misiekeg3 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2013 Kupilem mojego sarco okolo poltorej miesiaca temu. Od tego czasu byl juz w trzech miejscach w akwarium z roznym natezeniem swiatla i przeplywem. W tym momencie jest na szczycie skaly z srednim przeplywem. Problem polega na tym ze przez okolo dwa dni jest pieknie napompowany i nagle zaczyna zrzucac skore przez kolejne 24h... I tak co dwa trzy dni.... Wiem ze zrzucanie skory to norma ale czy tak czesto ??? Myslalem ze cos mu moze nie pasuje ale w kazdym miejscu w baniaku jest tak samo... Inne korale maja sie swietnie, miekkie , lpsy, spsy... Moj baniak to 150cm x 60cm x 60cm oswietlenie 4x 21 w aktynika i 2x150w halidy 20.000 k Pompa Jebao wp40 pompa obiegowa 3500l/h oceanrunner Refugium z dsb Skimmer bubble magnus nac7 Parametry No3 - 5 po4 - 1.0 ( wlasnie zakupilem reaktor i walcze z tym ) Mg - 1430 ca - 430 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 4 Listopada 2013 po4 - 1.0 Myślę, że to może być przyczyna. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiekeg3 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2013 No wlasnie walcze od dzis z tym. Reaktor juz aktywny z " phosphate stop" od ATI.... Polecone przez znajomego... Dziwi mnie to ze inne korale az tak na po4 nie reaguja, wiadomo ze kolory nie sa takie jak powinny byc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Moze inne korale sie powoli przyzwyczaily do takiego wysokiego PO4. Twoj grzyb, jesli przezyje "aklimatyzacje" tez bedzie zyl, ale chyba warto w koncu znalezc mu miejsce i nie przestawiac co kilka tygodni. Po roku bedzie "przyzwyczajony". Masz go poltora miesiaca, takze to jeszcze nie "wieczny problem", tu czas liczy sie inaczej Edytowane 5 Listopada 2013 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach