trike3 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 Witajcie Mam problem w swoim akwarium, tzn wydaje mi się że mam :-). Poziom magnezu i wapnia jest ponad 1500, nie wiem co zrobić żeby zbić w/w bo na tym poziomie to chyba nie jest za dobry dla akwarium, KH - mam 7.0 ( leje balinga light) Mg - 1500+ (nie podaje balinga) Kh - 1500+ (nie podaje Balinga) Jedyny specyfik jaki podaję to NO3PO4X Pozdrawiam Marcin Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witpol76 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 Witajcie Mam problem w swoim akwarium, tzn wydaje mi się że mam :-). Poziom magnezu i wapnia jest ponad 1500, nie wiem co zrobić żeby zbić w/w bo na tym poziomie to chyba nie jest za dobry dla akwarium, KH - mam 7.0 ( leje balinga light) Mg - 1500+ (nie podaje balinga) Kh - 1500+ (nie podaje Balinga) Jedyny specyfik jaki podaję to NO3PO4X Pozdrawiam Marcin Witam chyba kolega coś poknocił z tym kh proponuje jeszcze raz sprawdzić i wtedy edytować posta Pozdrawiam Witek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 dokładnie coś masz pomylone Mg może być >1500, ale Ca>1500 to już nie, chyba że 500. Podaj jeszcze zasolenie i jakimi testami było robione. I najlepiej jakbyś wpadł do kogoś z próbką wody i sprawdził na innych testach. Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 (edytowane) dokładnie coś masz pomylone Mg może być >1500, ale Ca>1500 to już nie, chyba że 500. Podaj jeszcze zasolenie i jakimi testami było robione. I najlepiej jakbyś wpadł do kogoś z próbką wody i sprawdził na innych testach. No dokładnie, testy mogą zawyżać. A jak chcesz zbić to zależy jakie masz korale. Jak masz miękasy ( z tego copamiętam to kiedyśmiałeś ) to podmianki na ubogiej soli i tyle. A jak przybyły jakieś SPSy czy twarde LPSy to z czasem samo zejdzie. Oprócz testów ważne jest jeszcze przy jakim zasoleniu robiłeś testy Edytowane 13 Listopada 2013 przez Yarcio (wyświetl historię edycji) Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
looolek44 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 Nawet jak to trzecie(lub drugie to wapń to niezła masakra :/. Chyba jednak czeski błąd Cytuj Do byka nie podchodź od przodu, do konia od tyłu, a do idioty nie podchodź w ogóle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 KH podałem prawidłowo, ale faktycznie walnąłem się z CA, poprostu jest poza skala. Testy Saliferta Pozdrawiam. Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olecha7 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 (edytowane) miałem to samo przy soli Blue....... Mg 1800 zmierz dokładnie ile masz dodając drugą strzykawkę płynu Edytowane 13 Listopada 2013 przez olecha7 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
looolek44 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 A robiłeś Ca na "trybie oszczędnym"? Zobacz co Ci wyjdzie. Cytuj Do byka nie podchodź od przodu, do konia od tyłu, a do idioty nie podchodź w ogóle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 Jak chcesz zbić Ca i Mg to weź zrób parę podmian na ubogiej soli, ale jak tego nie odczuwają korale to ja bym zostawił. Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szarwi Zgłoś Napisano 22 Listopada 2013 mam podobny problem, przed podmianą Mg 1850, Ca 540, KH 8,9 wspomne, że zbiornik ReefMax z wyciętym panelem, stoi 9 miesięcy, zwierzęta to slimaki, krab czerwononogi, 2 błazny i aktualnie 3 montipory digitata po podmianie z pomocą Turborower2000 spadło do Mg 1580 Ca 470, zaczęło się znowu poprawiać, więc kolejna planowana podmiana na wodzie z Acropory bo bliżej, miała załatwić sprawę, lecz woda miała za niskie zasolenie, które po podniesieniu Red Sea Pro Salt, wymiana 35litrów spowodowała KH 10,5 Ca 540 Mg1770 i co dalej jak podmiany raz lepsze raz gorsze Montipory mi brązowieją , zoantusy od kilku tygodni się nie otwierają, babilonia nie wychodzi z muszli jak inaczej zbić Mg?? tylko podmianą, a dochodze do wniosku że moja sól jest bogatsza niż to co jest na opakowaniu (1340) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
looolek44 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2013 A ph i gęstość? Cytuj Do byka nie podchodź od przodu, do konia od tyłu, a do idioty nie podchodź w ogóle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek GRZESZCZAK Zgłoś Napisano 22 Listopada 2013 kup ubogą sól,magnez wysoki nie robi krzywdy koralom pozostałe jeżeli nie są stabilne już tak ,głównie kh,za brązy odpowiadają wysokie no3 i po4 to tak w skrócie. pozdr.Jarek Cytuj akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szarwi Zgłoś Napisano 22 Listopada 2013 pH zależy od pory dnia ale między 7 a 8, a gęstość??wybacz ale jaka gęstość?? zasolenie aktualnie 1022 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szarwi Zgłoś Napisano 22 Listopada 2013 po4 nie wykrywalne, testy salifert myśle o podmianie z poprzedniego źródła bądź o chwilowej zmianie soli na ubogą dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek GRZESZCZAK Zgłoś Napisano 22 Listopada 2013 problemow do rozwiązania może być sporo ,w saliferta przy po4 bym nie wierzył,czym mierzysz zasolenie?,jak przesolisz wodę do podmian to parametry również mogą polecieć w góre i korale mogą się tak zachowywać jak opisujesz. pozdr.Jarek Cytuj akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szarwi Zgłoś Napisano 22 Listopada 2013 Areometr, staram się nie przedobrzyć z zasoleniem, po ostatniej podmianie było na styku z niedosoleniem a z parametrami od jakiegos czasu sie bujam dlatego życia nie mogę wprowadzać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) pH zależy od pory dnia ale między 7 a 8, a gęstość??wybacz ale jaka gęstość?? zasolenie aktualnie 1022 1.022 kg/dm^3 to jest właśnie gęstość wody. Gęstość wody rośnie wraz ze wzrostem zasolenia i między innymi na tej podstawie można zmierzyć zasolenie. Wraz ze wzrostem zasolenia rosną stężenia wszystkich związków wchodzących w skład wody morskiej. Związki te muszą być jednak w odpowiednich proporcjach - tak jak jest w naturze. Sprawdź aerometr. Aerometry szczególnie "spławikowe" często oszukują. Lepsze są "uchylne". A najlepsze są refraktometry mierzące zasolenie na podstawie "załamania światła" na warstwie wody... Jeżeli masz wodę o gęstości 1.022 to kH = 7 jest ok. Mg powinno być ok 1100 mg/l a Ca ok 370 mg/l. Nie ma takiej mozliwości żeby akwarium morskim stężenie wapnia i magnezu wzrosło tak bardzo "samo z siebie". Trzeba nasypać bardzo dużo soli żeby tak mocno "podnieść" te parametry. Albo było coś dolane, albo był podłączony reaktor albo coś się rozpuszcza w wodzie - ale jeśli w akwarium jest tylko żywa skała to nie ma takiej możliwości. Sprawdź aerometr, zrób podmianę. Nic więcej nie kombinuj. Nie da się za pomocą innych metod niż czas i podmiana obniżyć stężenia Ca i Mg. Co do testów to one nie muszą być wcale bardzo precyzyjne. Jeżeli test - np na PO4 pokazuje że PO4 jest wykrywalne to znaczy że trzeba wymienić adsorbent PO4 i to wystarczy. Zawsze przy pomiarach trzeba mieć świadomość co się mierzy. Pomiary niskich stężeń jakielkolwiek substancji zawsze będą obarczone dużym błędem. Edytowane 23 Listopada 2013 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 27 Listopada 2013 Pozwolę sobie odpisać za Szarwi. Problem polegał na błędzie pomiaru zasolenia. Spławik zaniżał o 4 stopnie, a zasolenie staraliśmy się utrzymać w okolicach 1.024więc było +4. Problem został rozwiązany Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 Problem jest jeszcze z mierzeniem pH: "pH zależy od pory dnia ale między 7 a 8" To troche spora rozbieznosc i ta informacja jest tak samo wiarygodna jak poziom PO4 Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach