Matchek Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, jakie pompy polecicie, chodzi mi o te naprawdę ciche bo miałem NJ 3000 i buczała ( wg dystrybutora który testował ją 2 mce jest jak nówka, wg mnie pompa której buczenie słychać w kiblu 10 m dalej, nadaje się do spuszczenia w kiblu). Obecnie mam Tunze Silience 1073.040 która z każdym dniem jest coraz głośniejsza. Od razu dodam że to nie jest sprawa wirników bo były wkładane nowe wirniki o tak samo buczy. Samo buczenie charakteryzuje się niskimi tonami, coś jak buczenie transformatora. Idealnie to słychać w nocy ... Akwarium (na razie ) ma 200 L, wysokość na która trzeba podnieść wodę to 145 cm Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Matchek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 Mam porównanie pomiędzy NJ1700 i H2ocean 2000. H2OCEAN jest cicha. Może 3000? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1982 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 Do jakiego litrażu potrzebujesz i na jaką wysokość ma pompować ?? Z bardziej przystępnych cenowo na pewno wartymi uwagi ,cichymi pompami są AquaNova NCM oraz Aquamedic EcoRunner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matchek Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 Marcin uzupełniłem posta 200 l i 145 cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1982 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 Ja przy podobnej konfiguracji mam Aquamedic EcoRunner 2700, jest bardzo cichutka, mogę polecić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piniol Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 Matchek hałas pompy to przede wszystkim wynik rezonansu jaki powstaje w szafce oraz w mniejszym stopniu w sumpie. Jak masz możliwość to podłącz obiegówkę używając odcinek węża silikonowego, ale w taki sposób żeby pompa wisiała na tym wężu, a nie leżała na dnie sumpa. Wtedy tylko w niewielkim stopniu drgania będą przenoszone na sump i szafkę. Cytuj Pozdrawiam AQUA 182l +60l + 50l : 90x45x45 :Razor 160W 16k: Jebao RW4 + Jebao RW4, 14 kg LR, 4 kg LS, Jetskim 120; 60x30x36 "Refugium" 3 x full spectrum+ techniczny 7 x royalblue 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matchek Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 Matchek hałas pompy to przede wszystkim wynik rezonansu jaki powstaje w szafce oraz w mniejszym stopniu w sumpie. Jak masz możliwość to podłącz obiegówkę używając odcinek węża silikonowego, ale w taki sposób żeby pompa wisiała na tym wężu, a nie leżała na dnie sumpa. Wtedy tylko w niewielkim stopniu drgania będą przenoszone na sump i szafkę. Niestety to nie pomaga, wieszałem już pompę bez różnicy, Sprawdzałem z otwartymi drzwiczkami szafki czy aby przypadkiem nie robi się pudło rezonansowe, ale niestety to nie jest to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 mam tego tunze jest za slaba mysle do 200l akwa ale powiem ci ze jest nieslyszalna, ale tylko dla tego ze mam dobrze wyciszona szafke i waz silikonowy, bez tego bedzie glosna jak wszystkie inne pompy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leszekk40 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 Uważam,że ta AM Eco do 200 l jest za słaba NJ nie buczą więc chyba jednak musisz popracować nad umiejscowieniem pompy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1982 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 Leszek , u mnie ta AM Eco 2700 pracuje od pół roku w 200 litrach i wcale nie jest za słaba, a mam też dwa kolanka 90* na powrocie, jest w sam raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Astis Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 A ja Ci polecam sprawdzić Aqua Nove 3500 l/h - z tym, że jest dość duża. Dla zminimalizowania drgań (chociaż ta pompa ich raczej nie przenosi na dno) dałem w podstawę 4 nóżki silikonowe takie do wyciszenia wentylatorów komputerowych. Połączenie tak jak pisali poprzednicy wykonaj na wężu silikonowym. Leszek , u mnie ta AM Eco 2700 pracuje od pół roku w 200 litrach i wcale nie jest za słaba, a mam też dwa kolanka 90* na powrocie, jest w sam raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 ja bym tez bral an 3500 teraz na pewno kiedys wymienie na ta pompe labo jakas jebao dc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leszekk40 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 Marcin nie neguje, że u Ciebie się ona sprawdza . Wiele zależy od tego jaki odpieniacz mamy tzn. jakiej mocy. Oczywistym jest ,że przy max odpieńku przepływ również powinien być odpowiednio duży. Poza tym wiadomym jest iż w wyniku podnoszenia wydajność pompy spada - czasami nawet o 50%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1982 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 Miałem 3 różne odpieniacze, na każdym było dobrze pod względem obiegu wody Maciek, AquaNova NCM 3500 to też bardzo dobry wybór, cicha pompa w bardzo dobrej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matchek Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Oglądam właśnie ta Aqua Nova NCM 3500, na którym wylocie ich używacie 30 mm 25 mm 20 mm ? Nie wiem czy to buczenie nie jest właśnie spowodowane za małym przekrojem zasilenia. Tylko czy droższa pompa będzie cichsza od Aqua Nova NCM 3500 ? Np od Aqua Special Silent Jet 4000-in albo od Royal Exclusiv Mini Red Dragon 3500 ? Red Dragona słuchałem u jednej osoby i było cicho jak na moje standardy słuchowe. Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Matchek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kotangch Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 Tylko royal kosztuje sporo ponad 1400zl, aqua special nie polecam ta firma to chyba już nie istnieje i cena tez z kosmosu. Cytuj 300l w obiegu. maxspect razor 160w, aqua nova ncm-3500, 2x tunze 6045, aquaspec white skim 200 z pompą w body. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1982 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 Te droższe pompy wcale nie są cichsze. Wiadomo jest różnica w jakości wykonania, ale kultura pracy tych tańszych jest naprawdę bardzo przyzwoita. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leszekk40 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 Skoro aż 3 testowałeś to chyba nie do końca było tak dobrze. Pisząc o zależności obiegu i odpieniacza miałem na myśli fakt iż odpieniek dużej mocy musi mieć proporcjonalnie dużą ilość wody w obiegu. No i wyszło masło maślane hehehhe ale mam nadzieję, że wiadomo o co kaman. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matchek Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 tylko pytanie czy ten royal jest wart swojej ceny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1982 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 Moim zdaniem , szkoda kasy, chyba,że masz jej za dużo. Są obecnie na rynku pompy ciche i w normalnych cenach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Twister Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 dziwne... mam NJ6000 od roku, śpie kilka metrów od akwarium i nie słychac jej w ogóle. Jest na twardej rurze pcv. Jedyną sprawą ,która mnie irytowała to dziwne cykliczne brzęczenie co jakiś czas się pojawiało. Teraz cisza.Z tego co wywnioskowałem to te brzęczenie było spowodowane tym ,że podczas czyszczenia nie złożyłem dokładnie , bo były widoczne lekkie obtarcia na wirniku. Cytuj Pacific Sun BP 160W + 4x24w T5, Deltec SC1455 , Jebao wp-40 , NewJet6000 , 40kg LR , Soft, LPS ,SPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gaber Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 Może takie rozwiazanie + silikonowy wąż http://www.fish-street.com/jebao_dc_water_return_pump?category_id=126 nie koniecznie ta pompa właśnie zamówiłem jebao dc 12000 aqua nova nie polecam niestety, mimo początkowego zachwytu, moja i nie tylko moja padła i z tego co wiem nie tylko moja tunze silence niech sie koledzy wypowiedzą podobno cicha pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matchek Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2014 ile te jebao kosztują ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxico Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2014 A ja teraz też będę kupował pompę i co raz bardziej skłony jestem ku H2O, jeżeli robią tak dobre pompy jak sole i pokarmy dla korali, a słyszałem, że tak, to pewnie nie długo, będzie siedzieć w sumpie H2O 2000 Cytuj [url="http://www.myreefstats.com"][img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2014 dziwne... mam NJ6000 od roku, śpie kilka metrów od akwarium i nie słychac jej w ogóle. Jest na twardej rurze pcv. Jedyną sprawą ,która mnie irytowała to dziwne cykliczne brzęczenie co jakiś czas się pojawiało. Teraz cisza.Z tego co wywnioskowałem to te brzęczenie było spowodowane tym ,że podczas czyszczenia nie złożyłem dokładnie , bo były widoczne lekkie obtarcia na wirniku. Wiem o czym piszesz bo też mam takie cykliczne brzęczenia.Pojawiają się po czyszczeniu pompy,ale z czasem zanikają do następnego czyszczenia.Ogólnie pompa jest bardzo cicha. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach