Skocz do zawartości
MaciejK

Tunze Osmolator Nano (3152.000)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ustawić tą dolewkę??

W instrukcji wyczytałem rożne ustawienia dla akwarium:

<100l

100l<200l

Nie bardzo wiem o co chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W "kostce" sterującej masz zworkę. Przy zwartej - pompowanie będzie trwała o ile pamiętam nie dłużej niż 2 minuty. Przy rozwartej - 10minut. To pozwala na zabezpieczenia akwarium przed przelaniem, a pompy przed spaleniem przy ewentualnym suchobiegu. A jednocześnie odnosi się do pojemności akwarium - w małym pompujemy wodę krócej, w dużym dłużej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli muszę rozebrać moduł sterujący i tam ustawić.

A jak jest ustawiona fabrycznie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fabrycznie jest ustawione chyba jak dla mniejszego zbiornika. Moduł sterujący jest zamknięty na dwa zatrzaski - a instrukcję ściągnij sobie ze strony Tunze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Temat w sumie świeży to się podepnę

Kupiłem tą dolewkę wiedząc że ma tylko jeden czujnik, lecz wiedziałem że jest ona na tyle mądra że wyłącza się sama co 1,8 minuty lub 3 minuty (przynajmniej ja tak mam w instrukcji a nie 2 i 10). I wyobraźcie sobie że za cenę 360 złotych to jest badziew jak dla mnie totalny. Nie było tygodnia bez wyciągania wtyczki/ zasilacza bo wchodziła w tryb pulsowania - czyli co 10 sekund pompa załącza się na ułamek sekundy. Czujnik się zawiesza i już. Do tego przez ten tydzień robiłem podmiankę codziennie po 1 litrze i poziom wody w komorze pompy spadał a czujnik sobie dalej wisiał. 2 razy na 6 podmian opadł sam z siebie. I teraz już wiem dlaczego ten badziew przekraczał te yebane 1,8 minuty - czujnik wisiał i może jak ktoś przechodził to opadał i dolewka musiała tyle dolać że przekraczała czas.

ALE - dzisiaj w nocy przeszła samą siebie bo dolała cały zbiornik koło 6 litrów do ok 60 wody w akwa i szafka zalana, podłoga wilgotna. Tylko nie wiem kur... jak?! Ślimak ją smyrał w odstępach minutowych czy co ? Bo po 1,8 minuty powinna się przełączyć w safe mode, a tu jebs.

Normalnie strach wyjechać na 2 dni z tym czymś w akwarium. NIE POLECAM

Obecnie suchy dok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.