MarekPro Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, koledzy wielka prośba o pomoc. Chciałem was prosić o opinie gdzie w moim akwarium porozmieszczać korale, tak aby było im najlepiej? Mam trochę korali oraz szczepek i chciałbym je umocować do skały. Zrobiłem prowizoryczny rzut mojego akwarium, tak aby łatwiej było określić gdzie co powinno być ewentualnie może warto coś usprawnić w moim akwarium. Skałka jest pokazana na środku, ponumerowałem miejsca na skale od 1 do 12 a numery od 13 do 15 to miejsca na piasku przed skałą (zrobiłem oznaczenie liczbowe tak aby ułatwić komunikację). Korale jakie w tej chwili posiadam to min: Capnella imbricata Briareum spp. M Sarcopython 3 x różne zoe 4 x Discosoma Caulastrea zielona Pavona brązowa Gorgonia Ewentualnie co powinienem dokupić z miekkich lub lps aby dobrze to ze sobą współgrało i wyglądało. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez Marek132 (wyświetl historię edycji) Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2014 ja bym zainstalował pompy cyrkulacyjne wyżej no i chyba żarniki za bardzo żółte a co do korali to czasami chcesz aby był w danym miejscu a jemu tam nie pasuje bo np.za duży przepływ wody albo za dużo światła albo na odwrót Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Przy kolejnej wymianie żarników planuję zainstalować 14000K być może uda mi też wymienić lampę tak, żeby oprócz żarników były jakieś t5 i wtedy dodam też niebieskie świetlówki, bo faktycznie zbyt żołto jest. Co do cyrkulacji to lewa pompa była tak nisko aby podnosić ewentualny syf i kierować go w stronę komina. Gdybym podniósł te cyrkulacje do góry to kierować je w miarę ostro w górę żeby strumień szedł w tafle wody czy tylko lekko do góry - bardziej poziomo, żeby szedł w boczną ściankę i lekko w górę? Czy może inaczej jeszcze? Edytowane 9 Stycznia 2014 przez Marek132 (wyświetl historię edycji) Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Capnella imbricata ----- 7-8-9 Briareum spp. M ------ 1-2-3-4-6 Sarcopython ------ 7-8-9-10-11-12 3 x różne zoe ------ 10-11-12-13-14-15 4 x Discosoma ------ 10-11-12 Caulastrea zielona ----- 4-5-6-7-8-9 Pavona brązowa ------ 7-8-9 Swoją drogą to jest kwestia ściśle indywidualna dla każdego korala z osobno jak i dla każdego akwarysty... EDIT Lewą JVP 5000l/h wyżej pod tym samym kontem, powinno być dobrze. Pokaż zdjęcie akwarium, bo może się okazać że skała jest tak ułożona że cyrkulacji w ogóle powinna inaczej wyglądać. Ustawienie cyrkulacji będzie Ci się zmieniać w zależności od obsady i wielkości korali... Więc nie myśl sobie, że tak będzie cały czas Edytowane 9 Stycznia 2014 przez Warszawiak (wyświetl historię edycji) Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2014 Dobrze wrzucę jakieś foto w realu jak nie dziś to może jutro, bo mam fito w akwa ale schodzi już. Więc jak tylko zejdzie to dorzucę. Co mógłbym zakupić z korali jeszcze, żeby dołożyć do mojego baniaka? Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irax Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2014 też na początku myślałem że poustawiam sobie tak jak mi pasuje i się podoba niestety to korale mają nad nami władzę i chcą stać tam gdzie im najbardziej odpowiada ogólnie myślę że i tak wszystko ładnie wygląda każdy baniak ma coś w sobie pięknego Cytuj Pozdrawiam. Irek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2014 Cenna uwaga z tym, że to one sobie wybiorą miejsca w akwarium ale wolę na początek zapytać bardziej doświadczonych kolegów, bo tak czy tak muszę jakoś z nimi wystartować. Czytałem ostatnio artykuł, żeby tak ustawiać korale, aby np jedne drugim światła nie zasłaniały jak się rozrosną albo, żeby ze sobą nie walczyły o miejsce itd. Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Obiecana fotka. Rozdzieliłem wpływ wody od pompy bo mi piasek podmywał i zdjąłem pompę z tylnej ścianki akwa, bo mi się odkleja ciągle. Muszę kupić coś lepszego Podniosłem lewą cyrkulację zgodnie z sugestią. W części 9 pojawił się pasażer na gapę prawdopodobnie jest to ukwiał Entacmaea sp. 1. W koło akwarium mam porozkładane szczepki do umieszczenia na skale. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Marek132 (wyświetl historię edycji) Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach