SoQł Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 Witam. Wracam dziś jak gdyby nigdy nic z pracy i co zastaję w sumpie, przelany odpieniacz i od groma różowej piany na powierzchni wody. Szybkie gaszenie odpieńka i wyjmowanie piany wraz z zanieczyszczeniami. Po przemyciu kubka i odpaleniu odpieniacza wytwarza on różową wpadającą w fiolet piane. Pytanie brzmi co moglo ją spowodować? Możliwe aby pod moją nieobecność i innych domowników ślimak dolabella został złapany przez macki ukwiała anemonia virdis i wypuścił swe toksyny które spowodowaly przelanie pienidła i zabarwienie piany? Dodam że więcej niepokojących oznak w zbiorniku nie spostrzegłem, wszystko jak gdyby nigdy nic żyje i ma się dobrze, od jakiś 3 tygodni w obsadzie jak i prowadzeniu akwarium żadnej zmiany, dodatków i dolewek. W zał. zdjęcia jak to wyglądało a i ta piana zabarwia skórę rąk jak sok z buraków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janusz-pśl Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 Moja dolabella raz wypuściła w stresie granatowy płyn. Także piana byłaby raczej granatowa lub niebieska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SoQł Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) szukałem google nic nie wie o różowej pianie na naszym i sąsiednim forum. Ok chodziło mu o fiolet już czytam. Wychodzi na dolabelle bo jeszcze od wczoraj nie karmiłem a rano o 5 było wszystko ok. Potwierdzi ktoś moje wywody? Edytowane 19 Stycznia 2014 przez SoQł (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 a cyjano może masz Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SoQł Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Brak cyjano tak jak pisałem w akwa czysto, parametry jak najbardziej dobre piach czyściutki a i zwierzęta jak i korale mają się dobrze. Edytowane 19 Stycznia 2014 przez SoQł (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DPVE Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Wina dolabelli, parę tygodni temu miałem tak samo. Dolabella odkleiła się z szyby (ok 40cm), spadając zahaczyła o acropore i wypuściła z siebie toksyny. Odpieniacz po chwili zaczął pienić na mokro, po kilku wylanych kubkach fioletowej piany(piano-wody) wszystko wróciło do normy. Brak strat w baniaku. Edytowane 19 Stycznia 2014 przez DPVE (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SoQł Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2014 Dlatego odrazu podejrzenia kierowałem w jej str. A posiadam naprawdę wielki okaz bo ma ok 20 cm. to i napsocić mogła. Dzięki wielkie wszystkim za szybki odzew. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach