Skocz do zawartości
Artur___

[200] kolejny etap morszczyzny

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś tak wyszło, że do tej pory nie miałem śmiałości zaprezentować swojego akwarium, a to pewnie z racji tego, że bardzo blado wypadało na tle Waszych baniaczków. Na dzień dzisiejszy, na pewno daleko mu do wymarzonego ideału, ale moje oko już cieszy ;)

Z racji mody na fotorelację z zakładania zbiornika, postanowiłem również przedstawić etapy powstawania zbiornika, ale przewrotnie zamiast pokazywać stelaż i sump, pokażę jak to się u mnie zaczęło ponad trzy lata temu :)

Pierwszy zbiorniczek powstał za namową kolegów i miał całe 30 litrów pojemności (wcześniej mieszkały w nim krewetki słodkowodne).

Był jak mgnienie oka, bo przetrwał raptem dwa miesiące :)

thumb_całość.jpg

Szybko okazało się, że taki litraż jest kompletnie dla mnie bezcelowy i postawiłem całe pięćdziesiąt kilka litrów.

thumb_akwarium.jpg

Z racji obsady koralowej, jakoś szczególnie do prowadzenia akwarium sie nie przykładałem, nadal mój czas absorbowało prowadzenie holendra.

Po roku nadszedł czas kolejnej zmiany zbiornika, z racji rozrośnięcia sie korali.

thumb_DSC_1835b.jpg

I tak postanowiłem, że akwarium słonowodne awansuje na akwarium salonowe ;) - a było to niemalże równo dwa lata temu.

I tak zbiorniczek funkcjonuje sobie do dzisiejszego dnia. Na początku tradycyjnie do akwarium trafiły korale miękkie

thumb_10379569322.jpg

cos tam powolutku zaczęło zarastać, po dwóch miesiącach było niewiele lepiej

thumb_12180773124.jpg

nie upłynęło pół roku funkcjonowania zbiornika, jak zaczęły powolutku dochodzić LPS'y oraz pierwsze próby z SPS'ami,

aż zapadła decyzja, że akwarium będzie SPS'owe ;)

thumb_10332621621.jpg

borykając się z wszelkiej maści plagami, wpadkami, zmianami sprzętu, dokładaniem światła, cyrkulacji, odprasowywaniem odpieniacza, szukałem sobie złotego środka

thumb_1081568053a.jpg

szło jak po bruździe, ale jakoś parło do przodu

rok temu wyglądało już tak:

thumb_10333152843.jpg

no i jakoś tak sobie czas leciał, narazie jestem na etapie świadomej niekomptencji ;)

fotki z maja br. pod samymi kolorowymi ledami

thumb_13976457491.jpg

thumb_11490817352.jpg

thumb_11688454243.jpg

thumb_13265221544.jpg

thumb_10579529335.jpg

thumb_14072424086.jpg

thumb_10103069377.jpg

widoczek po roku

thumb_11161650483.jpg

i fotki sprzed miesiąca

thumb_2013.09.05_1.jpg

thumb_2013.09.05_2.jpg

-Wymiary akwarium i litraż

100x40x50 + sump około 50l

-Filtracja

sump, żywa skała, absorber PO4, węgiel, odpieniacz coral tool na NJ2500,

w obiegu na dzień dzisiejszy NJ1700 + falowniki JVP101(3000l/h) + Jebao WP-25 (8000l/h)

-Oświetlenie

4x39W (Sylwania 10000, 15000, 2xniebieska)

ledy własnej roboty - 18 sztuk epistar (niebieskie, różowe, zielone)

-Chemia

Balling, około 150ml dziennie

Red sea coral colors ABCD + reef energy AB

czasem jakieś resztki amino AF i KZ

do tego odrobina wódeczki

Parametry na dzisiejszy dzień:

KH 8 (niestety coś mi się waha, odkąd zacząłem stosować RS)

Ca - 400

Mg - 1300

NO3 i PO4 - 0 (testy kropelkowe)

K - 410

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę, pięknie to wszystko wygląda. Aż mi się znowu chce w moim robić przebudowę :)

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje akwarium jest dowodem na to, że cierpliwością i nie koniecznie sprzętem ze stajni wyjątkowo drogich marek można stworzyć stabilny i pięknie rozwijający się ekosystem.

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ledy 3 watowe,

kiedyś próbowałem przygody z paskami i niestety do niczego w akwarium się nie nadawały, nawet miękkie nie chciały przy nich rosnąć,

ale za to świetnie się spisywały w refugium

jestem fanem tanich rozwiązań z przymusu, niestety tak to już w życiu bywa, że człowieka nie stać na wszystko czego by chciał ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wprawdzie wiele się nie zmieniło, ale coś tam doszło nowego, to i wrzucam w miarę aktualne zdjęcie ;)

thumb__Artur!.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.