Skocz do zawartości
smiechu

Salifert Mg, Ca - brak skali, i co dalej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam pytanie związane z testami Saliferta na Mg i Ca. Test na Mg ma skalę maksymalnie do 1500.

Czy jeśli skończy mi się skala pomiarowa, to czynność z napełnianiem odczynnika należy powtórzyć i wynik dodać do 1500?

Czy jest to poprawna metoda ? Nigdzie nie znalezłem informacji czy jest to poprawne rozumowanie.

W teście na Ca jest analogicznie. Pytam tylko o te testy ponieważ niestety Ca i Mg mam poza skalą :-(

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja robiłem tak, że jak ze strzykawki cały płyn zszedł nabierałem ponownie 1ml i dodawałem aż zmienił kolor, i później dodawałem i wychodziło ile jest Mg z Ca możliwie tak samo zrób choć ja tylko z Mg tak robiłem.

b63d73112ec74cf8f521afe581428e01u1573a17

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam testy RS - na mg i ca.

Jak miałem bardzo wysoki mg,robiłem na 2x tyle wody, i mnożyłem x2.

To wydaje mi się logiczne,ale nie wiem do końca,czy robiłem dobrze.

Na Ca mam na krople - 1 to 50. Więc 11 to 550 itd...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź zasolenie innym sprzętem. Wysokie daje często niemierzalne parametry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak właśnie robię dodaję dwie wartości, ale nigdzie nie znalazłem że jest to poprawna metodologia. Przekroczenie poziomu 1500 jest w u wielu akwarystów bardzo częstę, więc wydaje mi się, że Salifert powinien umieścić informację że należy dalej kontynuować pomiar z nową ilością odczynnika.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak Tomm napisał, sprawdz zasolenie.

7718_7930.png

250L + 120L sump wystartował 13.9.2016

Ok 20kg skały

Siporax 13L

Szkło 100x50x50 przód i boki opti

Obieg Jebao Dct 6000 odpieniacz DIY na pompie New Jet 6000 i meshu made by Robas78 lampa 6x39 1xJebao rw-15

Dozownik Jebao dp-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasolenie jest ok, mam 1.025. Mierzę refraktometrem, wynik sprawdzany na dwóch różnych urządzeniach.

Tylko ja nie pytam, dlaczego jest wysoki Mg tylko czy można w opisany powyżej przeze mnie sposób urzywać testów saliferta?

Edytowane przez smiechu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak skończy się 1 ml to napełniamy strzykawke drugi raz i miareczkujemy dalej. Po zmianie koloru odczytujemy wynik i.dodajemy do 1500 tyle ile zostało z drugiej strzykawki.

wysłane przez tapatalk

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak skończy się 1 ml to napełniamy strzykawke drugi raz i miareczkujemy dalej. Po zmianie koloru odczytujemy wynik i.dodajemy do 1500 tyle ile zostało z drugiej strzykawki.

wysłane przez tapatalk

Ja właśnie tak robię ale nigdzie nie znalezłem w dokumentacji, że jest to prawidłowa metoda. Wg. mnie jest ok, ale chciałem potwierdzić u bardziej doświadczonych "chemików".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.