Skocz do zawartości
fotogrzechu

POMOCY...każdy koral ginie z miejsca.....

Rekomendowane odpowiedzi

jasne , ale gosc wyraznie napisal ( a raczej nie On bo mu sie pewnie nawet nie chcialo odpowiedziec ) ze wina jest refraktometr a byc moze jego skalibrowanie , o czym pisalem w poprzednim poscie , zeby podjechal do sklepu i go skalibrowal , jesli chodzi o start na bogatej soli to owszem , ze lepiej jest po raz pierwszy wystartowac na ubozszej soli , a pozniej wraz ze zmiana obsady zmienic ja na bogatsza , choc sa rozne szkoly jak ze wszystkim w morszczyznie , wiele osob smieje sie ze splawikow do mierzenia zasolenia a jednak jest to jakis dodatkowy wskaznik , czy jest ok czy nie , ja zawsze uzywalem splawika i bylo gitara , pozdrawiam

Amen :)

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doskonale Cie rozumiem, tak samo sa różne podejścia do akwarystyki morskiej :)

Wysłane z mojego SK17i przy użyciu Tapatalka

pozdrawiam

Maciek

Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !

I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie, co autor bez winy nie jest, ale dziwi mnie brak z Waszej strony potępienia sprzedawcy, który nie potrafił doradzić. Nie chcę mi się wysnuwać domysłów o jego intencjach i kompetencjach, ale każdy początkujący powinien być pod opieką sprzedawcy, albo przyjaciół. A sokoro przyjaciół nie miał to sprzedawca za darmo powinien wszystkie parametry sprawdzić, a nie trzepać portfel biedakowi.

Edytowane przez Geralt (wyświetl historię edycji)

Start 19 marzec 2010 ... od czerwca 2015 - OptiWhite 130*80*60h, Sump 140*60*40

Dolewka DIY 60l, 20kg LR, LED Reef Factory 210W, pompa Blue Reff Motion 12K z wylotem loc-line, ATI PowerCone 250iDC, Maxspect Gyre 350 + Jebao RW-15.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie, co autor bez winy nie jest, ale dziwi mnie brak z Waszej strony potępienia sprzedawcy, który nie potrafił doradzić. Nie chcę mi się wysnuwać domysłów o jego intencjach i kompetencjach, ale każdy początkujący powinien być pod opieką sprzedawcy, albo przyjaciół. A sokoro przyjaciół nie miał to sprzedawca za darmo powinien wszystkie parametry sprawdzić, a nie trzepać portfel biedakowi.

Tak powinno być.

300l w obiegu. maxspect razor 160w, aqua nova ncm-3500, 2x tunze 6045, aquaspec white skim 200 z pompą w body.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem innego zdania, sprzedawca nie broni mu czerpania wiedzy z różnych stron.

To jakaś paranoja. Kupie sobie frezarkę CNC i sprzedawca ma stać nade mną a bym jej nie zepsuł .??

Autor tematu twierdził, że kalibrował refraktometr, tylko chyba na zupie bo na RO na pewno nie.

Swoją drogą nie miał by problemu jak by czytał na forum inne działy i tak jak niektórzy z nas wyciągnęli z tematów dobrą szkołę i wiedzę.

Zresztą, gdyby opisał kompletny setup i poczynania w pierwszym poście to najdalej 10 post napisał by z rozwiązaniem tematu.

A tu kilka razy nawet się pytali o RO. Odpisał po jakimś czasie, po prostu czytał i odpowiadał na pytania które chciał...

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wiem od kogo i gdzie kupił i kto mu tak doradził i kto go ogolil z pln ale nie bede sie wypowiadał na ten temat, nie moja sprawa...z drugiej strony, powinien dostać jakiekolwiek podstawowe informacje jak sensownie wystartować z baniakiem...ważne, że udało sie opanować sytuację...

Wysłane z mojego SK17i przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez enigma17 (wyświetl historię edycji)

pozdrawiam

Maciek

Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !

I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Kupie sobie frezarkę CNC i sprzedawca ma stać nade mną a bym jej nie zepsuł .??...

Czyli twierdzisz, że jak w ciągu, powiedzmy jak dla obrabiarki CNC, wymienisz w ciągu pół roku wrzeciono, suport i trochę innych istotnych gratów to dobry sprzedawca nie spyta o powód? To właśnie jest paranoja. Pewnie możesz mieć grymas mordowania urządzenia, są i tacy "kowale". Napisałem autor nie jest bez winy, ale moje zdanie jest takie, że sprzedawca z racji większego doświadczenia musi mieć na uwadze doradztwo i ewentualną pomoc. Inną rzeczą jest, że nie każdemu da się pomóc bo są rózni klient, ale tutaj chyba nawet nie było próby, a powinna być.

Start 19 marzec 2010 ... od czerwca 2015 - OptiWhite 130*80*60h, Sump 140*60*40

Dolewka DIY 60l, 20kg LR, LED Reef Factory 210W, pompa Blue Reff Motion 12K z wylotem loc-line, ATI PowerCone 250iDC, Maxspect Gyre 350 + Jebao RW-15.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze sprzedawcami to rożnie bywa, jeden doradzi, pomoże, inny sam nie ma pojęcia o co w tym wszystkim chodzi. Warto liczyć na siebie i pogłębiać wiedzę cały czas. Znajomi z większym doświadczeniem, wyczuciem i wiedza to skarb.

300l w obiegu. maxspect razor 160w, aqua nova ncm-3500, 2x tunze 6045, aquaspec white skim 200 z pompą w body.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.