darekkuku Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 Od rana wlacze o japonicusa , wpuściłem go do ogólnego i od razu atak! Nie przypuszczałem ,że białobrody jest taki zawzięty! Nie daje biedakowi spokoju. Wcześniej miał jeszcze kompana w postaci xanturium (dwa zadziory) na szczęście tego drugiego udało mi się odłowić i szczęście bo jest 2X większy od biedaka . Na początku Japonicus dawał się obijać białobrodemu ,a ja z siatką go odganiałem ,aż wkońcu japoniec zrozumiał ,że ma sojusznika w mojej postaci i zaczął się stawiać uff Od rana jestem w stresie jak on i żeby odsapnąć postanowiłem napisać . Ma ktoś ten duecik z piekła rodem ? Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PokerFace Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 W 360l raczej będą wojny, mój białobrody w 1000l gania pokolce 2x wieksze od niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 @PokerFace dobrze pisze , mozesz miec problemy w 360l sprobuj je rozdzielic np siatka w baniaku na jakies 2 tygodnie i sie do siebie przekonaja miejmy nadzieje , ja mialem w 1 baniaku sporo pokolcow i wojny nie bylo ale ryby jak ludzie , czasem sie nie dogadaja musisz probowac , 3mam kciuki zeby sie udalo , bo to fajne pokolce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 Japonicus, achilles, białobrody i nigricans, to pokolce dosyć podobne, spokrewione ze sobą zbliżone posturą ciała i dosyć cięzko współżyją w jednym akwarium, ale niektórym się udaje... np. naszemu forumowiczowi w 1000litrach. Pogodzisz w 360l białobrodego z zebrasomą bez problemu, ale japoniec? Nie wiem, przedziel siatką na pół akwa przez 2tyg., pokolce znaczą swoje terytoria i obficie je przez ten czas karm, żeby nie musiały się martwić o jedzenie... powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 Japonicus, achilles, białobrody i nigricans, to pokolce dosyć podobne, spokrewione ze sobą zbliżone posturą ciała i dosyć cięzko współżyją w jednym akwarium, ale niektórym się udaje... np. naszemu forumowiczowi w 1000litrach. Pogodzisz w 360l białobrodego z zebrasomą bez problemu, ale japoniec? Nie wiem, przedziel siatką na pół akwa przez 2tyg., pokolce znaczą swoje terytoria i obficie je przez ten czas karm, żeby nie musiały się martwić o jedzenie... powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 no właśnie siatka poszła w ruch . obadamy co będzie ? Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gaber Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 gdzie go kupiłeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 no właśnie siatka poszła w ruch . obadamy co będzie ? Trzeba próbować!!! A jak Ci się uda, to będziesz szczęśliwym człekiem, bo japoniec to marzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) najgorsze jest to,że białobrody przechodził podobnie 3 dni temu, bo to świeży nabytek z tej samej dostawy . i oba wcinają mrożonki japońca kupiłem wczoraj , nie mogłem ich razem wpuścić Edytowane 16 Listopada 2013 przez darekkuku (wyświetl historię edycji) Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iga Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 Jak masz gdzie to spróbuj odłapać bandziora niech japoniec się trochę zadomowi. Lub przystaw do szyby lusterko u mnie to działa, mam zółtka wariata, skupia się na własnym odbiciu. Cytuj 550l+80l sump+2x160l szczepkownia+220l kwarantanna, New Jet 8000, AM Turboflotor5000 2xTunze6205, Pacific Sun Pandora, nad wszystkim czuwa Profilux II Plus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 gdzie to mam ,ale jak go złapać? to nie wchodzi w grę . Powiesiłem lusterko i.... faktycznie żółtek pręży się aż miło , japoniec odpoczywa , siatka + 2 słoiki skutecznie powstrzymują białobrodego a xanturium jak już pisałem jest w areszcie , dzień, dwa Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jogi_18 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 Duzo tych pokolcow jak na 360l Wysłane z mojego MB886 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 Jak go nie pociął i dopuści do jedzenia to będzie ok Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 Skoro białobrody też swieżak, to przedzielenie siatką powinno pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 Mysle ze bedzie dobrze, lusterko tez pomoglo. Rybki poszly spac dzieki za rady . Pokolcow moze i duzo . Przeznaczylem zbiornik raczej na FOWLR Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 Moim zdaniem japoniec wykończy białobrodego. Pytanie jeszcze, która ryba jest większa. Próbowałem kiedyś połączyć te dwie ryby. Do japonicusa, wpuściłem białobrodego - odgrodzenie siatką w podobnym litrażu jak Ty masz, po ponad 2 miesiącach nic nie dało. Był ogień. Ale powodzenia. Może się Tobie uda. Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 Pomimo podobieństw obie ryby są innego temperamentu, Japonicus jest stosunkowo spokojną rybą natomiast białobrody do najspokojniejszych nie należy. Łączenie tych ryb nie jest najlepszym pomysłem, szczególnie w 360L Ale powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) Moim zdaniem japoniec wykończy białobrodego. Pytanie jeszcze, która ryba jest większa. Próbowałem kiedyś połączyć te dwie ryby. Do japonicusa, wpuściłem białobrodego - odgrodzenie siatką w podobnym litrażu jak Ty masz, po ponad 2 miesiącach nic nie dało. Był ogień. Ale powodzenia. Może się Tobie uda. No to moje spostrzeżenia są zupełnie inne. Zgodzę się z kolegą @Harari , japonicus to zupełne przeciwieństwo białobrodego , to już podczas kwarantanny dało się zauważyć . Jest wręcz "ciapowaty" a ten drugi to od początku diabeł wcielony . Mam nadzieję ,że jutro po wspólnej nocy się dogadają, już przed zgaszeniem światła ,widać było ,że białobrody troche odpuścił . Lusterko chyba też w tym pomogło ewidentnie zgłupł jak zobaczył drugiego diabła aaa i na szczęscie są tej samej wielkości . na szczęście Edytowane 16 Listopada 2013 przez darekkuku (wyświetl historię edycji) Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 Nie widziałeś jeszcze co potrafi japonicus i jak wygląda jak się zdenerwuje Powodzenia w każdym razie. Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 Ja mam japonicusa i zebrasome. Na samym początku japonicus był jak taki biedny niewinny baranek a teraz rozstawia wszystkie ryby po kątach jak mu coś nie podpasi. Nawet moja nad wyraz agresywna maroon'ka schodzi mu z drogi. Nie wiem czy odważyłabym się dorzucić białobrodego (na pewno nie do mniejszego baniaka niż 700l). Ale życzę powodzenia, bo oba wariaty są piękne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 17 Listopada 2013 Niestety ,po nocy japoniec trafił z powrotem do kwarantanny. Rano był za bardzo osłabiony żeby męczyć go dalej jeśli wydobrzeje będzie do sprzedania . Myślę ,że gdybym wprowadził go razem z białobrodym byłoby ok ,ale tak się nie stało . Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach