JACK Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2014 Witam , od roku zbieram materiały i przygotowuję sie do założenia solniczki , mozolnie zbieram informacje i przebijam sie przez ich gąszcz, podpowiedźcie mi czy do akwarium 100l z koralami miekkimi , i prostą obsadą rybną (2-3 szt), przy wysokości akwarium 35cm długości 80cm głebokości 40cm mogę zastosować lampy led 2x DIYLED 20000K 36W + oświetlenie nocne + 1x DIYLED DeepBlue 18W wszystkie lampy 60 cm - znalazłem takie belki w jednym ze sklepów akw . i zastanawiam sie czy nie zmajstrować takiego oświetlenia. dzięki za wszelkie rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2014 daj linka Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erda Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2014 zapewne koledze o to chodziło http://www.akwarystyczny24.pl/diyled-20000k-36w-p-5142.html Cytuj 299L(100x65x46) plus sump . Oświetlenie 2x24w t5 Narva Blue 2 i Sylvania Marinestar + LED 36W +LED 18W 3xUV , 2xRB, 1Blue+80W LED CHIP .Odpieniacz Deltec SC 1350, skały około 12 kg sucha , 20 kg żywy piasek red sea live reef , cyrkulacja RW-15 , obiegówka Jebao 3000 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACK Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2014 Tak coś takiego wynalazłem , co Wy na to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2014 Akwarium już masz..?? Ta wysokość...Jeśli nie masz szkiełka a dopiero będziesz kupował , to zastanów sią nad wyskością przynajmniej 40 , chyba ,że masz już przemyślaną płaską konstrukcję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACK Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2014 Akwarium już masz..?? Ta wysokość...Jeśli nie masz szkiełka a dopiero będziesz kupował , to zastanów sią nad wyskością przynajmniej 40 , chyba ,że masz już przemyślaną płaską konstrukcję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACK Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2014 jeszcze nie mam , ale wyższe niż 40 nie wejdzie ....generalnie jestem na etapie kompletowania sprzętu , więc co Wy na to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACK Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2014 haloo... pomożecie .... czy oże nikt z Was nie ma takich doświadczeń... z góry ...dzęki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Co-2 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2014 Za te cenę nie bardziej by się opłacało popatrzeć tu na forum ? za 600-700 zł można czasem kupić urzywany ale dobry sprzęt. Ewentualnie czy koniecznie ledy ? Nie lepiej zobaczyć T5 ? Cytuj 12litrów- było,28 grudzień 2011- 9 lipca 2012 216+36sump- było, 9 lipca 2012 160litrów- było, 22 lipca 2013-wiosna 2014 23litry- 05.01.2015-01.08.2015 60litrów 01.08.2015-15.06.2016 240litrów + 112sump- 15.06.2016-01.04.2018 360+240 sump- 01.04.2018 98+64 sump-13.12.2018 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pppp Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Moderator Cię zjedzie za posta pod postem. O tych konkretnie modułach to nikt nie będzie nic pisać jeżeli sam ich nie używa(ł). Spróbuj poszukać w internecie więcej danych na ich temat: dla niebieskich: - jaka sprawność: W wypromieniowane / W zasilania - jaka długość fali - może uda się znaleźć wykres widma dla białych: - jakie lumeny - może uda się znaleźć wykres widma Zwykle potrzeba więcej niebieskiego światła niż białego. Będziesz żałował że nie dają się ściemniać. Edytowane 23 Stycznia 2014 przez pppp (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACK Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2014 właśnie nie wiem czy LED czy T5 - uczę się , na temat tych lamp jest mało info na stronie sprzedawcy , a z drugiej strony - sprzedawane są jako do akw .słonych , a co możecie mi poradzić ... przebijam sie przez forum ale nie potrafie wyłapać własćiwych postów ... nie mam preferencji - myśłe o LEDach i raczej nie samoróbach tylko o gotowych listwach - pokrywę robiesobie sam więc coś chcę dopasować . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACK Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 jeszcze raz .. w załączeniu dane do LEDów o których pisałem wcześniej DIYLED20000K 36W i DIYLED DeepBlue 18W Jak myślicie - czy są ok i m ożna coś z tego zmajstrować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 jeśli dobrze czytam że białe mają 20000 kelwinow to takiego kitu jeszcze nie widziałem chyba że to jest pomiar niebieskich z bialymi Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 Napisać można wiele rzeczy.... Nie wierzę w ten marketing, pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pppp Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 (edytowane) jeśli dobrze czytam że białe mają 20000 kelwinow to takiego kitu jeszcze nie widziałem chyba że to jest pomiar niebieskich z bialymi Porównując podane wykresy z np. tym: http://commons.wikim...g_150dpi_en.png znajdź 5 szczegółów którymi się różnią . 20000 kelvinów powinno mieć maksimum w ultrafiolecie. Wykres z ehm..... przyzwoitą dokładnością oddaje to jak te diody świecą. Lepiej odnieść się do tego a nie do kelvinów. Z drugiej strony sam mam własnej roboty lampy z chipami Epistar, chyba tymi samymi i jest OK. Tyle że u mnie jest 1:1 białe do niebieskiego i białe nie działa na 100% mocy a za to są jeszcze T5. U mnie LEDy są bez soczewek co może robić sporą różnicę. Podsumowując: + będzie spełniać swoją rolę + niektóre korale mają fajne fluo pod tym niebieskim światłem ale jak chodzi białe światło to fluo ginie, + łatwy montaż + niezła sprawność chipa - brak regulacji mocy - za te pieniądze można zrobić samemu lepsze światło - można poparzyć korale - wynikowa barwa światła będzie taka sobie a możliwości manewru są żadne, Policz za ile kupisz na allegro albo na aliexpressie te chipy + drivery z regulacją, LEDy montujesz na ceowniku aluminiowym o grubej ściance w cenie 17 zł za kg czy jakoś podobnie. Zawsze możesz kupić wysyłkowo, sprawdzić i po 10 dniach odesłać.... Edytowane 24 Stycznia 2014 przez pppp (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACK Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2014 wielkie dzięki , potrzebne mia sa takie doświadczenia... inne uwagi mile widziane - może jeszcze ktoś skorzysta ... sam nie chcę robić lampy - choś minie do tego ciągnie -no cóż zobaczymy ale dzięki i prosz eo opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACK Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2014 A co myślicie o rurach LED T8? są takie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pppp Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2014 A co myślicie o rurach LED T8? są takie Nie zawracaj sobie głowy. To jest rozwiązanie dla tych co już mają oprawki T8. W akwarystyce morskie rzadko stosowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2014 Lampa na dobrych led - jeśli ma być led Lub T5. A dla kompletu HQI. Do wyboru. Dam zrobiłem ledy z trzech powodów 1. Mając pewne doświadczenie z latarkami i ledami w słodkim - chciałem zobaczyć co wyjdzie do morskiego. 2. Miałem kilka driverów i zasilacze - warto było je wykorzystać. 3. Akwarium ma 65x50. Zastosowanie led pozwoliło mi uniknąć z kombinowaniem nad rozmieszczeniem T5, doświetleniem itd. Na początku była ściemnialna na porencjometrach. Było dobrze ale czegoś brakowało. Po projekcie Nanorafy z arduino,jest sterowanie właśnie poprzez ten kontroler. Dla mnie wystarczy. Korale rosną - może bez szaleństw,ale rosną. Nie mam porównania jakby było pod innym źródłem światła gdyż to moje pierwsze morskie. Natomiast bardzo podoba mi się akwarium Edka Przybysza - prowadzone pod HQI i T5. Gdybym miał zmieniać światło - to właśnie na taki zestaw. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACK Zgłoś Napisano 17 Lutego 2014 dzięki za info , generalnie wolałbym lampę na ledach - dużo czytałem, ale nie podjąbym sie zrobić sam sobie lampy - a taka tylko wchodzi w grę poniewaz pokrywę robie sobie jako indywidualna . Może znacie firmy które robią takie lampy na zamówienie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach