BYNT Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Stylophora pistillata "milka"(orginalnie fioletowa) zmienia kolor tkanki na różowy. Czego brakuje/jest w nadmiarze? Potas? Nie żeby mi się ten kolor nie podobał ale wskazuje to na jakiś niedobór/nadmiar. Cytuj Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Moze jakas super czysta woda ? Cykniesz zdjecie, jest pewnie fajna, taka Milka truskawkowa. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Mi różowa się robiła po skokach kh. Acry szły w brąz a ona w róż. Potas za mały to nie no by była jakby wymęczona i mniej by polipowała,za duży natomiast to popalił by ją. Strzelam na jakies wahnięcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Milka robi się różowa przy bardzo niskich nutrientach czyli no3 bliskie zeru lub zero(ULNS) ,oraz przy małej ilości mikroelementów między innymi żelaza mniej więcej jak przy zeovicie. Zazwyczaj tak Milka wygląda przy wytrzepanej wodzie jednak nie jest to dla niej problem będzie po prostu bardziej pastelowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Olek Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Zaraz, to te słynne różowe stylophory pistillaty pink to jest dokładnie ten sam koral, co tzw. stylophora milka? Jak jeszcze prowadziłem zbiornik na zeovicie miałem taką śliczność, później parę razy je widziałem w zagranicznych sklepach, ale do dzisiaj byłem pewien, że to są dwa oddzielne gatunki. Bo jest jeszcze stylophora subseriata i ona wydaje się być różowa oryginalnie. Znalazłem taki oto wątek w którym są pokazane te "prawdziwe" różowy pistillaty: http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=21400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Tak tylko to są dwa rożne korale mowa tu jest o Styloporze Milka ,zdjęcia dla porównania: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BYNT Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Damian to by się właściwie zgadzało z tą wytrzepaną pod zero wodą-ładnie wtedy Milka wyglądała-różowo. Natomiast teraz gdy znacznie więcej karmię korale jaki i ryby, to wróciła do swojego oryginalnego, fioletowego koloru. Posiadam też różową Stylophorę subseriatę-szybko rośnie ale różowa jest tylko w niektórych miejscach.Masz jakąś poradę jak wydobyć z niej róż na całej powierzchni? BTW ten pierwszy koral z ostatniego Twojego postu to raczej Pocillopora??? Cytuj Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Olek Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Dzięki za wyjaśnienie, też mi się wydawało, że to dwa różne korale. Na mój gust pierwsza fotka to pocci- zupełnie inny kształt polipów. Damian czy można wiedzieć czy dajesz jakiś konkretny pierwiastek na te róże, czy to kwestia tylko "wytrzepanej" wody? Wybaczcie wtrącenie do tematu, ale to moje ulubione korale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Pierwsze to musi być poziom potasu dość wysoki w stosunku do wapnia czyli np K- ok 390-400,a Ca 410-420 , kolejna sprawa to niskie kh w granicy 6,5-7 dKH . Magnez też nie powinien być wyższy niż 1300 oczywiście mówimy o zasoleniu 1,025 S.G . Dla rozjaśnienia różu dobrze jest podawać suplementy zawierające miedź. Wskazane jest też podawanie fluoru z jodkiem potasu . No i najważniejsze to NO3 i PO4 nie wykrywalne tylko wtedy karmienie korali i dobór pokarmów jest bardzo ważny czyli wysokokaloryczny o niskiej zawartości nutrientów oraz karmienie bakterioplanktonem . ps. BYNT tak to pocillopora, podałem jako przykład bo ludzie często mylą te dwa korale i o kolor też mi chodziło żeby porównać . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach