Skocz do zawartości
siatkarz5

Ciekawa rybka

Rekomendowane odpowiedzi

Zna ktoś tą rybę i ślimaka.

Bliższe informacje mile widziane, co jedzą czy trudne w utrzymaniu itp.

Z góry dzięki

Marek

715-obraz 014.jpg

715-obraz 013.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slimak to Chelidonura Varians. Zjada wylacznie planarie, jesli wybije wszystkie zdechnie z glodu. Bardzo delikatne zwierze, jak wiekszosc nagoskrzelnych. Lubi sobie poplywac dlatego wszelkie wloty pomp proponuje zabezpieczyc gabka.

U mnie skonczyl w pompie ;)

A co to za rybka to nawet ja nie wiem ;)

Ale sie dowiem, jakbym juz ja gdzies widzial... hm....

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyedytowałem ci posta żeby zdjęcia ładnie wyglądały.

Kupiłem tego ślimaka dla naszego forumowicza w berlinie i miałem go wysłać po weekendzie i.. tyle go widziałem. Gdzieś wsiąknął i to nie była wina pomp bo były zabezpieczone.

Jesli nie masz plenarii w akwarium to czym prędzej go komuś odsprzedaj kto ją ma (na forum bez problemu kogoś znajdziesz kto go potrzebuje)

Rybka - nie mam zielonego pojęcia co to za stwór.Wygląda drapierznie.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u mnie tez generalnie lazil po skalach ale byl taki leniwy ze jak trafil na uskok na skale to sie spuszczal po takiej cienkiej nitce sluzu ;) a ze cyrkulacji u mnie mnogo to i go "zwiewalo" czasami i sobie plywal. No i sobie poplywal :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie naje to rzeczywiście jest leniwy i potrafi godzinami bez ruchu siedzieć, ale jak szuka jedzenia to nieźle zasuwa. Miałem 2 szt ale jeden wlazł na favię ! i ta go zjadła, żeby ukwiał to bym sie nie zdziwił ale favia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalem ze jak sie pozadnie najedza to potrafia "otorbic sie" w jakims kokonie i zbunkrowac gdzies w skale ma tydzien ;) Nie widzialem nigdy zdjec wiec uwazam to za ciekawostke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przyznasz że zwierzak jest ciekawy, włoskami wyszukuje pokarm i szybko języczkiem łapie, pozatym te dziwne okrycie niczym płaszcz jest interesujące.

Ciężko jest u nas je dostać , moje załatwił mi leszek Bolesławski. Chetnie bym dokupił jeszcze z 5 szt.

Jakby ktoś miał mamiar na nie to proszę o kontakt.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze no nie chce Cie andri denerwowac ale u nas tj. w Niemczech jest tego pelno, wlasciwie stale w ofercie w rozniastych wielkosciach i przewazniew dobrym stanie: sztuki sa aktywne, pobieraja pokarm i wygladaja ogolnie zdrowo. Ja mieszkam w Stg. a to jest 700 do samej granicy polsko-niemieckiej a co dopiero do Grajewa ;) ale nawet do granicy nie podjalbym sie wiezc bo jade powoli wiec zwierzatka pewnie by nie przezyly, nie chce eksperymentowac. Ale pogadaj moze z kims kto jezdzi do Berlina, moze Ci przechowac jak kiedys komus SMK. O wlasnie, wal do niego, jezdzi pewnie czasami do Berlina, to dobry i uczciwy czlowiek, jednemu zalatwil to i pewniie jeszcze komus zalatwi ;) Tyle ze u niego w akwarium to taki slimak dlugo nie pozyje bo on tam jakis predatorow nawpuszczal, calkiem w jego stylu hehe ;) rogatnice chyba nawet ostatnio wpuszczal ;) tak wiec on by Ci raczej nie przechowal takiego slimaczka, chyba ze w pikorafce ale tam tez jakies potwory plywaja.

A slimak jest bomba, calkiem nowe doswiadczenie w morszczyznie, fajnie sie krzywi jak jakiegos korala niechcacy polize ;) zwrociles pewnie uwage jak pobiera pokarm ;) dla mnie czad.

Jeszcze trzeba w Polsce slimaka Berrghia wypromowac, to jest dopiero pozyteczne stworzonko, jak to wpieprza Aiptazje, widzialem 2x na targach jak firma pro-marin sprzedawala takie, ocywiscie bylo demo no i oczywiscie na pniu wyszysto sprzedali. A jeszcze sie to bardzo latwo rozmnaza, mozna wrecz kupic "zestawy do hodowli" :D

http://www.pro-marin.de

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ślimak żywi się planeri co to jest?

Co do rybki to dlaczego nie nadaje się do rafy, skubie korale?

