dale Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Niedługo będę przerabiał oświetlenie - mianowicie - zabuduję świetlówki obecnie wiszące pod pokrywą. Chciałbym zrobić aktywne chłodzenie - jeden wentylator wdmuchujący, drugi wyciagający powietrze. Albo wyciągający i otwory wlotowe. To się jeszcze zobaczy Ale, poszukuję jakiegoś prostego, modułu czy też ostatecznie prostego schematu do złożenia, jakiegoś regulatora, który by mi sterował obrotami wentylatorów w zależności od temperatury. A może są takie gotowe wentylatory komputerowe, z czujnikami ? Bądź moduły do tuningu komputerów ? Ma ktoś jakiś pomysł ? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwagier Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Wentylator z regulator na pewno sie znajdzie http://allegro.pl/wentylator-arctic-cooling-f12-pro-tc-z-czujnikiem-i3857000393.html Edytowane 30 Stycznia 2014 przez szwagier (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 Dzięki Ciekawe czy się sprawdzi, no i na lampę 8x24W dać jeden czy lepiej dwa ? Jak myślicie ? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 To chyba troche zalezy od budowy lampy. ATI 8 x 54W ma 3 wentylatory, ktore wdmuchuja powietrze. Wylatuje samo, szpara miedzy rurami a plexi. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 Możesz też pomyśleć nad innym rozwiązaniem, mianowicie montując kilka wentylatorów na zasilaniu do każdego wstawiasz po jednym termostacie bimetalicznym np http://allegro.pl/termostat-bimetaliczny-no-otwarty-35c-5a-250v-385-i3908502147.html tylko do każdego wentylatora inny np 35st 40st 45st i tak jak temp wzrasta to uruchamiają Ci się kolejno jeden dwa trzy wentylatory a jak jest chłodno to cisza i spokój. Takie termostaty zamontowałem w swojej lampie hybrydowej CREE/T5 i działa bez zarzutu. Zaletą jest że chłodzenie możesz podłączyć niezależnie od sterowania lampy i u mnie jest tak że na początku wschodu i na koniec świecenia (z 2h) wentylator nie musi chodzić wcale. Z cichych wentyli to mogę Ci śmiało polecić wentylatory Zaphyr. Cichytkie jak ta lala. Mi jeden 120x120 chłodzi lampę 300W do 40st. http://allegro.pl/tani-wydajny-cichy-silentiumpc-zephyr-120-13-6-dba-i3869284805.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 Ooooooo, to to to chodziło mnie Proste i łatwe rozwiązanie w aplikacji I myślę że na tyle tanie, że można by zrobić na tych elementach i wentylatorach podwójny układ z zabezpieczeniem. Dzięki za pomoc Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2014 Ale nie trzeba tego zabezpieczac, majac kilka niezaleznych wentylatorow nawej jak jakis padnie, zablokuje sie, termostat przestanie dzialac to i tak reszta powinna zadzialac. Prostota rozwiazania to podstawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach