Skocz do zawartości
StS

Musze cos zrobic z zywa skala ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Zakladajac pierwsze akwarium ( mini morskie ;-), 324 l. ) troche przesadzilem z zywa skala. Widze, ze będą problemy z dokladaniem nowych zwierzat. Warto by troche odjac ;-). Mam wolne akwarium z szafka o wymiarach 80x35x45 (LxWxH). Czy waszym zdaniem setup z oprawa wolnostojaca Hailea ( 3 swietlowki ), filtrem Agua Clear 500. kilka Maxi-jet i jakims wewnetrznym odpieniaczem ma szanse powodzenia ? Mam wolne około 10 kg. skaly, powiedzmy, ze doloze kolejne dziesiec. Dalej duzo makroglonow ( caulerpa). Docelowo ukwial(y) i zwierzeta symbiotyczne (blazenki, kraby, krewetki ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to faktycznie minimorskie :) Twoje nowe akwarium będzie miało około 120 litrów, więc myślę, gdybyś docelowo "uzbierał" około 30 kg żywej skały to byłoby naprawdę ok. Rozumiem, że świetlówki będą miały moc 18 Watt - 3x 18 + ewnetulanie odbłysniki - powinno wystarczyć - choć akwarium zbyt niskie nie jest :con . Możesz dołożyć tam odbłyśniki? Najlepiej byłoby, gdyby udało cię dołożyć jeszcze jedną świetlówkę - wtedy mógłbyś dać dwie aktyniczne oraz dwie "dzienne". Co do filtra - w zupełności wystarczy - wsadź tylko jakis dobry wkład bio - np. substrat eheima (bez standardowej gąbki). Na wlot filtra załóż małą gąbkę - np. od filtra tropicala - bodajże cristal'a. Zatrzyma to ci wszystkie większe brudy przed dostaniem się na dno AC - po co ma tam gnić. Wkład wsyp luzem - jak założysz gąbkę, to będziesz go płukał raz na 6 miesięcy. Pompy obowiązkowo - zresztą sam wiesz. Co do odpieniacza - Miniflotor za mały, na midiflotora trochę szkoda kasy. Kup Weipro - wkrótce pojawi się jego dokładny test. Cenaw porównaniu do midiflotora prawie taka sama - a wydajność - wyprzedza go o kilka klas (odpieniacz zewnętrzny/ wewnętrznyza 200 zł :p ) Poza tym - witaj wśród PRAWDZIWYCH minimorszczaków :p (choć i tak z tymi 120 litrami to trochę przegiełeś :()

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z skala nie ma problemow, zamowie box, plus to co mam ( mam nadzieje, ze znowu nie przesadze ;-)) ). W oprawie Hailea sa trzy swietlowki po 25 W. ( zastanawiam sie jeszcze czy dac Hageny czy Sylvanie, jedna 20000 K, dwie 10000 K ) ( mam w swoim mini 150 W Aqualitghstar zlamane 2x25 W Marine Glo i imho swietnie to wyglada ). Najwieksze watpliwosci, mowiac szczerze, mialem w odniesieniu do filtracji, dziekuje za slowa wsparcia :-). Wkrotce to odpale :-), btw gdzie mozna namierzyc odpieniacz Weipro ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm ... Może to zabrzmi jak reklama , ale na www.um-um.pl

Jeśli chesz, odezwij się na priva , prześlę ci dokładne zdjęcia odpieniacza .. :(

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Przeslę zdjęcia, a jutro powinien ukazac się jego test.

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Odpieniacze Weipro juz znalazlem w sieci. Jeszcze to przemysle ale raczej zamowie :-). Zastanawiam sie nad liczba i moca pomp. W swoim obecnym akwarium ( 90x60x60 ) mam piec, trzy Eheima i dwie Maxi-jet. Wszystkie o przeplywie 1000 l/h. Mysle, ze do akwarium 80x35x45 wystarcza dwie,trzy z przeplywem jakies 500, 600 l/h ? ( raczej juz w nastepnych zbiornikach bede stawial na Maxi-jety, podobaja mi sie ;-), sa niewielkie i maja bardzo solidne, przemyslane mocowanie ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

conajmniej 2 po 1500 l/h(np.ph802), najlepiej 3-4, ustawione po 2 naprzeciw siebie. Do tego dac elektornikowi doz robienia mały sterownik, włącaczający losowo prąd (na przekąznikach) co 1-5 minut - idealne rozwiązanie.

Pamiętaj o koszykach zabezpieczających wlot do głowicy - o problem z wciągnieta ryba nie trudno.. :(

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.