darek34 Zgłoś Napisano 29 Września 2013 (edytowane) Witam, jestem szcześliwym posiadaczem lampy DIY led. Lampa zbudowana jest z 6 obwodów po 6 diód, zasilanie 24V. Do lampy chciałbym, z ciekawości jaki będzie efekt, dołożyć 2 szt. czerwonych diód po 3 w każda. Nie bardzo wiem jakiego użyć drivera do zasilania tych diód. Może ktoś z was już to robił i podzieli się swoją wiedzą. Edytowane 29 Września 2013 przez darek34 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 29 Września 2013 Te czerwone to Cree? Ja dawałem do testów zasilacz z Nokii 3,6V 350mA. Na sztukę. Pozdrawiam Marek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 29 Września 2013 A które konkretnie diody chcesz użyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek34 Zgłoś Napisano 29 Września 2013 Mam dwie takie diody: Moduł 1xLED Cree XP-E, jasność N4 - 62 lm/350 mA, czerwona - R2 (620-625nm), MCPCB Star, Tc=2W/(m*K), RoHS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 29 Września 2013 Sprawdź na zasilaczu jaki jestefekt. Nie potrzebny driver. Pozdrawiam Marek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 29 Września 2013 Tak jak kolega Komarek pisze, powinno Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porlock Zgłoś Napisano 17 Października 2013 (edytowane) Kolego, spadek napiec na diodach połączonych w szereg musza dawać napięcie zasilania, w tedy przez diode popłynie jej prad znamionowy. Ewentualnie musisz kupić driver stało prądowy dobrany pod konkretna diode, w tedy napięcie nie ma znaczenia bo tego pilnuje driver. Podpinanie zwykłych zasilaczy bez znajomości spadków napiec na diodach to proszenie sie o ich uszkodzenie. Edytowane 17 Października 2013 przez porlock (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Kolego porlock Jeśli jedna dioda = 1 zasilacz to będzie działać do śmierci zasilacza. 3 lata chodziły mi niebieskie na zasilaczach z Nokii ~ 2 komplety. Przez 10 godzin dziennie.I szły by nadal - tylko teraz mam nocne sterowane z Arduino. Można zastosować tani driver latarkowy np. z DX - cena w okolicach 1$. Napięcie pracy drivera dla baterii Li-ion pozwala zasilić go zasilaczem do 4,2V. Miałem taką lampkę w pracy. I też bez problemów. Pozdrawiam mobilnie Marek @ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porlock Zgłoś Napisano 17 Października 2013 (edytowane) Jeśli jedna dioda = 1 zasilacz to będzie działać do śmierci zasilacza. 3 lata chodziły mi niebieskie na zasilaczach z Nokii ~ 2 komplety. Nie ma znaczenia ile diod i ile zasilaczy, jak dasz 12v na diodę o spadku napięcia 3.3v, i prądzie znamionowym 350mA, to się spali, wynika to z prawa ohm-a. Ze u Ciebie działało to miałeś fart po prostu. Edytowane 17 Października 2013 przez porlock (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nimloth Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Przecież jest napisane, że korzystał z zasilacza 3,6v a nie 12v. Cytuj Akwarium 120x60x50 360l Lampa: DIY 170W LED COB Odpieniacz: APF600 Cyrkulacja: Jebao wp-25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Zasilacz z Nokii ma 350mA, 3,6V bodajże ( ma to zatarte więc dokładnie nie podam - ale nie więcej) Co tu może zaszkodzić czerwonej diodzie Cree? Prąd? - nie sadzę Napięcie? - tym bardziej nie U mnie działało 3 lata - najpierw w słodkim,później w morskim. Zasilacze fest się grzeją,ale dawały radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porlock Zgłoś Napisano 17 Października 2013 (edytowane) Przecież jest napisane, że korzystał z zasilacza 3,6v a nie 12v. To tylko taki przykład dla obalenia stwierdzenia "Jeśli jedna dioda = 1 zasilacz to będzie działać do śmierci zasilacza" Zasilacz z Nokii ma 350mA, 3,6V bodajże ( ma to zatarte więc dokładnie nie podam - ale nie więcej) Co tu może zaszkodzić czerwonej diodzie Cree? Prąd? - nie sadzę Napięcie? - tym bardziej nie U mnie działało 3 lata - najpierw w słodkim,później w morskim. Zasilacze fest się grzeją,ale dawały radę. Oczywiście prad pali diod.. napięcie to tylko potencjał elenktyczny i nie wykonuje żadnej "pracy". W Twoim wypadku to byl fart po prostu, jeśli dopierałeś to na "oko" Jesli ktoś woli kierować sie zasada "jeden zasilacz + jedna dioda = ok" a nie dobrać napięcie zasilania pod spadki napiec oraz moc zasilania pod prad znamionowy diód w zależnosci od sposobu ich laczenia to jego wybór Ja do niczego nie zmuszam przecież Edytowane 17 Października 2013 przez porlock (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 17 Października 2013 U mnie moduł cztero-diodowy na zwykłym zasilaczu od starej anteny telewizyjnej daje radę . Co prawda zwykłe to diody , ale.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porlock Zgłoś Napisano 17 Października 2013 (edytowane) Tak dla potwierdzenia ze wiem o czym mowie :-) Tu moja lampa DIY w trakcie montażu. Edytowane 17 Października 2013 przez porlock (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Porlock. Bawię się latarkami led już spooro czasu. Zawsze testowałem Cree na zasilaczach Nokii. I zawsze z powodzeniem. Zawsze na 350 mA Dlatego napisałem 1dioda = 1 zasilacz. I to będzie działać. Uwierz mi, sporo osób ma tak nocne~ poszukaj. Wiadomo - nie podłączyłbym na 3 led w szeregu do 12V bez drivera. - logiczne że malo bezpieczne. Ale po jaką cholerę do zasilacza o którym mówię dawać driver? Można, ale po co? Pozdrawiam mobilnie Marek @ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porlock Zgłoś Napisano 17 Października 2013 (edytowane) Tu dla kolegi szacownego... Na stronie CREE dostepna jest karta katalogowa http://www.cree.com/...ional/xlamp-xpe a w niej czytamy... Forward voltage (@ 350 mA) - amber, red-orange, red V 2.1 max 2.5 Masz zasilacz 24v, czyli bezpiecznie możesz podłączyć w szeregu pod zasilacz 12 sztuk takich diód o ile dysponuje on zbędnymi 350mA czyli ..~8.4 W. Jak podłaczysz mnie niz 11 prąd bedzie za duzy i diody mogą ulec uszkodzeniu a na pewno będą działać krócej, a jak mniej niz 9 to sie spala na bank. możesz sie tu ratować rezystorami albo zmiejszając napięcie zasilania. Połączenie jednej takiej diody solo pod 24 v zasilacz będzie oznaczać ze w ciągu paru sekund/minut sie przepali. Zasilacz od noki ma (jak pisal Komarek) około 3.6V to za dużo, białe wg katalogu Forward voltage (@ 350 mA) - white V 3.05 a max 3.9 to tez za dużo, ale bedzie działac tyle ze krócej niz prawidłowo zasilona, z czerwona bym nie ryzykował ma maxa 2.5V !! Koniec kropka zrobisz jak uważasz. Twoje diody Twoja kasa Edytowane 17 Października 2013 przez porlock (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Midboss Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Nauka z tego taka, że zasilacz od Nokii ma ogranicznik prądu i przy dużym obciążeniu pracuje jako źródło prądowe ok 350mA i nadaje się do wysterowania jednej diody CREE (ze względu na napięcie maksymalne 3,6V). Dobrze wiedzieć.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porlock Zgłoś Napisano 17 Października 2013 (edytowane) Midboss: Jeśli ładowarka od Nokii faktycznie jest źródłem prądowym to znaczy ze działa jak driver led i napięcie nie ma znaczenia o czym pisałem wyżej :-) Tyle ze to będzie zależeć od samego zasilacza, i modelu telefonu który ładował, czy każdy typ zasilacza od noki tak sie zachowuje ? Jeśli ktoś chce zasilać jedną diodę to lepiej kupić driver 350mA na allegro taki o małej mocy kosztuje dosłownie kilka zł czyli mniej więcej tyle co ładowarka a przy tym mamy 100% pewności. Umkneło mi jedno: Komarek oczywiscie driver niech kolega podłączy pod zasilacz 24v który juz ma w lampie, a nie pod zasilacz od nokii Edytowane 17 Października 2013 przez porlock (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Sprecyzuję - ładowarka starego typu,z "grubym" bolcem, do nokii 3510i Takich używałem. I chodziło. Szczerze mówiąc bardziej bezawaryjnie niż niektóre drivery jakie mam.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 27 Października 2013 Midboss: Jeśli ładowarka od Nokii faktycznie jest źródłem prądowym to znaczy ze działa jak driver led i napięcie nie ma znaczenia o czym pisałem wyżej :-) Tyle ze to będzie zależeć od samego zasilacza, i modelu telefonu który ładował, czy każdy typ zasilacza od noki tak sie zachowuje ? Jeśli ktoś chce zasilać jedną diodę to lepiej kupić driver 350mA na allegro taki o małej mocy kosztuje dosłownie kilka zł czyli mniej więcej tyle co ładowarka a przy tym mamy 100% pewności. Umkneło mi jedno: Komarek oczywiscie driver niech kolega podłączy pod zasilacz 24v który juz ma w lampie, a nie pod zasilacz od nokii No ale jeśli ktoś już posiada taką ładowarkę to po co inwestować w driver? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach