ninepm Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 Też mi się wydaję ,że skręcenia kanału białych ledów czyli A to podstawowa sprawa w tym wypadku, zwłaszcza jeśli problemy z koralami zaczęły się przejściu z t5 na ledy. Ja w 300 litrach mam aktualnie po wielu miesiącach już świecenia kanał A na 55-60 a i tak zdarza się ,że dla niektórych korali to za dużo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 do tej pory wypowiadali się użytkownicy tych lamp z tego co widzę, czyli praktycy Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomm Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 do tej pory wypowiadali się użytkownicy tych lamp z tego co widzę, czyli praktycy co dokładnie oznacza twoja uprzejma aluzja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 Tomm dokładnie to co napisałem, bez aluzji czy podtekstów. Ludzie używają Razorów i mają porównanie. Tylko tyle. Reszte sobie sam dopisz. Pozdro Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomm Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 to dopowiem, że radziłem koledze jako praktyk i użytkownik rzeczonej lampy. podobna sytuacja była w wątku, http://nano-reef.pl/topic/62524-grzybowience-i-euphyllia-nie-lubia-moich-ledow/#entry636704 mi np. udało się uszkodzić lps, gdy doszedłem w aklimatyzacji światłem do a90, b99. lampa 30 cm nad lustrem. teraz świecę a50-60, b99 i widzę powrót sił witalnych. pamiętajmy, że lampa ma soczewki i to powoduję inną emisję niż przy lampkach diy. tak to rozumiem. pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piniol Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 Na twoim miejscu bym ja podwiesił na linkach. Sam mam powieszone 30 cm nad krawędzią akwarium. Przy moich 90 cm bardzo fajnie doświetlone są boki. Przy twoim 1 m wydaje mi się to jak najbardziej wskazane. Oprócz doświetlonych boków, uzyskujesz mniejszą koncentrację światła i fajne blinki. Tak jak poprzednicy radze żebyś ustawił lampę na ok 50 % i powoli podwyższał. Korale na pewno przy 50 % nie będą cierpieć z powodu za słabego światła. Cytuj Pozdrawiam AQUA 182l +60l + 50l : 90x45x45 :Razor 160W 16k: Jebao RW4 + Jebao RW4, 14 kg LR, 4 kg LS, Jetskim 120; 60x30x36 "Refugium" 3 x full spectrum+ techniczny 7 x royalblue 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 po4 0-3,04 a co w tym zlego? To ile w końcu masz tego Po4? 0! Czy 3,04 ??? Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomm Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 pewnie chodzi o 0,3 do 0,4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TDS Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 Cześć Może nie należy szukać dziury w całym i zganiać na oświetlenie tylko poprawić parametry? Przy takim PO4 to nawet najlepsze oświetlenie nie pomoże Cytuj w realizacji- 120x60x60h 105 l sump, 2xAPF600:)DIY, NJ6000, 2x T 6100, 1x6055 2x250 HQI +4x54W masa innego drobnego sprzetu Walka z glonami trwa - chyba wygrywam:D http://tablica.pl/of...-20130829202216 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zaba30 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2014 a ile po4 powinno byc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zaba30 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2014 Pisalem jakie mam po4 czytac nie umiesz?zrobilem duzo rzeczy z tego co pisali koledzy o tym tez pisalem,bede mial chwile to dodam zdjecie mam firme prace i dzieci i nie mam czasu na twoje zawolanie robienie zdjec a ty widze ja narazie to tylko cwaniakujesz wiec sam sie ogarnij.a jak ci sie cos nie podoba to wylacz sie z dyskusji bo i tak nic ciekawego tu nie powiedziales. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zaba30 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2014 Po4 0,03 do 0,05 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 6 Lutego 2014 Po4 0,03 do 0,05 Mierzone Salifertem ? Jeśli tak, to obawiam się, że jest więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 6 Lutego 2014 A ile azotanow? i porownal bym proporcje. Wlasnie zastanawiam sie nad zakupem tej lapmy tylko ze uzywki, ale w niej problemow bym nie widzial jesli chodzi o twoje akwa a o parametry inne niz azotany fosforany a kh korale wahań kh nie lubia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zaba30 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2014 wroce dzis po pracy to zrobie jeszcze raz wszystkie testy i ci napisze a uzywam testow z JBL i Saliferta i oba pokazuja takie same odczyty.a lampe to ci moja moge sprzedac juz ja sciaglem i nie zamierzam do niej wracac.uzywalem jej okolo 3 miesiecy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach