Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie Wszystkich użytkowników forum. Przybywam tu do Was po raz drugi, aby odświeżyć trochę wiedzę o akwarystyce.

Kilka dni temu przypomniało mi się, że miałem kiedyś baniaczek, do którego możnaby wrócić. Tak też wymyśliłem postawienie 98l zbiorniczka - 80x35x35

(Wcześniej miałem 25l i 200l+ sump 80l)

Byłem również w odwiedzinach popatrzeć na rybki i popytać o to i tamto w pewnym sklepie. Dowiedziałem się, że trochę się zmieniło. Dlatego miałbym kilka pytań i prosiłbym o sugestie, bo można powiedzieć, że 3 lata zrobiły swoje i kompletnie wywiało mi z głowy większość wiedzy.

1. Jak ze skałą? Ile % baniaka ma być w skale. Dowiedziałem się, że teraz bakterie grają główną rolę, a skała jest wyłącznie estetykę wizualną. Czy to prawda?

2. Nie za bardzo chce mi się bawić w sumpy, wolałbym mieć wszystko w akwarium. Robić komorę w akwarium czy wrzucać wszystko do akwarium?

3. Jaki polecicie odpieniacz do takiego baniaczka?

4. Cyrkulatory 2x3000l/h wystarczą?

5. Belka oświetleniowa 2x39W wystarczy?

6. Co jeszcze powinienem wiedzieć? Jakie bakterie się dozuje? Witaminy?

7. Czy jest jakiś artykuł, który mógłbym przeczytać i odswieżyć sobie trochę pamieć?

Obsada to głównie LPSy, 2 błazenki i mandaryn (wiem, że jest mało skały, ale miałem w 25l i żyło mu się dobrze, jadł mrożonki).

Wielkie dzięki za poświęcony czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie twoje pytania, są na foróum do znudzenia wałkowane, więc zamiast pisać te banialuki to byś wysilił sie trochę i poczytał!

Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez żadnej złośliwości tylko ze szczerego serca radzę poczytać najpierw na forum a potem zadawać pytania.

Wiele odpowiedzi znajdziesz zanim zadasz pytanie. :thumbup:

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Skały między 10-20% - skała pełni funkcję filtracyjną. Po za tym jak chcesz mieć mandaryna to będzie Ci łatwiej z jego wyżywieniem. Jak go wytrenujesz na mrożonki to i tak będzie mu trudno coś wychwycić z wody przy szybszych rybach jak błazenki na przykład.

2. Co do sumpa to nie wiem jakie są plusy nie posiadania sumpa - może wie ktoś kto nie ma ;) Dla mnie jeżeli jest opcja to lepiej jest mieć sumpa, powkładasz sobie wszystko do środka.

3. Co do odpieniacza to cięzko coś doradzić, zależy czy będziesz mieć sumpa. Poszukaj czegoś do 200l i poczytaj opinie na jego temat.

4. Wydaje się, że ok

5. Jeżeli nie będziesz miał sps to oświetlenie powinno wystarczyć.

6. Ciężko powiedzieć czego nie wiesz, może poczytaj na początek o dojrzewaniu. Bakterie możesz kupić special blend lub prodibio

7. Może to Cię zainteresuje: http://nano-reef.pl/topic/10472-przykladowy-projekt-akwarium-morskiego/

Co do mandaryna to zawsze możesz dokarmiać żywym wpuszczanym po zgaszeniu światła, będzie mu łatwiej. Sam mam 3 sztuki i mają się dobrze.

Mój lasek wciąż rośnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro pytania są na forum a nie na foróm, to bedę wdzieczny za wskazanie - stąd jednen z punktów pyta gdzie można to znaleźć. Przewałkowałem trochę stron i jasnej odpowiedzi nie ma. Możnaby zaoszczędzić pisania tych postów na rzecz szybkiej odpowiedzi. Pamiętam, że był artykuł na temat zakładania baniaków, ale niestety się do niego nie dokopałem.

Dzięki Ci Marku za odpowiedź.

Zaraz oczywiście to przeczytam. Czy coś jeszcze prócz odpieniacza, oświetlenia, RO jest potrzebne? Ozonotory, filtry?

Nie pisz posta pod postem. Używaj opcji "edytuj"!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj chyba sporo znajdziesz

http://nano-reef.pl/forum/56-dla-nowicjuszy/

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jeszcze tylko grzałki i termometru brakuje. Na początek ozonatora ani żadnych filtrów nie potrzebujesz. Może jeszcze warto kupić TDS do mierzenia wody na wyjściu z RO jeśli nie będzie 000 to lepiej kupić filtr żywiczny.

Mój lasek wciąż rośnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.