Skocz do zawartości
Amatricis

Obsada do 150 l konikarium

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

akwarium startuje i do wpuszczania rybek jeszcze trochę czasu, ale nad obsadą głowię się już od jakiegoś czasu i chciałabym w tym miejscu się Was poradzić. Z rybek, które są na seahorse.org wybrałam te z rankingiem 0 lub 1 czyli najbezpieczniejsze dla koników, potem te, które chciałabym mieć a na końcu jeszcze przefiltrowałam to przez wymagania co do zbiornika i ewentualną dostępność w polskich sklepach i w ten sposób zostały mi następujące ryby:

- Atrosalarias (ten czarny)

- Pterapogon kauderni najchętnej parka

- Nemateleotris magnifica

- Ptereleotris evides

- Synchiropus splendidus najchętniej parka

- babki, tylko jakie...? Tu mam zagwozdkę...

- iglicznie

Teraz obsada:

Wersja 1:

- Hippocampus reidi: parka;

- Pterapogon kauderni: parka;

- Synchiropus splendidus parka;

- babki, nie wiem czy jedna czy parka, nie wiem jakie - doradźcie coś;

- Nemateleotris magnifica: jedna sztuka;

- Ptereleotris evides lub atrosalarias: jedna sztuka;

- może, ale to tak na 25% jakaś iglicznia, jeżeli by była jedna babka lub za jakąś inną rybkę.

Wersja 2:

- Hippocampus reidi: dwie parki;

- Pterapogon kauderni: parka;

- Synchiropus splendidus parka;

- babki, nie wiem czy jedna czy parka, nie wiem jakie - doradźcie coś;

Wypowiedzcie się proszę o tych dwóch wersjach obsady rybek. Czy każda wybrana przeze mnie ryba oby na pewno będzie się dobrze czuła w akwarium 150l 60x50x50? Czy mogą żyć razem w jednym akwarium? Pomijam łączenie z konikami bo to już sprawdzone na seahorse.org.

W kwestii ilości rybek to proszę, abyście wzięli pod uwagę, że mam w akwa makroglony, które ładnie wyjadają azotany i fosforany oraz w razie czego filtr, do którego mogę włożyć absorbery. Także z chęcią wysłucham wszystkich uwag: czy planowane obsady są przesadzone gdyby nie używać absorberów, czy ich użycie pozwoliłoby na trzymanie tych wszystkich rybek? A może w ogóle muszę zmniejszyć ilość ryb bo będzie im za ciasno? Wszelkie sugestie mile widziane.

Ptereleotris evides lub atrosalarias: nie wiem czy ta pierwsza nie będzie się bić z Nemateleotris magnifica a ta druga czy nie przerybi dna i nie będzie wojny o przestrzeń z babkami i mandarynami.

No i te babki - pomóżcie, bo na pewno chcę je mieć, a nie mam pojęcia który gatunek byłby dobry i czy lepiej jedną samotną czy parkę.

Na koniec - czemu dwie wersje obsady? Bo nie potrafimy się z mężem zdecydować, czy chcemy mniej koników i więcej innych ryb czy prawie same koniki;)

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :czapki z głów:)

150l, wymiary 60x50x50, filtracja reefpack 250, oświetlenie 4x24W, 12 kg LR, 18 kg LS, start 7.01.2014

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma to być konikarium to tylko z konikami inne ryby stanowią olbrzymią konkurencje pokarmową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś szerzej wyjaśnić swoją opinię? Chodzi mi o to, że na seahorse.org jest informacja dokładnie przeciwna - zwierzęta z oznaczeniem 0 i 1 nie stanowią konkurencji pokarmowej bo albo nie pobierają pokarmu w toni wodnej jak mandaryn albo są bardzo spokojne i nie zabiorą koniom wszystkiego jak kardynałki. Chciałabym poznać szerzej Twoje zdanie. Dla mnie z rybami dennymi info z seahorse.org jest logiczne - żerują przy dnie to nie wyjadają pokarmu koniom. Ta druga grupa musiałaby na prawdę spokojnie żerować, nie wiem z autopsji jak jest bo jeszcze nigdy żadnej z tych ryb nie miałam. Także będę wdzięczna za rozwinięcie tematu:)

150l, wymiary 60x50x50, filtracja reefpack 250, oświetlenie 4x24W, 12 kg LR, 18 kg LS, start 7.01.2014

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak zamierzasz koleżanko karmić swoje konie? czym i w jaki sposób?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam karmić je mrożonkami - kupię tylko takie, które je będą jadły. Można dostać hodowlane konie, które bez problemu jedzą mrożonki i takie będę się starała kupić. Podstawą diety będą na pewno lasonogi, do tego solowiec. A jeżeli chodzi o sposób karmienia to sądzę, że najlepsze będzie wpuszczenie rozmnożonych lasonogów do wody. Mam tak ustawioną cyrkulację, że pokarm nie opada tylko unosi się w wodzie. Czytałam, że właśnie taki unoszący się pokarm konie dobrze wyłapują. Jeżeli jednak nie to pipetą pod pyszczki. Jeżeli nie będą chciały brać z pipety to widziałam jak ludzie karmią stawiając pokarm w kieliszkach. Jeżeli nie to są takie karmniki unoszące się przy powierzchni na mrożonki. Sposób na karmienie się znajdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edyta czekam na focie tego Twojego konikarium, tak mnie podpuściłaś że ciągle myślę o tych konikach!

Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na same koniki to trzeba jeszcze poczekać, ale ani trochę się nie zniechęcam i na pewno będą :thumbsup: A tymczasem cały czas czytam, myślę, planuję, żeby to wszystko dobrze wyszło. Akwa dojrzewa bezboleśnie, sądzę że to dzięki makroglonom, które skutecznie zjadają nadmiarowe ilości azotanów i fosforanów. Zobaczymy jak będzie dalej, póki co wszystko na dobrej drodze :smiling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.