Skocz do zawartości
TomHur

Lampa Maxspect RAZOR NANO 60W 16000K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na początku chciałbym przeprosić za swój brak wiedzy (czytam ile mogę - forum, literatura, google) wynikający z braku doświadczenia :) Proszę o wyrozumiałość, brak hate'a w postach i spokojną odpowiedź, jakbyście dziecku tłumaczyli ;)

Dopiero zaczynam kompletować swój baniaczek.

Na dniach powinienem stać się szczęśliwym posiadaczem optiwhite 90x50x50, z tym że 20x50x50 zajmie panel filtracyjny. Zostaje więc 70x50x50 właściwego baniaka... A nawet mniej, bo lustro wody będzie sięgało tylko 45 cm (spływ do panela) - zostaje 70x50x45 (157,5L.)... Dodatkowo chcę zrobić tło z CX15 i skały, na tylnej i na bocznej (zasłonięcie panelu) ścianie... Więc kolejne 1-2 cm uciekną z dwóch wymiarów...

I w końcu dochodzę do swoich pytań :)

Następny cel zakupów to lampa.

Rozumiem że oświetlenie powinno być obliczane w proporcjach 1L=1W.

Na forum i przy opisach różnych lamp ledowych "wyczytywałem" jednak, że dana lampa jest odpowiednikiem dużo silniejszej w W HQI czy T5...

Podejrzewam że powinienem użyć lampy ledowej około 120W, ale wolę zapytać Was, doświadczonych czy nie dałoby rady takie "słoneczko" - Maxspect RAZOR NANO 60W 16000K...

Domyślam się, że od razu jak widzicie 60W przy takim baniaku, to ręce Wam opadają...

Jednak z tego co czytałem i widziałem na yt, ta lampa świetnie daje sobie radę w kostce 45x45x45 (3x18cali)...

Czy duża różnica wyjdzie, gdy praktycznie jeden rozmiar będzie większy o 20cm?

Czy mam od razu odrzucić ten pomysł?

Na stronie http://www.maxspect.com.pl/r420r-nano-najlepsza-wydajnosc.html widać wykresy (pomiar PAR), może Wam coś one powiedzą, bo ja nie mam pojęcia o czym one mówią...

Kolejne pytanie związane z tą lampą - czy żeby mieć możliwość programowania intensywności światła, trzeba coś dokupić, czy wszystko potrzebne jest w module? Czy wymagane jest połączenie z komputerem PC, jeśli tak to czy połączenie musi być stałe?

Jeśli odradzacie tą lampę przy tym wymiarze, jaką lampę byście polecili (zależy mi na możliwości zaprogramowania światła, bez stałego przymusu połączenia z PC)...

Bo zastanawiałem się jeszcze nad Black Python CRP 160W (wystawione na targowisku przez Przemka)... Z tym że tutaj raczej zdecydowanie za mocna lampa :)

Jeszcze raz przepraszam za głupie pytania i z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziesz miał niedoświetlone boki, ta lampa jest maksymalnie na powierzchnię dna 50x50cm

Jeśli chcesz Razora to wersja 120W, a najlepiej 160W, bo różnica w cenie mała,ledy można ustawić na mniejszą moc i lampa może się przydać na przyszłość, kiedy 120W będzie za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tylko cena lampy skacze prawie x2 :)

Rozumiem że jakość wynagrodzi mi to, ale raczej w tym roku lampy za 2k nie dam rady kupić, święta idą ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, więc 60 odpada.

Jakieś propozycje lampy z programowaniem światła?

T5 można też programować? Są gotowe lampy z takim programowaniem czy trzeba dokupić programator?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są lampy sterowane T5, np. ATI SunPower, kosztują więcej niż Razor 60W,ale mniej niż Razor 120W :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.