Na razie u siebie tego nie zaobserwowałem,

może coś wam podpowiem śpi zakopana w piasku.

Ślimaka można kupić w hurtowni w Krakowie.

W była nowa dostawa jest w czym wybierać a zwłaszcza w skorupiakach ślimakach rybach.

Miałem okazje dzisiaj u nich zobaczyć cos czego nigdzie do tej pory nie widziałem

Postaram się opisać,(chociaż jest to trudne) a krakusów zachęcam do obejrzenia totalny szok

Muszla wielkości około20 cm przeźroczysta szczelnie zamknięta a w środku rekin w początkowym stadium rozwoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siatkarz nie chce Cie straszyc ale straszne rzeczy pisza o tej rybce: moze skubac korale, inne bezkregowce a jest tak silna ze przestawia spore kawalki skaly w akwarium. I jeszcze pisza ze wyskakuja. Rosna do 20-30 cm. Ale to tylko opinie z roznych stron internetowych.

Co do slimaka to te planarie to sa takie ladne male plaskie brazowe robaczki ktore czasami wystepuja w duzych ilosciach w akwariach. Taksonomicznie to sa chyba plazince

(w slodkich akwariach tez sie moga podobne trafic) zywia sie podobno okrzemkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plenaria to takie pomarańczowe/czerwone/brązowe jakby płytki czy kropki na skałach lub szybie, wielkości ok 2-3mm. Jak masz taki jaby nalot z tych kropek na skale to znaczy że masz atak plenarii. Nie sposób tego pomylić z niczym innym. Jeśli tego nie masz to ślimak ci bardzo szybko zdechnie. Lepiej zepchnij go andrinewowi. Ja bym wziął ale u mnie mandarynka zabrała się za rozprawianie z plenarią i nie chce jej konkurencji pokarmowej robić ;)

@aquamaniac - nie reklamuj mnie tak bo w sumie to nie dostarczyłem tego ślimaka bo zaginął ;) - w weekend gdzieś go wcieło i nie dotarrł do odbiorcy.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pokarmu dla ślimaka to sądzę, że nie będzie kłopotu, chyba posiadam u siebie w zbiorniku te okrzemki? Jestem tylko ciekawy czy z Mandarynem nie będą teraz walczyć o pokarm(w zbiorniku mam ponad 60 kilo skały to chyba nie powinno być problemu?)

Co do rybki troszeczkę mnie przestraszyliście. Przed zakupem sprawdziłem w atlasie i nie było tam przeciwwskazań(choć atlas nie jest dobrym żródłem informacji jest tylko tak lub nie

dla rafy. Muszę tez stwierdzić że rybka jest bardzo energiczna i bardzo silna.

Muszę ja obserwować jeżeli będzie zagrożeniem dla mojego zbiornika to niestety z przykrością(jest naprawdę bardzo ładna wprowadziła wiele ożywienia) będę musiał się jej pozbyć.

PS Mam jeszcze pytanie do administratora jednocześnie z tym tematem wprowadziłem w Targowisku post ‘Wymiana” informowałem w nim że mam korale na wymianę razem z fotkami. Nie wiem co się stało zniknął czy nie spełniał warunków regulaminowych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@siatkarz - ja tam nic nie wywalałem. Nigdy nie wyrzucam i nie zmieniam treśni postów. Usuwam tylko zdublowane odpowiedzi i poprawiam "rozjechane" zdjęcia, ew. przenosze post do innego działu. Ale zawsze jak coś zmienie to informuje o tym na PW lub w poście.

Może jakiś błąd wyskoczył i nie załadowało posta na forum? Z cenzurą się tu na forum nie spotkałem (no raz jak była jatka między swirlejem i olkiem to trzeba było w końcu za zgodą wszystkich usunąć cały topic).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siatkarz - znalazł się twoj post - wstawiłeś go w "technika" nie "targowisko", a już niby wina cenzury ;)

Te rządy PiSu widze wszystkim dają się we znaki i wszędzie każdy widzi podstęp ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smk ja nikogo nie oskarżałem tym bardziej nie miałem pretensji. Tylko zapytałem, dlatego wielkie dzięki za odnalezienie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem taka rybke i po kilku latach oddalem znowu do sklepu. Lubi zagladac pod kamienie i grzebac w piachu (w nim spi). Fajnie wyglada , ale zmieni sie jak podrosnie i juz nie bedzie taka atrakcyjna. Korali nie skubala ale jej sila jest niedoceniana. Czasami przestawiala takie duze kamole, ze balem sie o szyby. Poniewaz nie zgadzala sie z moja koncepcja ustawienia skaly w akwarium to mimo, ze nie byla agresywna musialem ja oddac.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.