MILeN Zgłoś Napisano 9 Listopada 2013 moja nowa woda ( przesiadka w końcu!!! ;-) ) to 100 literków plus sump 64 litry w tym komora na dolewkę 16 litrów a wody około 30 litrów akwarium ma wymiary 50 cm x 50 cm i wysokość 40 cm całe OPTI WHITE grubość szkła 8 mm tył ze szkła lacobel zastosowałam jako połączenie akwarium z sumpem pudełko przelewowe ( taki trochę wynalazek ) internal overflow firmy Blau Aquaristic jako powrót nano flow też tej firmy ( zastanawiam się nad dodaniem lockline z racji bardziej ukierowania wody w dół akwarium bo troszkę czasem pryska ) pompa new jet 1700 grzałka 150 watt oświetlenie led Aqua Illumination Nano 35 watt plus kontroler ( - idzie zza oceanu ) odpieniacz diy by Erni - lepszego sobie nie mogłam wymarzyć, naprawdę polecam ;-) automatyczna dolewka jeszcze nie zamontowana szafka na stelażu dwie pompy cyrkulacyjne koralia 1600 zastosowałam też w sumpie absorbenty plus watę co do życia to skały 10 kg ( część żywa część do ożywienia bo stała miesiąc w styroboksie ) piasku Carribean 8 kg ( uznałam że więcej to już będzie przesada ) sół Reef Crystals woda 36 litrów ze sklepu + reszta świeża solanka a reszta zwierzaków z poprzedniej małej kosteczki - powoli się rozkręcają ;-) jako nowy główny mieszkaniec ( trafił się bardzo okazyjnie ) ukwiał quadri - wygląda na zadowolonego z przeprowadzki ;-) akwarium jest w "trakcie prac i remontów" ale zamieszczam już trochę zdjęć i będę dodawać kolejne podstawy mój problem na teraz to w jaki sposób odpowietrzyć odpowietrzać to pudełko przelewowe i co robić gdyby zabrakło prądu? a także czy nie powinnam mieć więcej wody tak żeby zakryć wodą grzebień? na różnych filmikach na youtube raz jest tak a raz jest siak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 9 Listopada 2013 Mogłaś przekręcić zdjęcia Szyja już mnie boli, aż strach pomyśleć co to będzie jak dojdą zdjęcia korali i zwierząt ładnie się zapowiada, możesz napisać na PW ile będzie kosztowała lampka?? Wydaje mi się że cyrkulacja może być za słaba. Z tym odpowietrzaniem to jest chyba główny problem przy tego rodzaju połączeniach. Ale możesz wykorzystać głowicę od jakiegoś filtra akwarystycznego np. Aquaela z napowietrzaniem. Powinien dać radę odpowietrzyć to pudełko po starcie. Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MILeN Zgłoś Napisano 9 Listopada 2013 właśnie nie wiem co się stało ze zdjęciami bo były prosto dopiero po wrzuceniu się skręciły? jak to się prostuje ? a jak taka głowica wyglada od aquael? Ona musi chodzić cały czas? za lampę dałam 1100 zł plus kontroler z takim pyćkiem pod wifi w lampie ale on drożej bo 600 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 9 Listopada 2013 Już nie potrafię się doczekać, aż zagości tam życie. Patrząc na Twój poprzedni baniaczek wiem, że ten też będzie rewelacyjny. Co do odpieniacza Erniego, też mam i też sobie chwalę. Rewelacyjny stosunek ceny do efektów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablo120288 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 Czesc:)bede bacznie obserwowal watek z racji tego, ze kompletuje sprzet do podobnego zbiorniczka:)Powodzenia!!! Cytuj 125l cube+81sump|10kgLR+4,5kgLS|ATI Sunpower 6x24w t5|deltec ap600|2x6015|nj2300|. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2013 Jak postępy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MILeN Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2013 tak tak wszystko hula ;-) wrzucę posta ze zdjęciami jakoś przed samymi świętami na święta ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2013 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarkPaw1ak Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2013 świeta są , a zdjęć brak.. Cytuj 60x40x30 , 72l . Kaskada FZN-3 + węgiel , oświetlenie 3x24w , cyrkulacja Koralia 1600 i Koralia nano evo 900 ,Odpieniacz Resun SK-300 po tuningu na Meshu, 7 kg LR , 2kg LS - START 06-10-13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qubek Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 Czesc, a jak zachowuje sie ten przelew BLAU? Widzialem takie rozwiazanie ale nie wiem czy halasuje czy jest cichy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MILeN Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 fotki bedą zrobię też zdjecia tego przelewu wracam z deski ;-) przelew cichy akwarium mam w salonie obok sypialnia bez drzwi i się wysypiam ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dejvix Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 Ja przy swoim pudełku mam wężyk idący do sumpa, raz zaciagniesz wodę i się nie martwisz o odpowietrzanie. W tym wynalazku powinno być podobnie. Czekam na fotorelacje. Powodzenia Cytuj Gdy wszyscy wiedzą że czegoś nie da się zrobić pojawia się ten jeden, który nie wie że się nie da i on właśnie to coś robi. Einstein Moje 42l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MILeN Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2014 tak ma dzisiaj podglądowe walczyłam z chorobą velwetową...przyniosłam z jednego sklepu ( dwie małe jasne plamki rybka miała juz w sklepie ale cóż moja niewiedza że takich się nie bierze ) teraz mam uraz i nauczkę ...kwarantanna kwarantanna kwarantanna leczenie nie pomogło straciłam 5 ryb został żółtek i piżamka ale jej chce znaleść nowy dom... co do pudełka to dowiedziałam sie że przy tym nic nie musze robić ono się nie zapowietrza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qubek Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2014 Możesz napisać gdzie można dostać taki przelew? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MILeN Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2014 ściągałam z włoskiego sklepu online w Niemczech też są z tego co widziałam w sieci ...chiałam zamówić przez polskiego dystrybutora ( sklep morski z Wawy ) firmy Blau Aquaristic ale nie otrzymałam odzewu wtedy ...widocznie za dużo klientów mieli ;-] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MILeN Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2014 to pudełko nazywa się internal overflow Blau Aquaristic ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablo120288 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2014 Wszystko pięknie tylko po co ten żoltek?? Cytuj 125l cube+81sump|10kgLR+4,5kgLS|ATI Sunpower 6x24w t5|deltec ap600|2x6015|nj2300|. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2014 A może po to bo się koleżance podoba ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek GRZESZCZAK Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2014 ten żółtek ma średnice 5 pln tak że troche czasu upłynie zanim akwa będzie za małe dla niego jak podrośnie właścicielka pewnie postawi większe szkiełko. pozdr.Jarek Cytuj akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablo120288 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Wiem z doświadczenia co znaczy źle dobrana ryba do litrarzu.I nie chodzi tutaj o aktualną wielkość ryby, że teraz jest mała.Mam podoby zbiornik i sam chciałbym miec żółtka czy hepatusa ale wiem że te ryby nie nadają się do do mojego akwarium.Ale jeśli wlascicielce się podoba... Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Pablo120288 (wyświetl historię edycji) Cytuj 125l cube+81sump|10kgLR+4,5kgLS|ATI Sunpower 6x24w t5|deltec ap600|2x6015|nj2300|. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MILeN Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2014 co do ryb to zawsze była i jest i będzie dyskusja ;-) Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 5 Marca 2014 Jak zbiornik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arkadiusz2607 Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 internal overflow Blau Aquaristic ....powiedz nie hałasuje ci ten przelew..? Mam dziury u siebie w akwarium właśnie pod to urządzenie 8 sie zastanawiam czy zamówić czy samemu cos wykombinować. W uk to cena 100f za to ,troszke duzooo. Ile ty za to dałaś jak można wiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MILeN Zgłoś Napisano 26 Marca 2014 spoko ciche jest ... dałam jakoś 360 zł w przeliczeniu ściągałam to z Włoch Mintaju... dalej jestem niezadowolona ze zdjeć jakie robię temu wszystkie, i dlatego tak cicho Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalse Zgłoś Napisano 27 Marca 2014 Chętnie bym zobaczył jak to wszystko razem śmiga Cytuj Solniczka 63l + Sump + dolewka w trakcie budowy http://reeftankgdansk.wordpress.com/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach