Harari Zgłoś Napisano 6 Października 2013 Wydawało mi się że rozumiem działanie Balinaga ale chyba jest inaczej. Kilka tygodni temu postanowiłem obniżyć KH do 7, wyłączyłem więc na pompie KH i podawałem jedynie CA (100ml), Sól i Mg. Niestety z niezrozumiałych dla mnie powodów KH nie chciało opaść natomiast efekt był taki że CA wzrosło do 470. W chwili obecnej wyłączyłem całkowicie Grotecha i nie podaję nic, zastanawiam się jednak czy jest to słuszna droga, czy nie będzie tak że paradoksalnie korale przestaną rosnąć i spadek parametrów znowu się zatrzyma ? Może powinienem zwiększyć KH, żeby zbić i wyrównać Ca i dopiero wtedy próbować powoli zmniejszać ilość wszystkich płynów i obserwować parametry. W obiegu około 800L brutto co po odjęciu skały DSB itp da z 600-700L netto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 6 Października 2013 Jakie miałeś kh na poczatku? Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari Zgłoś Napisano 6 Października 2013 (edytowane) KH - 8,5, obecnie 8,15 Edytowane 6 Października 2013 przez Harari (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 6 Października 2013 nie wiem po co obnizac kh jak masz bardzo dobre ale jak juz to co tu kombinowac wiele? utrzymujesz parametry na danym poziomie i tyle jak masz za duzo ca to zmniejsz dawke albo i wylacz na pewien czas jak za male to zwieksz tak samo z kh i mg. nie ma sie co obawiac za nadto. ja utrzymuje parametry w taki wlasnie sposob. z czasem dochodzi do sytuacji ze juz masz idealnie dobrane parametry a na typowego balinga bym nie patrzyl tylko lal wszystkiego tyle ile masz zapotrzebowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari Zgłoś Napisano 6 Października 2013 Obniżam bo mam taką potrzebę. Problem polega na tym że od kilku tygodni to robię i uzyskałem spadek z 8,5 na 8,15 co nie jest IMO zadowalającym wynikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 6 Października 2013 kH Roberta wydaje się być ok, ale zauważyłem, co było gdzieś opisywane, że lepsze przyrosty SPS są przy kH w granicach 7-8. Może o to chodzi Robertowi. Jeśli chodzi o wzrost Ca przy spadku kH, to temat był wielokrotnie wałkowany, tak jest i nikt nie pisał dlaczego. To że istnieje odwrotna zależność pomiędzy Ca i kH to jedno, a drugie - mam pewną teorię na ten temat (błąd w teście - poczytajcie jak się bada poziom wapnia metodą kompleksometryczną), ale żeby to potwierdzić potrzebuję sondy pH. Może w przyszłym tygodniu wypożyczę, to podzielę się wnioskami, no chyba że ktoś z Was może to zrobić. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach