Skocz do zawartości
Arduan

pH, CO2 itd. Czyli co dalej z oceanami i naszym hobby.

Rekomendowane odpowiedzi

A ja jeszcze dorzucę zresztą nie po raz pierwszy. Dla tych mniej zaawansowanych ewolucyjnie :) Polecam Film HOME sos ziemia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tą "produkcją" to oczywiście przenośnia - tak, jak akumulator nie produkuje prądu, natomiast ogólnie:

"Zawartość CO2 w wodzie bardzo szybko zmienia się wraz ze zmianami temperatury wody. W przypadku spadku temperatury wód zdolność pochłaniania CO2 przez wodę szybko rośnie, w przypadku wzrostu temperatury wód maleje. W warunkach wzrostu temperatury wód "nadmiarowa" ilość dwutlenku węgla zostaje przekazana z oceanu do atmosfery, przyczyniając się do wzrostu zawartości dwutlenku węgla w powietrzu"

polecam całość "po polskiemu" do przeczytania tu:

http://ocean.am.gdynia.pl/student/oceano1/gazy.html

i jeszcze parę zdań:

"Tak to już jest, że o globalnej temperaturze powietrza stanowi temperatura powierzchni oceanu (Wszechoceanu), który stanowi około 70% powierzchni naszej planety. Gdy rośnie temperatura powierzchni oceanu, rośnie również strumień ciepła jawnego z oceanu do atmosfery (wymiana turbulencyjna) i wzrasta temperatura powietrza. Rośnie również strumień ciepła substancjalnego (parowanie, strumień utajonego ciepła parowania, pobrany z powierzchni oceanu), przez co wzrasta w powietrzu zawartość pary wodnej. Ta ulegając kondensacji, wyzwala ciepło, co również prowadzi do wzrostu temperatury powietrza. Pary wodnej w powietrzu troposferycznym jest wielokrotnie więcej, niż CO2; w kształtowaniu "efektu cieplarnianego" odgrywa ona znacznie poważniejszą rolę niż CO2.

Jednocześnie wzrostowi temperatury powierzchni oceanu towarzyszy wzrost zawartości CO2 w atmosferze (poprzez osłabienie pochłaniania CO2 z powietrza i częściowe "oddanie" do atmosfery nadmiaru CO2 z wód (w stosunku do ich temperatury; ten ostatni proces szczególnie silnie zazanacza się w tropikach, gdzie powierzchnia oceanu jest największa). W ten sposób wzrost temperatury powierzchni oceanu pociągał (pociąga) za sobą dalsze wzmacnianie wzrostu temperatury powietrza, przez wrost zawartości w atmosferze pary wodnej i CO2.

Podsumowując - to zmiany temperatury powierzchni Oceanu Światowego regulują jednocześnie zarówno zmiany temperatury powietrza w troposferze, jak zmiany zawartości CO2 w atmosferze. Im cieplejsze wody, tym wyższa temperatura powietrza i tym więcej w atmosferze CO2 "


120x40x50, MaxpectRazor 160, Jebao WP40, AF +1,+2,+3 & AquaTrend Doser, Weipro+AM OR2500

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

HtmanPL nieda się odmówić Ci racji co do powierzchni oceanów. Ale wzrost temperatury sam w sobie nie powoduje ulatniania się CO2 z wody do atmostery i znaczącego wzrostu jego zawartości globalnie. Więc nawet w przenośni nie można nazwać oceanów producentem. Sam napisałeś ,, poprzez osłabienie pochłaniaja CO2 z powietrza i częściowe "oddanie" nadmiaru CO2 z wód ( w stosunku do ich temperatury).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mnie bardziej martwią gazy cieplarniane np:metan,Podtlenek azotu.

I na pewno lodowce kiedyś stopnieją co spowoduje znaczny spadek zasolenia co kończy sie zgonem korali.

A klimat sie ociepla co nie jest winą co2,

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hetman, nie zapominaj, że woda na całej głębokości nie ma tej samej temperatury. W związku z tym "powierzchniowe" oddawanie CO2 do atmosfery to "kropla w morzu" jeśli chodzi o całość CO2 rozpuszczonego w wodzie. W ciepłych wodach plankton rozwija się w płytszych, cieplejszych warstwach wody, gdzie CO2 jest oddawane z warstw głębszych i zimniejszych. To właśnie plankton (tak jak rośliny zielone na lądzie) zużywa CO2, a część niestety ("stety") może się wydostać do atmosfery.

W warstwach głębszych, gdzie jest dużo CO2 zachodzi proces jak w Kalkreaktorze, czyli CO2+CaCO3+H2O=2HCO3- + Ca2+

W ten sposób oceany bronią się przed zakwaszeniem, "rozpuszczają rafy", a rafy bronią się i robią co mogą. Niektóre koralowce mogą przestawiać się na przyswajanie HCO3- a nie CO32-, zyskiem jest przyspieszenie wzrostu, ale kosztem trwałości szkieletu.

Generalnie mogłem zadać pytanie: pH - po co mierzyć, ale bardziej chodziło mi o: niskie pH, co dalej...


http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.