Skocz do zawartości
misiekeg3

sarcophyton i wieczny problem

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem mojego sarco okolo poltorej miesiaca temu. Od tego czasu byl juz w trzech miejscach w akwarium z roznym natezeniem swiatla i przeplywem. W tym momencie jest na szczycie skaly z srednim przeplywem. Problem polega na tym ze przez okolo dwa dni jest pieknie napompowany i nagle zaczyna zrzucac skore przez kolejne 24h... I tak co dwa trzy dni.... Wiem ze zrzucanie skory to norma ale czy tak czesto ??? Myslalem ze cos mu moze nie pasuje ale w kazdym miejscu w baniaku jest tak samo... Inne korale maja sie swietnie, miekkie , lpsy, spsy...

Moj baniak to 150cm x 60cm x 60cm

oswietlenie 4x 21 w aktynika i 2x150w halidy 20.000 k

Pompa Jebao wp40

pompa obiegowa 3500l/h oceanrunner

Refugium z dsb

Skimmer bubble magnus nac7

Parametry

No3 - 5

po4 - 1.0 ( wlasnie zakupilem reaktor i walcze z tym )

Mg - 1430

ca - 430

6167_7847.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po4 - 1.0

Myślę, że to może być przyczyna.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie walcze od dzis z tym. Reaktor juz aktywny z " phosphate stop" od ATI.... Polecone przez znajomego... Dziwi mnie to ze inne korale az tak na po4 nie reaguja, wiadomo ze kolory nie sa takie jak powinny byc.

6167_7847.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze inne korale sie powoli przyzwyczaily do takiego wysokiego PO4. Twoj grzyb, jesli przezyje "aklimatyzacje" tez bedzie zyl, ale chyba warto w koncu znalezc mu miejsce i nie przestawiac co kilka tygodni. Po roku bedzie "przyzwyczajony".

Masz go poltora miesiaca, takze to jeszcze nie "wieczny problem", tu czas liczy sie inaczej -_-

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.