Skocz do zawartości
AMP

Spadek NO3 przy zerowym PO4...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wałkuję temat. Składam rączki, bo chyba ruszyła u mnie biologia i zaczęło spadać NO3. Aktualnie ~20ppm. Sęk w tym, że tendencja jest spadkowa, a PO4 na Hance 0,00...? Możliwe, że PO4 dostarczane z mrożonkami do baniaka jest od razu konsumowane i dlatego nie wychodzi w teście? Jeszcze nie podbijałem PO4 i w takich okolicznościach przyrody chyba się wstrzymam? Dzisiaj będę miał receptę na Na3PO4, bo w najbliższej aptece Pani powiedziała że konieczna... :rtfm:

Akwa 560l (155x60x60) + sump 100l wody (po wymiarach ze 180), Deltec AP850, reef circulator 10000 + Jebao WP40, NJ6000, 6-8x T5 80W, LR ~50kg, LS~31kg i coś tam jeszcze... pelletki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co piszesz, że dostarczane z mrożonkami PO4 jest konsumowane może (jeśli nie jest) być prawdą. Poza tym, skała może też oddawać PO4. Węgiel, jeśli stosujesz, też może dostarczać PO4. Wydaje mi się, że póki spada NO3 to nie dodawaj PO4, bo wpędzisz się w gloniska.

http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamiętaj że zakres błędu pomiaru hanki to 0,04 ppm więc ja bym z podawaniem PO4 nie szalał , po za tym jak chcesz PO4 to sobie ryby dwie kup a nie podbijaj sztucznie fosforanów .

Edytowane przez Damian07 (wyświetl historię edycji)

stopkaDamiana.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, foforanów nie dodaję, ryb juz trochę mam - całe 3 :) i salariasa. Karmię je 1/2 kostki dziennie, czasami płatki ze spiruliną, czasami więcej niż 1/2 kostki, podzielone na 2/3 razy na dzień....no nic, ta cierpliwość się kłania, więc czekam... Poza tym mam spory atak dino :(, że się tak pożalę :p.

Akwa 560l (155x60x60) + sump 100l wody (po wymiarach ze 180), Deltec AP850, reef circulator 10000 + Jebao WP40, NJ6000, 6-8x T5 80W, LR ~50kg, LS~31kg i coś tam jeszcze... pelletki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.