kedaosw Zgłoś Napisano 12 Listopada 2013 Witam wszystkich posolonych Z racji tego, że w najbliższym czasie zaleje swój pierwszy baniak to zaczynam planować obsadę rybek, choć wiem że do tego jeszczę troche czasu. I teraz pytanie do was, co myślicie o takiej obsadzie na ten litraż i wymiar. Szczegóły dotyczące baniaczka: wymiary 120x40x50 panoramiczne więc 216L skała oko 25 kg Obsada korali: mieszana z przewagą LPS - ów Rybki: - Zebrasoma flavescnes (myślę że przy odpowiednim ułożeniu skał i nie wielkiej obsadzie {tak mi się wydaje} że nie powinno być katastrofy, bo widziałem już 2 błazenki w 10l oraz co najlepsze hepatusa w 98l i ludzie się tym chwalą wystawiając na YT). Aczkolwiek mogę się mylić, gdyż dopiero zaczynam tę piękną przygode z prowadzeniem solniczki. Dlatego proszę o wypodziedzi - 2x Amphiprion ocellaris - 2x Amphiprion polymnus - 2x Pterapogon kauderni - 2x Mandaryn wspaniały ale to już w dalekiej przyszłości, gdyż jak wiadomo musi być dojrzały zbiornik Cytuj 300L + sump 84L Odpieniacz: Mini BK 200 Oświetlenie: T5 6x54W Cyrkulacja: JVP 17000 l/h Obieg: NJ 2300 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 12 Listopada 2013 że nie powinno być katastrofy, bo widziałem już 2 błazenki w 10l oraz co najlepsze hepatusa w 98l i ludzie się tym chwalą wystawiając na YT) Toż to se autoryteta znalazłeś, oni w tym mają doświadczenie musisz ich spytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kedaosw Zgłoś Napisano 12 Listopada 2013 To nie autorytety tylko porównania. Tak dla wygody można wyciąć dowolną część wypowiedzi, nie patrząc na całość. Cytuj 300L + sump 84L Odpieniacz: Mini BK 200 Oświetlenie: T5 6x54W Cyrkulacja: JVP 17000 l/h Obieg: NJ 2300 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 12 Listopada 2013 Witam krajana w Oświęcimiu mieszkają nasi koledzy z NR WłodzimierzBies Erni napisz do nich, umów się na kawę, zobacz ich baniaki i działaj pozdrawiam luft Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kedaosw Zgłoś Napisano 12 Listopada 2013 Witam Na pewno skorzystam z rady. Do startu odliczam gdzieś ok 14 - 16 dni. Więc jeszcze trochę czasu jest, który przeznaczę na czytanie co i jak oraz z czym. Cytuj 300L + sump 84L Odpieniacz: Mini BK 200 Oświetlenie: T5 6x54W Cyrkulacja: JVP 17000 l/h Obieg: NJ 2300 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 (edytowane) 2x Amphiprion ocellaris - 2x Amphiprion polymnus Te sie moga tluc, chyba spokojniej bedzie z jednym rodzajem Amphiprionow. Edytowane 13 Listopada 2013 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 Nemateleotris magnifica/decora,stadko apogonów cyanosoma,escenius,zebrasomę sobie daruj,ja miałem w 250l i ryba zachowywała sie dziwnie,widać było ze ma za mało miejsca do wypływania się. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kedaosw Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 Czyli cała rodzina pokolcy odpada... Szkoda, gdyż bardzo podoba mi się ta rybka. A co gdyby zamiast żółtka dać skdzydlice ? Cytuj 300L + sump 84L Odpieniacz: Mini BK 200 Oświetlenie: T5 6x54W Cyrkulacja: JVP 17000 l/h Obieg: NJ 2300 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PokerFace Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 http://pl.reeflex.net Tu masz wymagania dla poszczególnych rybek, podziel przez 2 bo są przesadzone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 I tak nie wprowadzisz wszystkich na raz, zacznij od pary ocellarisów, będą cieszyć oczy, potem zobaczysz jakąś rybę, spodoba się,dowiesz się czy nadaje się do twojego baniaka i dopiero kupisz. Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach