Skocz do zawartości
Radzik

czy 2 x 24 T5 wystarczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy 2 x 24W T5 (Sylvania Coralstar -świetlówka aktyniczn oraz Aquastar świetlówka dzienna 10.000°K) razem z Compact - świetlówka actinic/white 10.000°K 18W łącznie 66W

wystarczy na 63 litry?? Czy lepiej dać 3x24 T5? I jakie 2 aktyny i dzienna? i w jakiej kolejności? Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie to powinno wystarczyc tylko nie wiem czemu sie uparles na pc 18w? lepiej daj 2x pc 36w i z glowy sprawa bez komplikowania sobie zycia, bo wymiary t5 24w i pc 18w sa zupelnie rozne wiec przy montazu wiecej kombinowania i drozej bo 2 rozne stateczniki zamiast jednego i 2 zegary/kontrolery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, ale pc 36 W są za długie a ja potrzebuję do akwarium długie na 60 cm . Chyba,że nie znalazłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam akwa takie jak ty, proponuje ci dać 3*24W w t5, lepiej ekonomicznie nie wyjdziesz, akwa jest niskie, także wszystko będziesz miał ładnie doświetlone. proponuje 2* białe 10000k oraz 1 * aktynika. Jak możesz to daj każdą na osobnym stateczniku, będziesz mógł sobie ładnie ustawić rozjasnianie i ściemnianie akwa. Jak nie to daj aktynike na osobnym, a dwie białe na osobnym stateczniku.

Pozdrawiam

Tomek

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, chyba tak zrobie, czyli aktyna dać na tyłach i nim zaczynać dzień i na końcu gasić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Radzik: aktynika z tyłu. zaczynaj aktyniką, zapal białe, jedno jak się zdecydujesz na 3 statecznik, dokładasz drugie, gasisz odwrotnie. Ja mam u siebie jesze nocne oświetlenie w postaci takiej lampki 1W wkładanej do gniazdka 220V.

pozdrawiam

Tomek

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktynike zawsze przy przedniej szybie.

Reszta : patrz wypowiedz Jalosia.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poloz ja z przodu a potem z tylu to napewno sam zauwazysz. Jezeli takie fajne niebieskie swiatlo pada z przodu to kolory (niebieski, zielony itd.) nie tylko korali ale i ryb beda b. ladnie wyeksponowane. Jezeli z tylu to ma sie wrazenie jakbys widzial negatywy albo inaczej: kolory ryb beda ladniejsze od strony tylnej szyby.

Albo jezeli woda bedzie z jakiegos powodu metna : niebieskie swiatlo z przodu tego tak nie pokaze.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm..no to musze u siebie zmienić, jak zakładałem akwa to usłyszałem, że aktynika do tyłu.

jak sprawdze to się wypowiem

dzięki, codziennie się czegoś uczymy...

pozdrawiam

Tomek

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz po wylaczeniu innego oswietlenia to bedzie jeszcze bardziej widoczne.

Ciau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.