AquaManiac Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Bo bezpieczniej jest poczekać, aż się w miarę równowaga biologiczna wytworzy i parametry przestaną skakać. Ruszenie glonów wapiennych uznaje się właśnie za ten moment. Początkujący niech lepiej poczeka, nie zaszkodzi mu, poobserwuje sobie akwarium, pomierzy parametry itd... tak zawsze polecam, a że da się wcześniej... no niby da się, wiele rzeczy się da.. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil M Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Zdecydowanie poczekam na glony wapienne. 5 zł :-) AquaManiac zerkniesz pls na swoje lampy i moc światła? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Zerknąłem, u nas wszystkie lampy chodzą na 100% mocy i przy twojej wysokości możesz spokojnie nastawić na 90-100%, z tym że moc oświetlenia zwiększaj stopniowo i rozłóż ten proces najlepiej na kilka tygodni, tak zaleca to zresztą oficjalnie producent. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil M Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Ok dzięki!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valdi Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Mowicie ze jak rusza glony wapienne to cykl mozna uznac za zamkniety? Bo ja wystartowalem jakies 4 miesiace temu. Sucha skala i wiekszosc wody z poprzedniego zbiornika. Po dwoch miesiacach pojawily sie glony wapienne a korale rosly jak szalone. Teraz korale zastopowaly a skaly pokryly sie zielono-brazowym dywanikiem. Moja zielona akropora padla, lpsy bardzo sie mecza. Wiec radze byc bardzo ostroznym i lepiej poczekac bo moze byc jeszcze roznie pomimo ze teraz wyglada to dobrze. Cytuj 75 gal 6x54w T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach