Skocz do zawartości
ROBERTo

RIFF 1000

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM

KUPUJĘ RIFF 1000 KTÓRY POSIADA Nitratreduktor oraz Calciumreaktor z pompami dozującymi SP 3000. ALE DOWIEDZIAŁEM SIE IŻ DO CalciumreaktorA MUSZĘ DOKUPIC CO. MYSLAŁEM IŻ JEŚLI W ZESTAWIE JEST Calciumreaktor TO ON DZIAŁA BEZ POTRZEBY DOKUPOWANIA INNYCH RZECZY!! BO MA POMPĘ KTÓRA PODAJE CO2 O CO CHODZI??

POZDRAWIAM

AKWARIUM- 65*60*60, sump 80*40*40, lampa LED Lampa LED RAZOR R420r 120W [16000K], 2 x tunze nano, pompa cyrkulacyjnA Jebao, odpieniacz TUNZE , obieg Eheim - Pompa Compact Plus 3000, żywa skała 30 kg,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra rada nie kupuj, albo wcześniej dowiedz się co to za ...o sprzet i na jakiej zasadzie wogóle dziala akwa morskie oraz urządzenia w nim zainstalowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ROBERTO poczytaj rzeczywiscie troche o morskim bo tu nie ma tak ze kupisz jakies urzadzenie, podlaczysz do pradu i wszystko dziala cacy a jak nie to sie doleje magicznego preparatu i tez bedzie dobrze. Tak wiec nie zaczynaj od d..y strony, nie kupuj sprzetu kiedy nie wiesz do czego on sluzy i na jakiej zasadzie dziala bo potem sie okaze np. ze wcale takiego nie potrzebowales i pieniedze w bloto.

Reaktor, jak sama nazwa wskazuje jest urzadzeniem gdzie zachodzi jakas reakcja, w tym przypadku rozpuszczenie CaCo3 ktore w zasadowym pH panujacym w akwarium morskim w ogole sie nie rozpuszcza wiec przepuszczamy wode przez reaktor a w celu jej zakwaszenia podajemy CO2. Generalnie o to chodzi z reaktorem ale poczytaj jeszcze bo temat jest wbrew pozorom dosc rozlegly

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

W Riffie 1000 brakuje też pomp głównych (w tym przypadku chyba firma zaleca OR 2x3500), więc musisz je dokupić - choć 1. Moim zdaniem zacznij od nich. Zacznij również od samych rybek (małej obsady) będzie ci łatwiej i nie potrzebujesz raektora wapniowego. Może to śmieszne, ale ja przez 5 m-cy hodowałem w akwa czarną molly dodając powoli sól. To była pewno przesada, ale zanim kupiłem pierwszą Grammę loreto to starałem się wiedzieć wszystko (to niemożliwe) na temat akwa morskiego.

Przepraszam, może się mylę ale czy nie kupiłeś tego sprzętu (nowy-wystawowy) od gościa z Krakowa za połowę ceny? Jeśli tak, to usprawiedliwia to twój zakup bo to była okazja.

Moja skromna rada: zacznij od rybek ;)

tomekbiel@o2.pl pisz z dopiskien nano-reef

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nigdy chyba nie kupię zestawu... chyba że delteca jak mnie będzie stać;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.