MarekPro Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2013 Witam, chciałbym zapytać Was bardziej doświadczonych kolegów jak sobie poradziliście z mglista wodą w akwarium (pytanie do osób, które to miały)? Trzy dni temu chciałem wyklarować swoja wodę i użyłem węgla w akwarium. Woda mi się zamgliła po tym w kilka godzin. Wywaliłem ten węgiel i zmontowałem filtr z watą aby to usunąć z wody ale efekt był taki, że jest jeszcze gorzej. Wywaliłem tę watę, odkręciłem odpieniacz na mokro i dołożyłem brzęczyk, bo podejrzewam, że to wykwit glonów ale na razie zero efektu. Od jednego kolegi słyszałem, że on usunął to u siebie lampą UV. Czy znacie jakiś inny sposób? Jeżeli cierpliwość to najlepszy sposób, to pytanie do osób, które przez to przeszły ile dni to u Was trwało? Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2013 po pierwsze usun wszystko co wsadziles, czyli wegiel (wynika ze wywaliles) wyjmij filtr i wate. Zrob podmiane wody 20% i bedzie ok. Glony nie robia mgielki, mozesz jedynie miec zielona wode. Wtedy UV pomoze na 100%. Jesli wykwit bakterii w co watpie UV tez moze byc przydatne, dla mnie to wegiel jest przyczyna zamglenia wody Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alghar37 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2013 Pierwotniaki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2013 Węgiel wywalony, wata też. Kolor wody jasno-zielony. W akwarium widać na 10 cm. Odpieniacz chodzi na mokro i brzenczyk włączony, żeby dotleniać wodę. Wczoraj badałem wodę: NO3, NO2 i PO4 prawie zerowe lub zerowe. Ile ten stan może się utrzymywać? Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Astis Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2013 ile to akwarium ma od zalania - startowałeś na suchej skale? Węgiel wywalony, wata też. Kolor wody jasno-zielony. W akwarium widać na 10 cm. Odpieniacz chodzi na mokro i brzenczyk włączony, żeby dotleniać wodę. Wczoraj badałem wodę: NO3, NO2 i PO4 prawie zerowe lub zerowe. Ile ten stan może się utrzymywać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 Akwa ma niecałe 3 miesiące, start na suchej skale, część wody z działającego zbiornika, bakterie special blend, światło po 12h na dobę, 2x hqi 150W Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
giant19s Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 Nie wiem od kiedy działa akwarium ale ja podejrzewam rozmnażanie się wieloszczetów wypuszczają białe mleczko do wody i to zawsze wszystkie w tym samym czasie (zacznie jeden to reszta idzie w jego ślady). Może wygląda to tragicznie ale nie jest szkodliwe dla żadnego z mieszkańców zbiornika. Zawsze ustępuje po 1-2 dniach (wszystko zależy od ilości wieloszczetów i pojemności zbiornika). Gdy działo się tak u mnie to nie widziałem skałki przy szybie w starych 30 litrach. Cytuj 54 litry od Aquael'a ^^, Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015 30 litrów od Aquael'a ^^, Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 czy twoje akwarium wygląda tak jak te? http://nano-reef.pl/topic/57474-mleko-w-akwrium-cyklicznie-nie-z-powodu-bakteri-ani-wodki/ zakwit fito? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 Tak dość podobnie tylko jeszcze mniej widać. Wrzucę dziś zdjęcie Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alghar37 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2013 a lampa uv ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2013 Jeszcze nie rozszyfrowałem co to jest niestety ale jak fito to bez problemu mogę zrobić podmianę i rozdać 60l. Od wczoraj od godziny 22.00 pracuje lampa UV 18W. Na razie zero efektu. Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2013 Masz pawdziwe fito w baniaku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2013 Może mi się chociaż widłonogi się rozmnożą Jak coś to wymienię super wodę z fito za szczepkę hodowli widłonogi Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2013 Marku napisz czy dozowales fito do baniak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2013 Marku napisz czy dozowales fito do baniak ? Do baniaka dodawałem bakterie Special Blend, jedyne co mi przychodzi to w mrożonym pokarmie podałem plankton... Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2013 Dokladnie mialem na mysli co Ant napisal , ze mozesz miec zarodniki fito w baniaku tak jak @domator1 i bedzie fito non stop ale mozna sie tego pozbgc nie martw sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2013 tak na szybkiego mi osobiście by było szkoda wywalać odpal mały baniak z fito do tematu wracając Nie mam dodatkowego baniaka ale kolega Piotr po przeczytaniu postu już do mnie dzwonił, że może mi udostępnić Co do piasku to poszukam może uda mi się załatwić, a Twoim zdaniem może to być ten co workach sprzedają jako żywy czy faktycznie trzeba go wyjąć z działającego zbiornika? Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2013 "Zooplankton - plankton stworzony z organizmów zwierzęcych. W jego skład wchodzą przedstawiciele wielu grup zwierząt, np.: pierwotniaki, wrotki, skorupiaki, osłonice i larwy owadów. Zooplankton pełni ważną rolę w funkcjonowaniu ekosystemów wodnych, jest składnikiem wielu sieci troficznych. Z jednej strony odżywia się fitoplanktonem i bakterioplanktonem, regulując liczebność tych grup, z drugiej strony stanowi bazę pokarmową ryb planktonożernych. Narybek większości gatunków ryb słodkowodnych odżywia się zooplanktonem." wiki czyli faktycznie piach z dzialajacego baniaka by pomogl ja mam w akwa jednym gdzie nie mam ani jednej rybki tych malych zyjatek tysiace szkoda ze daleko mieszkasz to bym ci dal kilka litwor wody z zooplanktonem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2013 Dokladnie mialem na mysli co Ant napisal , ze mozesz miec zarodniki fito w baniaku tak jak @domator1 i bedzie fito non stop ale mozna sie tego pozbgc nie martw sie To co z tym zrobić, mam te uv włączone. Działać z tym piaskiem? Ile wsadzić tego piasku na moje ok 700l w obiegu? Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2013 ja bym zassal od kolegi jakiegos z dna akwarium te male żyjątka. najwiecej jest ich w kominie (brak wrogow ryb) czy sumpie i pomiedzy skalkami. podejrzewam ze akwa bylo zakladane na suchej skale i malo bylo wody z dzialajacego baniaka i dla tego ci sie zooplankton nie namnozyl do tego plywaja rybki ktore wyjadly ci malych sojusznikow. recepta bylo by wlasnie dosypanie piachu z dzialajacego baniaka (tam tego sie ukrywa duzo) i wody z sumpa z tymi lobuziakami, ja jak wkladam reke do sumpa zawsze cos mi sie do niej przyczepi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2013 W dobrym zoologu kupisz żywą wrotkę. Też zasili fitożerców. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2013 Dobra koledzy, to biorę się do roboty - zobaczę co uda mi się znaleźć w okolicy. A ta lampa UV to niech chodzi czy wyłączyć? Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2013 Przy takiej ilosci fito to nie takie hop siup , poczytaj temat o fito to bedziesz wiedzial jak sie go pozbyc i czym sie zywi ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2013 ja bym uv nie stosowal, bo nie widze sensu wybijaniu bakteri w baniaku bo to podstawa filtracji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Na tę chwilę zrobię tak 1. Kupię piasek ten w paczce co sprzedają jako żywy i wrzucę to do sumpa. 2. Załatwię trochę "małego życia" od znajomego, odessiemy to z komina i innych miejsc gdzie go może być trochę. 3. Uruchomię małe akwa 25l z wodą z mojego głównego 4. Wrzucę tam te "małe życie" niech się rozmnaża 5. Poczytam o fito co i jak konkretnie Czy ma to sens to co napisałem? Edytowane 28 Grudnia 2013 przez Marek132 (wyświetl historię edycji) Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach