlaczego mój ukwiał się nie rozkłada, jestem drugim właścicielem tego akwarium i u poprzedniego właściciela ukwiał wyglądał tak jak na zdjęciu (02/13r) po przeniesieniu zbiornika już u mnie widać go na tym zdjęciu a obecnie wygląda tak (09/13r) i bardziej się nie rozkłada a na noc minimalnie się zmniejsza i składa, po przeniesieniu do mnie bardzo powoli ukwiał przechodził do obecnego wyglądu parametry wody sa w porządku inne koralowce jak barrerium czy caulastrea ładnie się rozrastają co może być przyczyna takiego zachowania zwierzaka i co zrobić żeby wyglądał jak na początku kiedy był główną ozdobą zbiornika? Edytowane 30 Września 2013 przez Piotrek_D (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 29 Września 2013 W porządku parametry czyli? Jakie wartości i jakimi testami robione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek_D Zgłoś Napisano 29 Września 2013 JBL: PH 7,7 NH4 <0,05 Mg 1060 Ca 440 Sera: NO2 0,0 KH 6 PO4 0,1 Salifer: NO3 0,25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 29 Września 2013 Sprawdź Mg. Mój przy 1600 zwinął się w pączek.... Pozdrawiam Marek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 29 Września 2013 Jakie zasolenie? Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek_D Zgłoś Napisano 29 Września 2013 (edytowane) no u mnie jest +/- 1060 to chyba nie powinno mu przeszkadzać zasolenie 1,023 Edytowane 29 Września 2013 przez Piotrek_D (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam1203 Zgłoś Napisano 29 Września 2013 ... jeżeli się nie rozkłada i nie śmierdzi to chyba dobrze?? sorki ale taka pierwsza myśl napisz że się nie pompuje...99% morszczaków właśnie tak określa ten stan Cytuj http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=28522&d=15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 29 Września 2013 Wysokie NO3, niskie Mg. Czy parametry masz stabilne? Pozdrawiam mobilnie Marek @Brak PL znakow bo glupoty w edycji wychodza @ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
walpie Zgłoś Napisano 29 Września 2013 Myślę że z powodu niskiego Mg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 29 Września 2013 te testy jbl i sera mało wiarygodne lepiej jakbyś zbadał wodę gdzieś w sklepie lub u kogoś bardziej wiarygodnymi testami Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek_D Zgłoś Napisano 30 Września 2013 (edytowane) parametry są stabilne, z tym NO3 to walczę ale spaść nie chce dolewam preparat REDSEA NO3 PO4 ale u mnie to jakoś nie pomaga, a co do testów to robiłem też w Acroporze i wyniki były bardzo zbliżone do moich podmiany wody robię raz w tyg. 10l na sloli REDSEA coral pro , bo poprzedni właściciel akwa nie robił podmian tylko dolewał wody i u niego ukwiał był ok co o tym myślicie ? Edytowane 30 Września 2013 przez Piotrek_D (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 30 Września 2013 Nie szalej tak z tymi podmiankami,po co co tydzień?Jak widać na zdjeciach nie masz zbyt dużej obsady pokombinuj np co 2 tyg po 10% i zobaczysz jak się będzie ukwiał zachowywał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek_D Zgłoś Napisano 30 Września 2013 (edytowane) w zbiorniku mam: 2 błazenki, armatus, nemateleotris magnifica, gramma loreto, 2 wurdemanni, czyszcząca, 3 ślimaki, caulastrea, barrerium, euphyllia, discosoma, klyxum, xenia, parazoanthus gracilis, sarcophyton crassicaule, no i jakieś grzybki wodę co tydzień podmieniam dlatego żeby azotany zbić a bakterie daje: rowa, nitripro marine, nitraact marine Edytowane 30 Września 2013 przez Piotrek_D (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stefano Zgłoś Napisano 14 Listopada 2013 niskie mg i może jodu mu zabrakło, suplementacja wskazana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek_D Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2013 po testach z dnia 11/11/13 Ca-420 Mg-1280 kH-9 pH-7,8 i nic nie pomogło ukwiał dalej się nie pompował, wiec zawiozłem go do Acropory i zobaczę co u nich będzie się z nim działo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Poczatkujaca Zgłoś Napisano 27 Listopada 2016 po testach z dnia 11/11/13 Ca-420 Mg-1280 kH-9 pH-7,8 i nic nie pomogło ukwiał dalej się nie pompował, wiec zawiozłem go do Acropory i zobaczę co u nich będzie się z nim działo Odnawiam temat. I co się działo w Acroporze z ukwiałem? Pytam, bo mój też sie nie pompuje a parametry ok. Udało Ci się twojego uratować? Cytuj żywa skała 10kg, żywy piasek, Sinularia sp., Sarcophyton, Discosoma sp.mix-green, Cladiella, Clavularia, Perconon gibbesi, Pseudanthias squamipinnis, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2017 Odświerze temat mój się podzielił i jakiś czas byly ladne dwa. Od 2 miesięcy wędruja i skulone. Parametry byly no3 2 po4 -0, teraz no3 -25, po4 0,25 i dalej to samo. U kolegi no3 na poziomie 50 po4 brak skali salifert a 5 sztuk napompowane na całe akwarium ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach