Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jakiś czas temu padła mi DOLI (byłem trochę zły gdyż nie była zbyt długo w moim zbiorniku). Ku mojemu zaskoczeniu dziś zobaczyłem ze mam małą Doli u siebie w zbiorniku nie wiem skąd ale myślę ze poprzednia musiała się rozmnożyć :) Mam co do niej pytanie czy zabrać ze zbiornika gdzieś w osobny kąt czy zostawić??

Dzięki za odpowiedzi

post-17230-0-47519900-1383768298_thumb.jpg

post-17230-0-09003200-1383768303_thumb.jpg

Edytowane przez Scorpion669 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie też to zagadka. Co prawda jakiś tydzień wcześniej wlazła do komina i chciało ją wciągnąć do sumpa może to jej zaszkodziło, jednak po tym normalnie funkcjonowała łaziła i jadła glony. no nic szkoda ale fajnie że jest Junior :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gratulacje!

najbardziej na NR podobala mi sie opowiesc o zakupie dolabelli, a po kilku dniach byly 3 małe

nie wiem jak sie rozmnaża dolabella

wiem jak umiera, i że żyje w akwariach ponoć ok 2 lata jesli ma co jeść

moja starowinka kurczyła sie kurczyła, byla coraz wolniejsza, aż odeszła. I wcale sie nie rozpuściła, nie wypuscila do wody toksyn. Cialo rozjasniało jedynie

przed smiercia dolabella lubi znieść jaja takie spagetti dużą porcje

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe

nie zauważyłem spagetti no ale tak jak mówisz jasna się zrobiła nic więcej w zbiorniku się nie stało choć słyszałem że potrafi wysadzić cały zbiornik w kosmos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz dobry odpieniacz to ogarnie system ;)

SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też należę do tych szczęśliwców u których ślimaczek się rozmnożył,tylko u mnie było cztery młode :)

młodego śmiało możesz zostawić w baniaku ,spokojnie sobie poradzi

100x50x50(przód opti)+sump 72l,odpieniacz APF600,obieg nj2300,cyrkulacja jebao wp40+koralia3+koralia4,oświetlenie led cree 144w diy,auto dolewka diy,25kg LR,18kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję że przeżyje :rolleyes: co do ilości to widziałem tylko jedną sztukę :p

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie jak sie rozmnaza dollabela ? Po czym poznac ze doszlo do rozmnozenia, czy towazysa temu jakies inne objawy jak dojzenie nowego czlonka zalogi ?

SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Podbijam temat. Czy te ślimaki są jak to najczęściej obojniakami czy tez rozdzielnopłciowe ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałam coś znaleźć na temat rozmnażania,ale niewiele tego jest.

Są hermafrodytami.(ale bez samozapłodnienia) w celu rozmnażania tworzą w naturze grupy. seks grupowy a nie jeden na jeden i hierarchia jest jakoś skomplikowanie ustawiana.

Jajka przyponinają glon spaghetti i dotyku jakby z żelków. Jajka nie sa zwykle zjadane bo są niesmaczne (i lekko trujące)Ale na niektórych wyspach jest to lokalne jedzenie dla ludzi.

Wylęg nastepuje po ok 10-14 dniach. wpierw jest to pływajaca planktonowa larwa trochofora,a potem weliger czyli taka larwa z żagielkami-skrzydełkami. Powinna osiedlać się po około 30-60 dniach(?).

Składanie jej jest dość czeste w akwariach. Ale nie słyszałam żeby komuś udało się odchować, chociaż pewne laboratoria podobno hodują do celów naukowych.

Podobno po złożeniu jaj dolabella umiera(?) Podobno w ogóle krótko żyje - do dwóch lat

Jaj w takim złożeniu jest gigantyczna ilość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie były jaja i jakieś może 2 miesiace pozniej dolcia odeszła. Przez ten czas zrobiła sie 2x mniejsza, bladsza

też nie slyszalem by komuś z jaj udalo sie odchować młode

jedna osoba na NR z 2 lata temu napisała, że kupiła dolcię a w akwarium pojawiły się przy niej chyba 3 małe - jeśli tak było to podejrzewam, że przybyły "na plecach"

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałam od Oliwiera trochę jajek dolabelli.

Jest rochę informacji o rozmnażaniu Aplysia, bo laboratoria robią na ich larwach badania.

Oni zaczynają od przefiltrowania wody morskiej przez sito 4um, porem wyłapują metale cięzkie, dodają jakiś środek na zmianę napięcia powierzcniowego i hoduja w naczyniach nie zawierajacych ani pecherzyka powietrza. Te naczynia są obracane automatycznie.Jako pokarm podają ruchliwe uwiciowane glony i ewentualnie okrzemki.

Niestety żadnego z tych warunków nie mogłam spełnić. Jajka wyladowały w 2 litrowym pojemniku w temperaturze 26*C, z napowietrzaniem z wolnych bąbelków,żeby był ruch wody. Po 6 dniach zaczeły się wykluwać co trwało prawie półtora dnia. Wg literatury wylega sie trochofora, ale nie wygląda "książkowo" raczej jak mikromuszelka z rzeęskami przy otworze. Nie mierzyłam, ale tak na oko to 1/4 wielkosci wrotka czyli szacujac ok 50um.

Od razu na powierzchni zaczął się zbierać srebrny film złozony ż larw. Pewnie setki tysiacy,ale ponieważ ilośc złozonych jaj wynosi do 8 milionów (a ja pewnie z milion dostałam)więc się nie przejmowałam. I tak sobie bulgotały w fito(nannochloropsis). Powinny rosnąć błyskawicznie, ale nie rosły-pewnie dlatego ,że tego glonu nie jedzą. Owszem zmiany w budowie jakieś było widać. Trochofora powinna zmienić się w weligera.

5 dnia już nie znalazłam żadnej pływajacej larwy, były martwe, lub przyklejone do ścian pojemnika i oblepione glonami. Niektóre jeszcze trochę żyły,ale o pływaniu nie było mowy bo taki glut glonów. I to żywych i zielonych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.