Miklosz Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 Odkąd przeniosłem życie (ponad rok) z reefmax-a do większego Akwarium (80x40x45) około 140 litrów + sump ok 30 litrów. Na skałach systematycznie rozrastały się czerwone glony (chyba z rodzaju Gracilaria), na początku wyglądało to całkiem sympatycznie, ale dzisiaj nie jest mi do śmiechu. Jak się tego pozbyć? Po prostu "rwać" ze skały? Zastanawiam sie czy nie jest to związane z oświetleniem. 150 HQI + 2 x 24 W (przy czym świetlówki tylko sie palą na początku załączania światła i gasną oraz zapalają się przed wyłączeniem żarnika) oczywiście "blue". Świecenie 10 godzin na dobę. Głowne światło to żarnik 150 W HQI o temperatuże barwowej 16 tys Kelwinów. Wybrałem 16 tys bo daje trochę więcej widma niebieskiego bez używania świetlówek. Wydawało mi się że gdyby paliły sie jeszcze świetlówki to było by za jasno (prawie 200 W na 140 litrów) . Nie wiem czy dobrze wykombinowałem i czy to jest przyczyna. Reasumując: - co to za glon? - jak się go pozbyć? - czy nie przekombinowałem ze światłem Dzięki z góry za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margo Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 To rhodymenia....(ukłon dla kolegi Zielony mintaj ). Pytaj Maćko, miał go kiedyś. Cytuj Akwarium 90x60x55h (komin wewnętrzny) FullOW + sump; ponad 300l wody w obiegu, odpieniacz Deltec Sc1455; 2x Tunze 6045; Obiegowa Tunze Silence 1073.04; Lampa LED Maxspect Razor 16000K; 28,5 kg LR; 20kg LS; 200ml biopelletek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 (edytowane) wpuśc jakąś zebrasomę wyskubie do skały. piękny glon Edytowane 28 Listopada 2013 przez darekkuku (wyświetl historię edycji) Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastian1 Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 U mnie kiedyś żółtek wykosił to do ostatniego listka,jednak żeby zachować poprawność polityczna chyba masz trochę za mały zbiornik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklosz Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 To rhodymenia....(ukłon dla kolegi Zielony mintaj ). Pytaj Maćko, miał go kiedyś. Mam wrażenie że rhodymenia, to ta bardziej po prawej na 4 zdjęciu na tle zielonego grzyba. Jest po prostu bardziej wydłużona. Ale może się mylę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklosz Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 Może mały żółtek, dał by radę zebrasomę powiada kolega??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklosz Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 (edytowane) To dość twardy glon w dotyku, jest go w stanie wyskubać żółtek? Edytowane 28 Listopada 2013 przez Miklosz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklosz Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 Koledzy i koleżanki a co do światła? Jakie jest Wasze zdanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebastiabb Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 Witam , a nie chcesz sprzedać tego glona ? szukam po ludziach kto ma glony na sprzedać i cisza a Ty chcesz się takiego ładnego pozbyć .... napisz na priv Cytuj Akwarium Hailea 60l, LR 6kg , cyrkulacja 2x JVP 110 , filtracja : kaskada , oświetlenie : 4 x 24W T5 , grzałka Jagger 100W, odpieniacz Boyu WG310 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 Miklosz-nie pisz posta pod postem.Używaj opcji "edytuj"! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklosz Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 Miklosz-nie pisz posta pod postem.Używaj opcji "edytuj"! Przepraszam. Poprawie się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach