Skocz do zawartości
dale

Aiptasia - może by w ten sposób ?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie siedzę i myślę... Są preparaty np. Red Sea Aiptasia-X, które podaje się do otworu gębowego, ukwiał go wcina i odchodzi na wieczną rafę... Sprawdzałem, skuteczny nawet w małych ilościach...

No ale trzeba trafić. A może by tak, w takim preparacie namoczyć jaką mrożonkę drobnego planktonu ? Albo innego pokarmu, który jedzą takowe ukwiały ? Potem wyłączyć obieg, zostawiając cyrkulację

i zapodać taką mrożonkę a'la Szewczyk Dratewka ?

Tylko ciekawy jestem jaka była by skuteczność (pewnie mała), oraz czy nie zaszkodziło by to innym żyjącym organizmom ?

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy sens jest. Dla mnie jak na razie najlepszym i najbardziej skutecznym sposobem są krewetki wundermani i koniec i basta!

Odkąd ma ze 3 szt na 550 w o biegu nie widzę różyczek wogóle

c63ba191b16df5b9f04b687b9ed94668u295a276.png

730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak ma się Aiptasia-X do innych organizmów które ten plankton by wyłapały?

70x45x45 (140l) panel 70x17x45 (53l)

Midiflotor

Jebao WP-25

Lampa PS BP 160W Master

New Jet 1200

6430_6571.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lysmata kuekenthali też jest skuteczna jak wundermani.

QUQU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Powiedzmy bardziej ogólnie. Wszystkie krewetki z grupy "pepermint" [Lysmata, seticaudata, boggessi, vittata, californica, wurdemanni, kuekenthalli itp itd. ] jedzą aiptasie i te wszystkie krewetki w handlu nazywane są "L.wurdemanni" własnie dlatego, że jedzą aiptasie.

Te gatunki różnią się obszarami występowania w środowisku naturalnym, ubarwieniem, zachowaniem, długością cyklu larwalnego, ale wszystkie jedzą aiptasie.

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są dwie strony medalu. Kiedy obficie karmisz ryby krewety również korzystają i nie ruszają aiptasii. Chyba że dobrze trafisz na odpowiednie krewetki, które "w genach" atakują aiptasię ale to loteria. Przy pojedyńczych różyczkach można walczyć strzykawą przy pladze pomoże jedynie odpowiednia ryba :)

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O wrogach naturalnych wiem, ale u mnie krewetki nie powodowały widocznych zmian, brzydal wcinał zoasy....

Aiptasia-X w teorii jest nieszkodliwa dla innych, pytanie jak z praktyką ? Cyrkulację bym zostawił, żeby rozniosła plankton po całym baniaku.

Problemy jakie widzę:

-dawka śmiertelna dla aiptasii

-ilość preparatu dostarczona razem z planktonem

-wpływ na innych planktonożerców...

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Nie zabijesz w ten sposób małych aiptasi [2 - 5 mm] i dlatego jesteś skazany na zwierze, które zjada aiptasie. Te duże to łatwo zabić czymkolwiek.

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie to by było rozwiązanie...

Małe "może w końcu" wyżrą krewetki, podjada je też chelmon. A do części dużych nie mam dostępu - skała. Poza tym, skubane, jak by przeczuwały :) - chowają się...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.