Sygen Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2014 Nabyłem drogą znajomości agregat chłodniczy firmy L'unite Hermetique CEA 9450Z MHR R404A który był przeznaczony do akwarium ale nigdy nie był uruchamiany i mam pytanie czy coś takiego jeszcze się stosuje i jak to działa czy przestarzała konstrukcja? prawie coś takiego http://klimathurt1.nazwa.pl/agregat-caj9513zmhr-p-350.html?cPath=11_13_52 a to fota aktualna urządzenia Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Micrus Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2014 Witaj to tylko agregat czyli to co tłoczy skroplony gaz oraz go spręża , potrzebujesz jeszcze drugiej części a mianowicie parownika urządzenie to rozpręża gaz i tutaj powstaje chłód , Problem w tym że większość wykonana jest z aluminium lub innych metali a tego raczej nie zanurzysz w wodzie . Nie wiem jak to rozwiązane jest w oryginalnych systemy , Minus tego do duża konstrukcja plus wydajność ale czy aż tak duża jest Ci potrzebna ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2014 (edytowane) nie znam się co to dokładnie ale całość była zamontowana pod akwarium i podłączona wężem z pompą z sumpa i również podłączona rura od góry urzadzenia do akwarium czyli to prawdopodobnie jest kompletne urządzenie tak wygląda podlączona do akwarium Edytowane 28 Stycznia 2014 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Simion Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2014 Cześć. Kolega Micrus ma rację że brakuje Ci parownika. W takim systemie do chłodzenia wody może to być wymiennik płytowy woda/gaz. Bez problemu można taki kupić. Tak swoją drogą też myślę, że te 2kW to za dużo do twojego akwarium. Cytuj 500l, sump 100l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Micrus Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2014 Zdjęcie wiele wyjaśnia to właśnie brakujący element wraz z zaworem regulującym zostało Ci tyko zmontować odessać powietrze i wypełnić czynnikiem wraz z olejem , Sam raczej tego nie zrobisz ,,, Martwi mnie jedynie mała powierzchnia chłodząca ale jeśli ktoś to szykował chyba wiedział co robi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2014 kurcze nie wiem czy tu czegoś brakuje ponieważ robił to jakiś francuski gość do akwarium 600 litrów i to już było gotowe urządzenie które miało utrzymywać temperaturę 25 stopni i wszystko było popodpinane i podłączone na tip to do odpalenia Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Micrus Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2014 Powinno być wszystko sprawdź tylko czy jest osuszacz ,,, Zostaje Ci tylko złożyć i testować ... Przewymiarowanie jakie tu będzie grozi częstymi ale krótkimi cyklami pracy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2014 Powinno być wszystko sprawdź tylko czy jest osuszacz ,,, Zostaje Ci tylko złożyć i testować ... Przewymiarowanie jakie tu będzie grozi częstymi ale krótkimi cyklami pracy czy ja tego będę używał to sam nie wiem bo raczej nie upchnę do szfki i chyba mogło by być trochę głośne w pokoju ale chciałem dopytać czy to jeszcze jest stosowane i może w przyszłości sprzedam Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Micrus Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2014 Tak stosowane tyle że lepiej by jednostka zewnętrzna była montowana na zewnątrz by uniknąć hałasu i temperatury . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cyklista Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 Albo dokup moduł wewnętrzny i rób klimatyzację z całym pokoju - moc bardzo dobra do takiego zastosowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 Albo dokup moduł wewnętrzny i rób klimatyzację z całym pokoju - moc bardzo dobra do takiego zastosowania. no w bloku to raczej nie będę instalował bo będzie chyba trochę glośno Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 noto zrobiłeś biznes popatrz na niego i się zastanów czy możesz go używać ,powiem ci tak, KATEGORYCZNIE NIE , chłodnica wykonana jest z rury na pewno miedzianej to już wiesz co będzie z morskim akwarium ,agregat był pewnie używany w słodkim Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 nie był używany w słodkim tylko był zrobiony do morskiego Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 do morskiego z miedzianej rury , życzę powodzenia , kto ma takie pomysły ,no chyba że wymiennik zrobiony z nierdzewki lub tytanu Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 do morskiego z miedzianej rury , życzę powodzenia , kto ma takie pomysły ,no chyba że wymiennik zrobiony z nierdzewki lub tytanu to skąd od razu założenie ze to z miedzianej ?jeśli ktoś szykował to pod morskie(firma)to raczej wiedzieli co robią i raczej brali to pod uwagę Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 (edytowane) widzę z czego jest wykonana instalacja z miedzi , nie widzę wymiennika na zdjęciu , pokarz wyjścia na wode jak wygląda i z czego jest wykonany Edytowane 29 Stycznia 2014 przez akvarius (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 ok z miedzi sam też widzę ale chłodnica nie jest z miedzi a którędy płynie woda a którędy nie to na tym się nie znam i czy tymi rurkami z miedzi płynie woda z akwarium czy jest to rozwiązane jakoś inaczej Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 (edytowane) wyczytałem że ta chłodnica jest wypełniona jakimś czynnikiem R404a więc w tych rurkach miedzianych prawdopodobnie tez jest ten czynnik a na zdjęciu narysowałem czerwona strzałką wchdzaca wodę z sumpa tym wężem a wychodzi wyżej zielona strzałka rurą pvc białą z tyłu do góry do akwarium podkreślam że ja się na tym nie znam więc może się myle Edytowane 29 Stycznia 2014 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach