Harari Zgłoś Napisano 23 Listopada 2013 Pytanie do posiadaczy ATI Powermodule - jak powinny działać wiatraki w tej lampie: 1/ Czy powinny wydmuchiwać powietrze z lampy do góry ? 2/ Czy może powinny pobierać powietrze z góry i pchać w lampę ? 3/ Na jaką wartość ustawić zasilacz załączony do Lampy który zasila wentylatorki - jeśli się nie mylę rozrzut jest od 3 do 12V Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari Zgłoś Napisano 23 Listopada 2013 Częściowo (chyba ?) odpowiem sam, jak obruciłem wtyczkę w zasialczu o 180 stopni co rozumiem zmieniło polaryzację +/- (proszę o potwierdzenie) wiatraki nie wystartowały wcale - czyli kręcić się mogą tylko w jedną stronę. Pozostaje pytanie o ustawienie napięcia na zasilaczu - teraz mam 9V i wentylatory słychać trochę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 23 Listopada 2013 Powietrze ma być zasysane od góry i wypychane na boki. Na 9V da się znieść - na 12V to odkurzacz. Kiedyś na RC chłopaki robili badania ilości światła w zależności od chłodzenia - o ile pamiętam powyżej 9V nie mieli już jakichś spektakularnych wzrostów PAR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari Zgłoś Napisano 23 Listopada 2013 Dzięki o to mi chodziło. Rozumiem że wyższe napięcie zasilania tj. to 9V (akwarium stoi w kuchni więc delikatny szum mi nie przeszkadza) nie jest szkodliwe dla wiatraków - nie spalą się czy coś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 23 Listopada 2013 Do 12V nie powinno się nic dziać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari Zgłoś Napisano 23 Listopada 2013 Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach