amsam Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2013 Czy taki odpieniacz - wymaga konserwacji - czyszczenia. W zasadzi chodzi mi o jej pompę - wirnik igiełkowy. Po roku stwierdziłem że jest trochę głośniejsza niż zawsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2013 nie tylko ten odpieniacz czasem warto umyc , niektorzy nie czyszcza przez kilka lat , inni zas robia to nawet co tydzien , warto przemyc pompe , przynajmniej ja tak robilem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartol Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2013 raz na 4 miesiące wyjmuje pompę i czyszczę rozbierając do wirnika Cytuj Akwarium nr 1: 120/60/55 Akwarium nr 2: 90/50/50 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
g.renoir Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2013 Tajnik sklepów akwarystycznych. Namieszać sobie roztwór z octem i zostawić zamoczone na 12 godzin, to samo można wykonać z pompami cyrkulacyjnymi, po wyjęciu sprzęt jak nowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartol Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Nie wiem czy jest sens wsadzać wirnik z pompką na 12h jak można wyjąć wirnik i wypłukać,, a z pompy odpieniacza po wyjęciu wirnika, syf wyciągnąć można patyczkami do uszu . Pompki cyrkulacyjne wkładam to wiaderka z gorącą wodą z rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym na 30-60 minut (na czas wykonania testów i innych robótek przy akwa) i potem szoruje szczotką. Edytowane 13 Grudnia 2013 przez Bartol (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium nr 1: 120/60/55 Akwarium nr 2: 90/50/50 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2013 Każ,da metoda jest dobra, najskuteczniejsza metoda to sprawdzona Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2013 Tajnik sklepów akwarystycznych. Namieszać sobie roztwór z octem i zostawić zamoczone na 12 godzin, to samo można wykonać z pompami cyrkulacyjnymi, po wyjęciu sprzęt jak nowy. duzo lepsza metoda jest zastosowac odkamieniacz taki jak do zelazek na przyklad. Wystarczy pare minut jak moczenie w occie 12 godz Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2013 No tak, ale ocet czy kwas cytrynowy- zwłaszcza ocet to jeden z najsłabszych kwasów w środowisku - łatwo się rozpada i dlatego jest b bezpieczny- stosuje się na inhalatorniach - bo nie zostaje po nim żaden ślad. A odkamieniacz to inny związek - choć stoskuję do do czajników to raczej sugeruję ocet. To tak z własnej branży. A czy pompę obiegową /New Jet 4500/ też zanurzyć w occie? próbowałem ją rozebrać - ale chyba sam wirnik jest szczelnie zamknięty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach